Annonce
Læserbrev

Debat: Fyn mangler iværksættere

Læserbrev: Fyn har et fald på omkring 25 procent i forhold til år tilbage, og det er ret trist. I hele Danmark har vi årligt cirka 20.000 nye iværksættere, og det er også et markant fald i forhold til tidligere.

Mange fynske kommuner er hjælpsom med råd og vejledning af iværksættere, men pengelån hos banker er nok mere tvivlsomt, såfremt man ikke har en rig "onkel" der vil kautionere.

Kina har på grund af virus mange fabrikslukninger, og den enes nød, den andens brød, eller noget lignende.

Hong Kong har en begrænset virus, og der fra udgives en bog med cirka 10.000 emner, og hvor navn på fabrikken også oplyses. Bogen hedder "Hong Kong Enterprice". Normalt kræver fabrikken 1.200 stk. ens emner, og så vil prisen kun være 10-15 procent i forhold til detailpriser i Danmark.

Køber du et færdigt anpartsselskab hos en advokat, hæfter du ikke personligt på en gæld, såfremt din nye virksomhed går konkurs. Er dit nye firma ved at gå konkurs og har en større gæld, så skal du op på hesten igen, og det kan du ved at starte et nyt anpartsfirma, og det har naturligvis ingen gæld. 100 procent lovligt.

Mange af vore største virksomheder i Danmark, har også måtte lukke med gæld, men så med succes, starte op igen.

For mange år siden startede jeg med reklametryk på tekstiler i Svendborg og senere reklametryk på kuglepenne. Det var 30 fede år, men hvor jeg også måtte lukke et par firmaer og starte nyt op med frisk kapital i et nyt ApS. På et enkelt år var der hele fem virksomheder, og virksomheder med røde tal blev lukket.

Det, jeg mindes mest fra den tid, er ikke pengene, men mere de utrolig gode og hjælpsomme ansatte, og de mange interessante oplevelser vi sammen havde. Kunder gav også positive oplevelser for livet.

Annonce
Finn Wagner
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Myresauce kvalt af absurde fødevareregler

Nogle gange er regler fine og udmærkede. Andre gange er de absurde og kafkaske. Andreas Davidsens chilisauce med orangemyrer, som nu er tilbagekaldt, havner i den sidste kategori. Andreas Davidsen er ved siden af sit job som pædagog naturmand og interesseret i mad og har i sit firma Vild Ild kreeret en række chilisaucer. En af dem indeholder så altså nogle myrer, som han har fundet i naturen, og som giver en ganske særlig smag af citrus. Da redaktionen prøvesmagte den, fik den skudsmålet "stærk, men har også en sød undertone og en tydelig citrussmag, der bliver forstærket, hvis man er så heldig at få en orangemyre eller to med i sin portion." Saucen var åbenbart for stærk kost for fødevaremyndighederne, da de kom på kontrolbesøg. Ikke fordi der er myrer i, for det har vi jo hørt om før, især da stjernerestauranten Noma gjorde sit indtog på den danske madscene. Men fordi myrerne ikke er godkendt, da Andreas Davidsen selv indsamler dem i naturen uden at få dem risikovurderet, som det hedder. Og det er da fint, at myndighederne vil skåne forbrugerne fra sundhedsrisici, men her får man hurtigt den tanke, at det er en regel, der mere er til for reglens skyld end for forbrugernes. Alene når man hører ordet EU-forordning og i tillæg erfarer, at den pågældende forordning daterer sig tilbage til 1997, bliver man helt træt. Yderligere barokt bliver det, når fødevarechef ved Fødevarestyrelsen Henning Knudsen forklarer, at hvis man havde spist disse myrer, inden forordningen trådte i kraft, ville det have været i orden. Og helt absurd er det, at hvis der i en lille landsby i eksempelvis det vestlige Ungarn havde været en tradition med at spise orangemyrer, ville Andreas Davidsens sauce også have været inden for skiven. Fødevarechefen sammenligner også med iberiske skovsnegle, men det giver jo ikke megen mening. For det første er myrerne set før, og for det andet er dræbersnegle alt andet lige en kende mere uappetitlige end orangemyrer. Hvis der havde været tale om falsk varebetegnelse, eller det havde været skjult for forbrugeren, at der var tale om en myreholdig sauce, kunne man forstå nidkærheden. Men her fremgår det jo på selve etiketten, at der er myrer i spisen, og så må det vel være op til den enkelte, om man har lyst til at sætte tænderne i en myre. En lille iværksætter, der har det her som sin nebengesjæft at lave saucer, har jo ikke en chance for at gå igennem de procedurer, som det ville kræve at få godkendt sådan en sauce gennem for eksempel DTU's fødevareservice. Det er både en dyr og omstændelig affære. Destruktionen af myresaucen er et eksempel på, at regler og bureaukrati kvæler folks gode idéer og virkelyst.

Svendborg

Statsministerbesøg i Svendborg: Spørgelystent publikum holdt Frederiksen til ilden

Annonce