Annonce
Læserbrev

Debat: Et teater på havnen favner fremtidens fællesskab

Annonce

Læs Erik Bjeldorfs læserbrev, som dette læserbrev er et svar på, her.

I forlængelse af Hr. Erik Bjeldorfs nye indlæg rettet mod teatrets visioner for et fremtidigt nytænkt teaterhus på Frederiksøen, får jeg atter kærkommen lejlighed til at nuancere hans noget frie fortolkning af teatrets besøgstal. Tillad mig samtidig forsøgsvis at udfolde byens unikke kulturpotentiale.

Af de gode 26.000 mennesker Baggårdteatret i sæsonen 17/18 spillede teater for, ønsker Erik Bjeldorf ikke at inkludere størstedelen, fordi de er skolebørn(!) eller borgere, som teatret har givet en oplevelse udenfor Rottefælden. Det kan man tænke sit om, men jeg må alligevel takke ham for at ramme hovedet på sømmet i forhold til teatrets og byens akutte behov for en ny teaterbygning.

I dag råder Baggårdteatret, som et af landets eneste egnsteatre, helt urimeligt, kun over en teatersal otte måneder om året. Dette grundet revyens sommer-ryk-ind i Rottefælden. Byens professionelt producerende teater er således nødsaget til at flytte en væsentlig del af aktiviteten ud af huset til skoler og andre lokationer i byen, uanfægtet at mange af disse aktiviteter snildt kan passe ind i et fremtidigt moderne teater, med forøget kapacitet - på Frederiksøen.

Når det er sagt, er vi hamrende stolte, når vi præsenterer vores ”Made in Svendborg”-præmierede forestillinger internationalt og i resten af landet – men også når vi spiller i kommunens ligeså vigtige landområder som i Ulbølle, i Gudbjerg, på Tåsinge, i Oure og andre steder. Vi bryster os af at være hele Svendborgs skabende egnsteater, ude som hjemme.

Og lad mig slå én ting fast: Et nyt, stort samlende teater-, uddannelses- og oplevelseshus har stor berettigelse på havnen. Det bevidner nationale og internationale erfaringer fra teater- og kulturhuse placeret på havne overalt i verden. Se blot Operahuset i Sydney (uden sammenligning i øvrigt), Musikkens Hus i Aalborg, Skuespilhuset i København, men måske bedst eksemplificeret ved den smukke nationalopera i Oslo – her er hele det skrånende tag ét stort samlingssted for byen.

Et sådant hus – der arkitektonisk respekterer det eksisterende miljø og byder alle velkommen og levendegør både de maritime og mere landfaste fortællinger - skal vi naturligvis også turde drømme om og realisere i Svendborg. Muligheden ligger lige for.

Teatret kan med pondus bidrage til, at Frederiksøen bliver epicentret for en ny fortælling om Svendborg – hvor havnen er for alle, og sømænd og havfruer, turister, pensionister, sygeplejersker, Simac-studerende og børnehaver mødes. Det handler om mere samarbejde og mindre kontra-retorik.

Vi tilbyder med visionen om et nyt teaterhus, sammen med dem der vil med ombord, at sætte kursen for og danne ramme om fremtidens fællesskab.

Jakob Bjerregaard Engmann svarer på Erik Bjeldorfs læserbrev og argumenterer for, hvorfor Baggårdteatret hører hjemme på Frederiksøen. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce