Annonce
Debat

Debat: For mange unge uden uddannelse

Debat: Hvorfor er der stadig 15-20 procent unge uden uddannelse?

Da jeg i sin tid skrev speciale i forbindelse med mit studie, var emnet netop den omtalte restgruppe på 15-20 procent, der ikke kom videre i uddannelsessystemet. Pointen er, at det er 50 år siden. Jeg synes, det er en falliterklæring, at til trods for vi har udviklet verdens bedste og dyreste uddannelsessystem, er det ikke lykkedes at knække den sociale arv i folkeskoleregi.

Det kan undre, at man fra politisk hold ikke har været mere opmærksomme på den lighedsskabende effekt, uddannelse har - sikkert mere effektiv end mange andre socialistiske tiltag i den retning.

Annonce

Det er min opfattelse, at det er skoleledelsens, skolelærernes og de øvrige aktørers ansvar og opgave at sørge for, at alle elever kommer videre på et eller andet niveau i uddannelsessystemet efter folkeskolen.

Lad mig drage en parallel til teknisk skole, hvor jeg var faglærer og studievejleder i en årrække. Sagen var den enkle, at hvis ikke de unge efter grundforløbet fik en praktikplads, så stoppede uddannelsen ligesom der. Derfor var ledelsesbeslutningen, at det var studievejledernes og faglærernes ansvar, at alle fik en praktikplads. Det var både et moralsk og fagligt ansvar.

Med den beslutning fik alle selvfølgelig en praktikplads. I et tæt samarbejde med virksomhederne fik man en åben og ansvarlig dialog med virksomhedsledere/-ejere, således at det blev et fælles ansvar at løse opgaven. Praktikanterne blev klædt på til "praktiksøgningsopgaven", men hvis det ikke lykkedes for den enkelte, var det vores ansvar.

Det kunne være, at man lavede en aftale med virksomheden, om at vi fandt to dygtige praktikanter og en, som havde behov for ekstra hjælp og støtte i praktiktiden. På den måde tog alle parter ansvar, og alle elever fik støtte efter behov og ikke mindst kom videre i uddannelsen. Virksomhederne kunne altid henvende sig for support, ellers mødtes man jo året efter med nye praktikanter og opfølgning.

Jeg har flere tilsvarende eksempler - men tilbage til folkeskolen: Det er klart, at eleverne har forskellige udfordringer, men omvendt er der et hav af muligheder for at få support med det klare mål, at ingen forlader folkeskolen uden en eller anden form for aftale med næste uddannelsestrin.

Det forudsætter også tæt samarbejde med erhvervsskolernes studievejledere og områdets virksomheder, således at de unge kan se deres muligheder og krav til fremtiden. Som minimum kan korterevarende kurser på for eksempel AMU hjælpe dem videre i erhvervslivet.

At overlade det til de unge og deres familier selvstændigt at knække den sociale arv er bare ikke i orden i dagens Danmark. Her burde folkeskolen påtage sig et større ansvar. ”Det har vi ikke tid til", vil folkeskolelærerne svare. Men som min forstander fremførte, er lærerjobbet ikke et arbejde, men et kald. Det handler om at påtage sig et ansvar og viljen til at løse det.


Det er ikke lykkedes at knække den sociale arv i folkeskole- regi.

Fra debatindlægget
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Politikere kræver handling fra minister og kommunen i Marco-sag: - Lad nu den familie flytte ind til deres barn

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hvem er den store afslutter 5700 Summer?: Her er musikanmeldernes bud

Erhverv For abonnenter

Lynmanøvre i Svendborg: Assens-firma køber konkursramt skiltefabrik - og sælger den videre til tidligere ejere

Svendborg

Se videoen af måske kommende hotdogkonge: Robert slugte 15 hottere på 15 minutter

Svendborg

Små partier rykker sammen: SF og Alternativet i valgforbund til kommunalvalget

Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: Borgerne har ret til at vide, hvor møllerne skal stå

Faaborg-Midtfyn

Borgmester vil ikke føre personalesager i avisen: Skolebestyrelse tilgiver fyringstruet fagchef

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Ærø

Politiet rykkede ud: Sejler mistænkt for at være spirituspåvirket

Langeland For abonnenter

Mindre lodsselskab fra Spodsbjerg taber overskud, men er alligevel tilfreds:  - Vi har egentlig gjort det udmærket

Faaborg-Midtfyn

Ingen andre kunne hjælpe havarist ved Avernakø: Marinehjemmeværnet trak lystsejler fri efter syv-otte timer på grund

Annonce