Annonce
Læserbrev

Debat: Flot skåltale, Lilleholt

Synspunkt: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt kunne her i avisen forleden konstatere, at de danske forbrugere sidder inde med en af nøglerne til at sænke CO2-udledningen. Regeringen har derfor afsat 24 millioner kroner til at understøtte klimavenlig adfærd over de næste fire år. Det skal blandt andet ske gennem nye og bedre mærkningsordninger for klimavenlige produkter - eller i det mindste "at afsøge mulighederne på sigt".

Det synes jeg helt ærligt er for tyndt og for uambitiøst.

Lilleholts udmelding er fyldt med gode intentioner, men desværre for få konkrete initiativer. Jeg er enig i, at mærkningsordninger er en del af løsningen, hvis vi som forbrugere skal kunne foretage bæredygtige indkøb i dagligdagen. Men det undrer mig, at ministeren først kommer på banen nu.

Desuden er klimamærkning ikke noget, vi kan løse alene her i Danmark. Vi hverken kan eller skal opfinde en mærkningsordning selv. Det skal EU. Ellers flytter det ingenting. Det vil kun genere og belaste dansk erhvervsliv med endnu en papirtiger og mødejungle. Og det risikerer at ende som en protektionistisk kampplads i det indre marked, hvor hvert land promoverer sine egne ordninger. Og det er ikke heldigt.

Desuden er 24 millioner kroner en dråbe i havet, som når at fordampe, inden de overhovedet får nogen mærkbar effekt. Hvis vi skal investere i klimaet, er der andre og mere oplagte områder.

Hvorfor har ministeren ikke fokuseret mere på eksempelvis energieffektivisering? Her er der ingen kompliceret ligning, der først skal gå op. Vi ved godt, hvad der skal gøres. EU har lavet rammerne - det er bare at sætte i gang. Danske virksomheder er langt fremme med innovative teknologier, som kan minimere energiforbruget i vore bygninger og institutioner samt genanvendelse af blandt andet overskudsvarme (som kan give billigere fjernvarme til forbrugerne). Det har en klar effekt på klimaet og skaber danske job og eksportindtægter.

Vi kan alle gøre en indsats for klimaet, og det skader bestemt ikke at spise flere grøntsager eller indføre kødfrie dage. Men det batter slet ikke nok, hvis vi skal den globale opvarmning til livs.

Jeg håber, at Lars Chr. Lilleholt i sin dialog med erhvervslivet vil bruge sine kræfter på at fremme energieffektive teknologier, forbedring af affaldsinfrastrukturen og andre løsninger, som faktisk påvirker klimaet i en positiv retning. Forbrugerne kan ikke løfte opgaven alene hjemme i køkkenet.

Vi skal fokusere på konkrete indsatser, som har en effekt her og nu - før vi i Danmark bruger mere tid og flere ressourcer på at tale om noget, vi alene ikke kan fikse. Det kan klimaet ikke bruge til noget, og det vil næste generation ikke tilgive os.

Annonce
Pernille Weiss svarer på et debatindlæg af Lars Chr. Lilleholt. Pressefoto
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Trøjeskifte - og nu holder GOG øje med ham

Debat

Min Mening: Så flammer bålene igen

Jeg har en politisk-korrektheds-detektor, PKD, der får alting til at stritte på mig, når fortalere for dette eller hint begynder at fortælle mig, hvad jeg skal mene, og hvordan min adfærd bør være. Min PKD slår ud for tiden. Voldelige veganere og klimakorrekte kamptropper sætter min tålmodighed på prøve. Ikke at jeg ikke har set det og prøvet det før. Entusiastisk engagement bliver vekslet til frådende selvretfærdighed hos de politisk korrekte frontkæmpere for det ene eller det andet, der nu lige er på mode og dagsorden. Altid retfærdiggjort som relevant og nødvendigt for alles overlevelse og klodens ve og vel - ret ind kammerater, hold takt og hold kæft. Det er ikke OK. Ingen tvivl om, at hver sag har sin dagsorden, som vi bør respektere, diskutere og agere på. Men ikke kvæles i fordi den stoppes massivt ned i halsen på os. Ingen tvivl om, at verden bliver et bedre sted, hvis vi dagligt befrier et par millioner høveder for pinsler og plager og tager en grøddag. Ingen tvivl om, at følelsen af at befri jorden for ubetalelig uret bliver tilfredsstillet ved at tage cyklen til købmanden. Men heller ingen tvivl om, at det ville være på sin plads at adressere os som tænkende, selvstændige og følsomme individer, når de store linjer i verdens tilstand og adfærd skal kortlægges og konsekvenserne gøres klare i al deres vælde. Som enhver pædagog vil nikke genkendende til, gør tæsk, skæld ud og tvang ikke noget godt for noget som helst - andet end forlængelse af køen til fængslet. Ingen heks brændt på bålet har tilfredsstillet andre end en minoritet af magtliderlige selvretfærdige præster i et styre uden visioner om omsorg og menneskelighed. De forandringer, der skal ske, må ske, fordi vi alle sammen kan se nødvendigheden af dem i en sammenhæng. Fordi billedet af den store verden sammenholdt med billedet af vores lille verden skal give mening for vores hverdag og vores adfærd, og grundlæggende, fordi det eneste, der kan flytte verden, er, at vi hver især formår at flytte os indeni. Det gøres ikke ved tvang, men ved forståelig tale. Så lad børnene have deres barndom uden at ødelægge deres leg, lad ungdommen fyre et par liter benzin af i knallerten i tryg forvisning om, at den tillid vi viser dem, og de rimelige krav, vi på nøder dem i deres opvækst og opdragelse, veksles til voksen adfærd og stillingtagen, når den tid kommer. Lad os andre slippe for koblet af hylende, selvretfærdige meningsdannere og adfærdsdiktatorer og lad os få vores hverdag i fred og fordragelighed. Verden er aldrig gået fremad, fordi hekse blev brændt på bålet, så spar på optændingen, panikken, og lad os stole på at fornuftig tiltale og forklaringer vil få os alle til at arbejde for en verden i balance og fred.

Annonce