Annonce
Læserbrev

Debat: Hvad sker der i Banedanmark?

Lokaldebat: I Skattergade følger vi intenst med i alt, som har med Svendborgbanen at gøre. Det har vi gjort i mange år. Siden 2011, hvor jernbaneovergangen blev lukket og gaden delt i to, har vi været meget aktive for at få passagen åbnet igen. Samtidigt har vi været vidne til Banedanmarks håbløse arbejde. Nu og tidligere har vi undret os.

21. december skrev Fyns Amts Avis, at etablering af det nye signalprogram udskydes til 2022. Men det skulle blive endnu værre. I sidste uge havde Radio Fyn en udsendelsesrække om Svendborgbanen, og nu siger talsmænd fra Banedanmark frejdigt, at man nok skal regne med en færdiggørelse i 2030, og Svendborgbanen ordnes til sidst.

Nogle ting er meget svære at acceptere:

1) At alle de mange politikere på Christiansborg og på Fyn, som beskæftiger sig med transport, ikke reagerer, når man ved, at de mange aflysninger af togdriften skyldes signalprogrammet.

2) At Skattergades udseende skal være afhængigt af en ualmindelig dårlig planlægning i Banedanmark.

3) At det politiske liv for tiden handler om miljøet, så i stedet for at bygge flere motorveje til endnu flere biler, vil det være oplagt at satse på den kollektive trafik og kræve, at Banedanmark bare skal få det til at fungere.

I 2011 lod Svendborg Byråd først Banedanmark bestemme og lod dem faktisk udføre byplanlægning, idet man tillod i Skattergade at spærre for en af forbindelserne mellem by og havn. Efter vores store arbejde for en genåbning besluttede byrådet i 2015 dog at samle gaden igen, og det skulle ske i 2019. På et tidspunkt hvor Banedanmarks plan igen skred, behandlede selveste transportudvalget på Christiansborg sagen, og Svendborgbanen skulle prioriteres frem for andre fjernbaner. Det holdt så heller ikke!

Hvad sker der i organisationen Banedanmark? Er det ikke på tide, at der også i Banedanmark laves undersøgelser, ligesom andre afdelinger i ministerierne med rette undersøges?

Annonce
Arkivfoto: Roland Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Myresauce kvalt af absurde fødevareregler

Nogle gange er regler fine og udmærkede. Andre gange er de absurde og kafkaske. Andreas Davidsens chilisauce med orangemyrer, som nu er tilbagekaldt, havner i den sidste kategori. Andreas Davidsen er ved siden af sit job som pædagog naturmand og interesseret i mad og har i sit firma Vild Ild kreeret en række chilisaucer. En af dem indeholder så altså nogle myrer, som han har fundet i naturen, og som giver en ganske særlig smag af citrus. Da redaktionen prøvesmagte den, fik den skudsmålet "stærk, men har også en sød undertone og en tydelig citrussmag, der bliver forstærket, hvis man er så heldig at få en orangemyre eller to med i sin portion." Saucen var åbenbart for stærk kost for fødevaremyndighederne, da de kom på kontrolbesøg. Ikke fordi der er myrer i, for det har vi jo hørt om før, især da stjernerestauranten Noma gjorde sit indtog på den danske madscene. Men fordi myrerne ikke er godkendt, da Andreas Davidsen selv indsamler dem i naturen uden at få dem risikovurderet, som det hedder. Og det er da fint, at myndighederne vil skåne forbrugerne fra sundhedsrisici, men her får man hurtigt den tanke, at det er en regel, der mere er til for reglens skyld end for forbrugernes. Alene når man hører ordet EU-forordning og i tillæg erfarer, at den pågældende forordning daterer sig tilbage til 1997, bliver man helt træt. Yderligere barokt bliver det, når fødevarechef ved Fødevarestyrelsen Henning Knudsen forklarer, at hvis man havde spist disse myrer, inden forordningen trådte i kraft, ville det have været i orden. Og helt absurd er det, at hvis der i en lille landsby i eksempelvis det vestlige Ungarn havde været en tradition med at spise orangemyrer, ville Andreas Davidsens sauce også have været inden for skiven. Fødevarechefen sammenligner også med iberiske skovsnegle, men det giver jo ikke megen mening. For det første er myrerne set før, og for det andet er dræbersnegle alt andet lige en kende mere uappetitlige end orangemyrer. Hvis der havde været tale om falsk varebetegnelse, eller det havde været skjult for forbrugeren, at der var tale om en myreholdig sauce, kunne man forstå nidkærheden. Men her fremgår det jo på selve etiketten, at der er myrer i spisen, og så må det vel være op til den enkelte, om man har lyst til at sætte tænderne i en myre. En lille iværksætter, der har det her som sin nebengesjæft at lave saucer, har jo ikke en chance for at gå igennem de procedurer, som det ville kræve at få godkendt sådan en sauce gennem for eksempel DTU's fødevareservice. Det er både en dyr og omstændelig affære. Destruktionen af myresaucen er et eksempel på, at regler og bureaukrati kvæler folks gode idéer og virkelyst.

Svendborg

Statsministerbesøg i Svendborg: Spørgelystent publikum holdt Frederiksen til ilden

Annonce