Annonce
Debat

Debat: Finansloven rammer familieejede virksomheder

Annonce

Læserbrev: Med den nye finanslov står små og mellemstore virksomheder, der er placeret i landdistrikterne, til at blive hårdt ramt. Regeringen, Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet vil nemlig i deres finanslov for 2020 tredoble afgiften ved et generationsskifte i familieejede virksomheder. Med denne stigning satser partierne på at kunne inkassere en milliard kroner om året fra hårdtarbejdende danskere, der allerede betaler deres skat.

Dette foruroligende tiltag er med andre ord en lige højre i ansigtet på de danskere, der flittigt driver ejerledede eller familieejede virksomheder, for de bliver bogstaveligt talt sendt til tælling. Samtidig kommer det også til at koste Danmark dyrt, og det vil gå ud over væksten og arbejdspladser.

Regeringen, Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet forsøger at tegne et billede af, at man med denne beskatning vil ramme de rige familieejede virksomheder, der nu "endelig" kommer til at give noget mere til fællesskabet. Sandheden er bare en anden: Blot fordi man driver ejerledede eller familieejede virksomheder, er det ikke ensbetydende med, at man har lommerne fulde af penge. Mange af disse virksomheder knokler for de penge, de tjener - vi taler om ganske almindelige elektrikere, tømrervirksomheder, landbrugsbedrifter, gartnerier etc. Hvis disse virksomheder skal betale en tre gange så høj afgift ved et generationsskifte, risikerer de at dreje nøglen om.

Dette er ikke bare en problemstilling, som rammer engang ud i fremtiden: Allerede i de kommende år står 23.000 familieejede virksomheder overfor et generationsskifte. Disse virksomheder beskæftiger mere end 300.000 danskere. Når afgifterne tredobles, er det langt fra givet, at alle virksomheder vil kunne gå igennem et generationsskifte smertefrit, for de penge skal af gode grunde findes et sted. Dette kan betyde fyringer, frasalg eller i sidste ende lukning af gode, danske virksomheder.

Statsminister Mette Frederiksen førte sig i valgkampen frem med sloganet Et Danmark i balance, men med finansloven for 2020 vil man skabe et Danmark i ubalance. Koncentrationen af ejerledede og familieejede virksomheder er meget større i landdistrikterne, hvor man i forvejen har problemer med at tiltrække nye indbyggere og fastholde arbejdspladser. I stedet for at brandbeskatte disse virksomheder, der i forvejen står overfor store investeringer med digitalisering og grøn omstilling, bør vi sikre bedre rammevilkår for dem, så de kan sikre velstand og vækst for hele Danmark.

Lars Chr. Lilleholt kritiserer finanslovsforslaget fra regeringen og dens støttepartier samt Alternativet. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Ærø For abonnenter

Tidligere borgmester på Ærø giver råd inden budget-forhandlinger: Man skal tænke sig om, inden man bruger alle pengene

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

20 millioner at gøre godt med: Nu skal kommunalbestyrelsen på Ærø blive enige om, hvordan pengene bruges

Sport

GOG: Storsejr med panderynker

Svendborg

Forening frygter forgiftning: Tre døde havørne fundet på Tåsinge

Svendborg For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

Annonce