Annonce
Debat

Debat: Holocaustmindedag er også en mindedag for villet blindhed

Annonce

Læserbrev: På 75 års mindedagen for afslutning af Holocaustrædslerne i Auschwitz, mødes mange højtstående personer i Israel, hvor man erkender, at antisemitisme har fået ny opblomstring.

Hvordan har vi det med dem, som er anderledes, set i lyset af begrebet solipsisme, der dækker over mennesker, som er ligeglade med andre; ignorer dem. Solipsisme spreder sig, når uligheden vokser, hvor nogle mennesker, tror at de har skabt det hele selv. Racehierarkiet midt i dagligdagen i en light udgave. Sådan at forstå, at der er mennesker, som føler sig bedre med flere rettigheder, hvor man ikke tillægger visse mennesker betydning; jeg alene være, i slags overmenneskeligheds navn. Fulgt op af medfølgende retfærdiggørende fortællinger: Fordi man fortjener det.

Det er ufattelig tragisk, at der en gang var udryddelseslejre, det må hverken glemmes eller gentages. Men forsimplet udelukkende at forstå problematikken ud fra mere oplysning, og fortsætte med at leve på den samme ulighedsskabende måde, hvor man reagerer med nedvurdering overfor dem, som er anderledes eller i nød - væk med dem.

I yderste konsekvens gemt væk i nogle forfærdelige lejre. De flygtningelejre, som Europa driver, minder om koncentrationslejre.

Vi så den anden vej dengang, som vi ser den anden vej i dag. Mennesker med midler og af rette støbning alene være. Samt benægtelse af, at de rette omstændigheder, vi selv er medskaber af, er med til at skabe grobund for grusomme handlinger. Det er også en mindedag for villet blindhed.

Lone van der Ploeg Olufsen skriver om mindedagen for Holocaust. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Video: Budgetforlig i Svendborg sender millioner til ældre, børn og teater på Frederiksøen

Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce