Annonce
Læserbrev

Debat: Handling fremfor snak om udligning

Læserbrev: Man skulle tro, at Elvis Presley i 1968 sad med en krystalkugle i hænderne og kiggede ind i Danmark anno 2019 og diskussionen om den kommunale udligning, da han sang de så berømte ord: "A little less conversation, a little more action, please."

Der bliver snakket og snakket, men nu skal der handling bag ordene, så vi kan få en udligningsordning, der skaber mere lighed mellem kommunerne.

Hvis regeringen havde landet en aftale om udligningen, så havde det udløst mellem 35 og 55 millioner kroner til Svendborg Kommune. Hvert år. De penge kunne vi have brugt på flere pædagoger og flere hjemmehjælpere.

Men sådan skulle det ikke være. Politikerne lod stå til, og nu vil uligheden mellem kommunerne kun accelerere de kommende år. Den nuværende ordning er nemlig udtænkt af regnedrenge, som jonglerer rundt med tallene i nogle excel-ark, som ligger milevidt fra kommunernes virkelighed.

De har skabt en omvendt Robin Hood-model, der giver flere penge til de velbjergede kommuner, end de giver til de pressede kommuner. Og hvis ikke det allerede mærkes i børnehaverne, at pædagogerne er pressede, og hvis det ikke allerede mærkes på plejehjemmene, at personalet har travlt, ja, så vil det i hvert fald kunne mærkes i fremtiden.

Den skæve udligning er også årsagen til, at rige kommuner kan levere en bedre velfærd og lade deres borgere slippe billigere i skat. Med andre ord: Ældre i fattige kommuner skal betale mere i skat og acceptere en ringere pleje, mens ældre i rige kommuner kan betale mindre i skat og nyde godt af en bedre service. Det er ikke rimeligt.

Så hermed en opfordring til Folketinget om at skabe en udligning, som rent faktisk skaber mere lighed mellem kommunerne, ja, lad os få "a little less conversation, a little more action, please".

Annonce
Bo Hansen (tv) har skrevet et læserbrev sammen med Bjørn Brandenborg (th) og udligningsordningen. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland For abonnenter

Eks-borgmester om fyret kommunaldirektør: - Der var et eller andet, der sagde mig, at det ikke ville fungere

Debat

Min Mening: Vi skal turde satse alt

For nogle år siden var jeg til julefrokost, hvor der var pakkespil. Vi skulle alle medbringe en pakke, kravet var blot, at det skulle være noget gammelt, og noget vi selv havde brugt. Jeg kan ikke længere huske, hvad jeg selv havde med, men sidder her med den bog jeg vandt: "Kærlighedens andet årti". Nu har min mand og jeg været gift i over 14 år, så nu er jeg begyndt at læse i bogen. Og jeg er allerede kommet til det første sted i bogen, hvor jeg har måttet lægge bogen lidt fra mig for at overveje ordene og de tanker og spørgsmål, som dukker op. "Vi lovede hinanden, at blive i ægteskabet ligegyldigt hvad som sker." Denne sætning stammer fra et ungt par, som i deres forlovelsestid gav hinanden løftet at blive sammen, uanset hvad der måtte ske. Det er stærke ord, når der ligger vilje bagved. Når man indgår et ægteskab, lover man at ære og elske hinanden til døden skiller parret ad. Det vil sige, at alle, som er viet i kirken, har afgivet dette løfte. Men alligevel kan det let komme til at virke som tomme ord eller noget, man jo bare siger ja til. Du som læser med, har helt sikkert en holdning til ovenstående? Men mon vi har talt med vores ægtefælle om netop den holdning, som vi hver især har til det med troskab? Senere i kapitlet bliver man konkret opmuntret til at invitere sin ægtefælle eller kæreste på en kop kaffe eller en hyggelig middag og så efterfølgende bede ham eller hende om sammen med dig at aflægge det løfte aldrig at lade jer skille (selv om I måske til tider ikke vil kunne udstå hinanden). Se det er en udfordring. Nogen af jer, som læser med endnu, har måske allerede aflagt det løfte for nylig? Eller måske er det mange år siden? Jeg har jævnligt talt med min mand om dette med skilsmisse. Sidst var her i sommer, hvor et af vores gode vennepar netop var gået fra hinanden. Vi brugte en del timers snak om, hvilke faresignaler vi bør være på vagt overfor i vores eget ægteskab, for at undgå at vores forhold glider fra hinanden, uden at vi måske selv er klar over det. "Du bliver nødt til at satse alt, hvad du er og kan i dit ægteskab." Satse alt. Det er jo temmelig meget, ja, faktisk alt. Men jeg tror rent faktisk, at jeg er enig med forfatteren. Man må turde lægge sig selv helt og fuldt ind i ægteskabet, for kun da vil det kunne bære. Holdning betyder alt. Sådan får de unge det at vide i skolen eller derhjemme i dag. Hvis du har et mål og har viljen til det, så skal det nok lykkes en dag. Hvis jeg lægger samme energi og kraft i min beslutning om mit ægteskab som i mit arbejde, så er der meget, der tyder på, at det vil lykkes. Hvis det at give op ikke er en mulighed, så er der jo kun en vej ud af problemerne ... fremad. Ja, fremad sammen.

Annonce