Annonce
Debat

Debat: Foreningsliv og fællesskaber - Vi skal have alle med, når Danmark lukker op

Illustration: Gert Ejton

Når vi forhåbentlig snart får travlt med at gå på arbejde, købe ind, gå til koncerter, foredrag, fester og leve mere almindeligt, må vi sikre at alle får del i glæden. Det gælder i særlig grad de mange, som efter et års nedlukning, er ramt af angst og svær ensomhed. Men også de mange, der har mistet jobbet eller virksomheden, slægtninge og venner.

Allerede før Covid-19 nedlukningen var der, ifølge Folkebevægelsen mod Ensomhed, 380.000 voksne danskere, som var ramt af svær ensomhed. Vi frygter, at dette tal vil vokse kraftigt, hvis der ikke gøres en ekstraordinær indsats fra samfundet og fællesskabets side.

Gitte Overgaard. Pressefoto

Vi må hver for sig og sammen finde kræfter og ressourcer til andet og mere end os selv og vore allernærmeste. Vi må stille os til rådighed for en folkebevægelse mod ensomhed og for at udvikle nye bæredygtige fællesskaber, som når ud til de ramte.

Annonce

Det danske samfund er rig på fællesskaber og sociale netværk, som har historiske og nationale rødder i foreninger, højskoler, aftenskoler, faglige klubber, idrætsklubber, biblioteker m.m. – men mange af disse traditionelle fællesskaber har været ramt og er udmattet af flere årtiets økonomisk udsultning og af den individualisering, privatisering og kommercialisering, som har præget de seneste årtiers udvikling. Det har skadet sammenhængskraften og den sociale ansvarlighed betydeligt, særligt i en tid hvor forskellen mellem rig og fattig også er vokset.

Og efter et år med omfattende Covid-19 nedlukninger er disse fællesskaber og netværk sat helt på standby. Mange af dem vil kun komme i gang igen med en ekstraordinær indsats fra samfundets side. Mange organisationer, foreninger, klubber m.m., vil blive ramt af fallit og vedvarende nedlukning. Og mange af de frivillige, som har organiseret, passet og taget ansvaret for aktiviteterne, vil trække sig tilbage fordi de selv blev ramt af usikkerhed og angst for eget og andres liv og helbred.

Historierne og traditionen om Foreningsdanmark, hvor en store skare af frivillige er fyldt med initiativ og aktivitet, eksisterer og er levende mellem mange danskere. Mange foreninger, klubber, interessegrupper og deres frivillige vil uden tøven vende tilbage til dette betydningsfulde arbejde, hvis de får den nødvendige økonomiske opbakning fra stat, regioner og kommuner.

Men der bliver også brug for mange flere frivillige og for nye bæredygtige fællesskaber, hvis vi skal løse udfordringen.

Jens Peter Madsen. Pressefoto

Aftenskoler, dagskoler og foredragsforeninger har været trængte gennem mange år. Det skyldes individualisering af en ny generations interesser og behov, men det skyldes også stigende deltagergebyrer og begrænsning af sociale fripladsmuligheder.


Mange af de deltagere, som vender tilbage, har overskud og sociale ressourcer. De kan mobiliseres til at opsøge dem, som har givet op, og de mange nye ensomme og ramte, som får behov for bæredygtige fællesskaber i de kommende måneder og år.


Traditionen findes og har været opretholdt af en stor gruppe af mennesker, som har dyrket interesser, hobbies og læring på faste hold en eller flere gange om ugen i sæsonen sammen med engagerede og højt skattede undervisere. Mange hold vil forsvinde, undervisere vil holde op, arrangører vil gå fallit og mange deltagere vil give op over for den usikkerhed og frygt for smitte, som de stadig føler.

Men mange af de deltagere, som vender tilbage, har overskud og sociale ressourcer. De kan mobiliseres til at opsøge dem, som har givet op, og de mange nye ensomme og ramte, som får behov for bæredygtige fællesskaber i de kommende måneder og år.

Det kræver en ekstraordinær og hurtig indsats fra kommuner, regioner og stat med mange ekstra fripladser og støtte til særlige indsatser, som for eksempel makker-ordninger, historiefortælling, højtlæsning, samtalegrupper, internet forsøg m.m.

Vi og mange andre partnere i folkeoplysningen, foredragsholdere, undervisere, deltagere, bestyrelser og arrangører er parat til at yde vore bidrag til at involvere og engagere de mange, som står i fare for at blive fanget af ensomhedens svøbe.

Annonce
Ærø For abonnenter

Succes i Borgnæs: Skurvogn omdannet til cafe

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Stor manøvre i sydfynsk bilbranche: C.A. Larsen overtager Citroën og Opel

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Svendborg

Sort Audi stjålet i Hesselager: Politiet har en mistænkt i kikkerten

Svendborg

Narkosalg, afpresning og vold: To svendborgensere fængslet

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Coronasplittelsen må ikke slå rødder

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: Landbruget - et overreguleret erhverv

Ærø For abonnenter

20 timer i røg og damp: Michael måtte bore sig vej ind i boksen, da håndtaget faldt af

Sport

Mens du sov: Danmark får ny medalje og Norge satte verdensrekord

Ærø

Gratis færger alle dage med Ærøfærgerne

Erhverv For abonnenter

Brugsforening standser blødning med omstridt butikslukning: - Det var mit lille barn

Svendborg

Giant Steps klar med sæsonens første koncert

Annonce