Annonce
Debat

Debat: Fødende skal have ret til at blive to dage på fødeafdelingen

SF'eren Annette Blynel har skrevet læserbrev sammen med folketingskandidat Lise Müller (SF). Foto: Søren Skarby

Læserbrev: Alle børn skal have en god start på livet. Presset på fødeafdelingerne på f.eks.OUH og i Svendborg mærkes både hos de ansatte og de fødende. Vi hører desværre om, at travlheden får personalet til at søge væk. Det er bare så trist, specielt nu hvor Regionsrådet netop har besluttet at bevare fødeafdelingen i Svendborg.

Der er brug for et løft af fødselsområdet, og arbejdsvilkårene skal forbedres, så flere får lyst til at blive i jobbet på de offentlige sygehuse.

Regionsrådet har netop igangsat processen med udarbejdelse af ny fødeplan. I SF vil vi have skarpt øje for at der opnå tryghed for mor, partner og barn før og efter fødsel og bedre arbejdsvilkår på fødeafdelingerne. Den fødende skal i højere grad selv have indflydelse på, hvornår tiden er inde til indlæggelse, og så mener vi, at alle fødende skal have ret til at blive på afdelingen i op til to dage, hvis de selv ønsker det.

Førstegangsfødende skal garanteres forældre- og fødselsforberedelse og jordemoderkonsultationer før og efter fødslen, så amning og omsorg for det lille nye menneske går, som det skal. Og så skal der være mere jordemodertid før og under fødslen.

Under fødslen skal der være garanti for, at der er altid er en jordemoder eller andet erfarent personale som f.eks. sygeplejersker eller social- og sundhedsassistent til stede under hele fødslen. Fødende må aldrig lades alene.

Der skal sættes mere fokus på arbejdsvilkår og arbejdsforhold på fødegangene på OUH og Svendborg. Der er meget vagtarbejde og mange nattevagter, og det er stressende og svært at forene med et normalt arbejds- og familieliv. Personalet skal i langt højere grad inddrages i arbejdstilrettelæggelsen. Der skal skabes mindre belastende vagtforløb og større afveksling i arbejdsopgaverne. Hvis ikke det sker, så vil flere søge væk eller ansættes i det private. Den udvikling ønsker SF absolut ikke. Børnetallet forventes at stige i de kommende år frem mod 2025, og det betyder, at der bliver behov for flere hænder. Dimensioneringen skal naturligvis følge udviklingen i antal fødsler. SF er villige til, både regionalt og nationalt, at arbejde for flere penge til området. Der er et pænt råderum i Region Syd, som fint kan anvendes til dette vigtige formål. Og hvis der så også kan komme flere midler i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, ja, så er det jo bare rigtig godt.


Alle fødende skal have ret til at blive på afdelingen i op til to dage, hvis de selv ønsker det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Aflyst boligmesse blev startskuddet for et år med corona på Sydfyn: Da han tændte telefonen, var verden på den anden ende

Annonce