Annonce
Ærø

Debat: Har vi råd til at afskaffe mammografibussen?

Læserbrev: Der er lagt op til, at regionsrådet nedlægger mammografibussen og centraliserer mammografiundersøgelserne.

Det er en klar serviceforringelse for kvinder på Ærø, hvis centraliseringen gennemføres. En forringelse, der betyder, at kvinder på Ærø i fremtiden skal bruge minimum fire timer på en undersøgelse, der i dag kan klares på ca. en halv time. Mammografiundersøgelsen er et forebyggende tilbud, der er godt for såvel den enkelte som for samfundet, men jo længere væk tilbuddet er, jo større bliver frafaldet.

Undersøgelsen tilbydes kvinder mellem 50-70 år, hvilket betyder, at mange stadig er i den erhvervsaktive alder, hvor det arbejdsmæssigt er til stor gene at skulle bruge en halv til en hel dag på en undersøgelse, der i dag hurtigt kan klares i en pause.

For alle kvinder vil det under alle omstændigheder betyde et væsentligt øget tidsforbrug, hvis tilbuddet rykkes væk fra Ærø og med risiko for, at flere kvinder fravælger undersøgelsen.

Politisk er der bred enighed om, at vi ønsker at skabe lighed i sundhed og udvikle det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, hvor blandt andet geografiske forskelle mindskes, som det fremgår af den sundhedsaftale som regionen lige har vedtaget. Mammografibussen er netop et sundhedstilbud, der lever op til denne vision.

Vi opfordrer derfor på det kraftigste til, at regionsrådet opretholder mindst én mammografibus, der kan servicere yderområder, hvor rejsetiden ved en centralisering ellers vil blive meget lang. Ærø Plus mener: Vi har ikke råd til at afskaffe det lokale tilbud!

Annonce
Inga Blom Thomas og Carl Jørgen Heide fra Ærø Plus mener, at det vil være et tab for Ærø, hvis mammografibusordningen bliver nedlagt. Arkivfoto: Andrea Bisgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Lav en god færgeplan, der fremtidssikrer Ærø

Det er næsten fast arbejde for os på lokalredaktionen på Ærø at skrive om færger. Og det med god grund. Når man taler om kriterier for god journalistik, er væsentlighed et af de vigtigste. Og færgerne er i den grad væsentlige for ærøboerne. Færgen er livsnerven, øens puls og forbindelseslinjen til fastlandet. Hvis man som udefrakommende skal forstå, hvor vigtige færgerne er for ærøboerne, skal man bare se til Marstal, hvor et privat initiativ helt utroligt har formået at genskabe ruten mellem Marstal og Rudkøbing. Nu er Marstal ikke længere en blindtarm eller verdens ende, sådan som flere har beskrevet byen, siden færgen forsvandt. Alle kan være enige om, at færger er vigtige, men der hører enigheden som regel også op. Ligesom der er mandagstrænere efter enhver fodboldkamp, er der også 6000 sofafærgedirektører. Men alene af den grund er det med velberåd hu, at Ærø Kommune, som jo driver Ærøfærgerne, nu sætter gang i en plan for, hvordan fremtidens kommunale færgestruktur skal se ud. Borgmesteren havde ellers ønsket at vente med arbejdet, til der er nogle konkrete erfaringer fra den private konkurrent, Ærøxpressen. Men Mads Boeberg Hansen (K) insisterede på, at man skal begynde at diskutere det allerede nu, og det er en god idé. Naturligvis er det en fin idé at tage bestik af, hvilke konsekvenser den private konkurrent får for den kommunale færgefart. Men der er intet til hinder for, at man begynder at diskutere andre ting allerede nu. Er det for eksempel en god idé at sejle til Ballen eller Lehnskov, og har den plan, som før har været diskuteret og skrinlagt igen, overhovedet gang på jord? Skal de fremtidige kommunale færger være eldrevne eller hybride? Skal færgerne være større end de nuværende tvillingefærger? Og bør man planlægge en løbende udskiftning, sådan som færgedirektør Keld Møller foreslår? Der er nok at tage fat på, og den diskussion kan ligeså godt begynde nu. Der er ingen, der siger, at det, man beslutter nu, skal være bindende. Men bare det at åbne snakken kan føre nye pointer og indsigter med sig, som kan kvalificere debatten og dermed beslutningerne. Og når det kommer til at kvalificere beslutningerne, kunne det måske være en god idé at inddrage ekspertise og fagpersoner udenøs fra for at få nogle friske øjne, der ikke har aktier i ærøsk færgefart, på. Og kunne man forestille sig at inddrage ærøboerne mere, end man har tradition for? Meget tyder i hvert fald på, at færgerne og driften af dem har en vital betydning for ærøboernes livskvalitet og også for bosætning. Derfor bør politikerne i vidt omfang også forsøge at tænke nyt for at tilgodese ærøboer i almindelighed og pendlere i særdeleshed. Hvis bedre færgefart kan holde på flere borgere og måske endda tiltrække flere til øen, vil det da være smukt.

Ærø

Lykkelig tilflytter på Ærø: - Jeg er så glad for vores børnehave, som er fuld af nærvær og tryghed

112

Ruder knust: Fem indbrud i biler i Svendborg

Annonce