Annonce
Debat

Debat: Hold fast i Nato

Annonce

Læserbrev: Der krydses lidt klinger ved Natos topmøde i forbindelse med alliancens jubilæum.

Jeg tænker jo nok, at den gode Emmanuel Macron har lidt ret i, at medlemslandene ikke må gå enegang, som USA og Tyrkiet gjorde i de sidste kampe mod IS i Syrien. Først, da der var skabt stabilitet, og IS var nedkæmpet i det nordvestlige Syrien, ville Tyrkiets Erdogân sende sine sende sine tropper ind over grænsen. Ikke for at hjælpe med kampen mod IS, men derimod for at erobre land og bekæmpe kurderne, som om nogen stod op og tog kampen imod IS.

Verden måbede, men Donald Trump lukkede det ene øje og tillod overtrædelserne. Man kan jo spørge sig selv, om den gode Trump har fået tyrkiske løfter til gengæld. Musketereden og artikel 5, der handler om at Nato-landene står sammen i tilfælde af konflikter, er et vigtigt signal at sende, men jeg synes, at der er lidt slinger i den solidariske vals.

Under den kolde krig sidst i halvfjerdserne sejlede jeg med søværnets korvetter i seks år langs Østersøens Warzawa-pagt landes 12-milegrænse. I en politisk spændt periode legede vi kispus med hinanden, og overvågede konstant "fjendens" bevægelser. Der var stor mistillid og mistro parterne imellem.

Senere var der opbrud i øst, og næsten alle Warzawa-lande er nu med i EU. Dejligt og opløftende.

Jeg oplevede i de fem år, jeg var rådgiver i EU i Bruxelles (2001-2005), at den åbenhed og den transparante strategi, der blev benyttet gav ro og stabilitet. Alle medlemslande var med på beatet, og man vidste, hvor man havde hinanden. Det betød, at der var mindre mistænksomhed og mistillid omkring krisestyring især med hensyn til militær og politi, hvor fællesskab og åbenhed var kodeordet.

Det er mit ønske, at Nato-musketer-eden holdes i hævd. At Nato finder sine ben igen, og solidarisk vil være garanten for fred og stabilitet.

Der må ikke gås enegang i Natos navn, med henblik på at fremme egne særinteresser. Alternativet tør jeg slet ikke tænke på.

John Arly Henriksen skriver om Natos betydning. Arkivfoto: Svendborg Kommune
Annonce
Annonce
Sport

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Lokal redekoordinator om død havørne-familie: - Det er så meningsløst

Svendborg

Forening frygter forgiftning: Tre døde havørne fundet på Tåsinge

Svendborg For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

Annonce