Annonce
Ærø

Debat: Et gedigent DF-fingeraftryk på budgettet

Læserbrev: Så blev der lavet budgetforlig for Ærø Kommune.

Som fingeraftryk fra Dansk Folkeparti vil vi gerne fremhæve:

  • Stillingen som elevkoordinator og forbedring af mulighederne for at hjemmeplejen møder ind hjemmefra, begge dele er gode tiltag imod den truende mangel på varme hænder i de kommende år.
  • Forbedring af Ærøhallens økonomi, vi bør sikre en god og tidssvarende sportshal også i Marstal.
  • ”Nedrivningspuljen” kan nu hjemtages fra staten i fuldt omfang også i 2020. Den kan bruges til meget andet end nedrivning, herunder renovering f.eks. af Marstal Torv.
  • Udendørs fitness-redskaber og flere autocamperpladser på Marstal Havn som en del af fortsat udvikling af havnene.
  • 170.000 kr. afsat til turistmæssig markedsføring målrettet de nye muligheder, som Ærøxpressen skaber, f.eks. blandt turisterne på Langeland.
  • Mulighederne for sundhedsforsikring blandt kommunens medarbejdere er aftalt undersøgt nærmere.

Vi er også glade for, at der nu kan opføres nye seniorboliger i Marstal. Der er hårdt brug for dem, og de vil frigøre nogle eksisterende familieboliger til nye ejere, der har pladsbehov og ombygger-energi til at få noget godt ud af dem også.

Den nye udviklingsfond kan være med til at fremme tiltrængt investering og jobskabelse.

Et budgetforlig er en sammenkogt ret, hvor ikke alle ingredienserne smager bedst: Udeladt prisfremskrivning er en camoufleret ”grønthøsterbesparelse”, men forsøges forbigået i tavshed. En besparelsespulje på 12 millioner kroner årligt venter fra 2021, og vi havde gerne set, at dette hul var begyndt lukket ved ikke at sejle med fem færger midt i vintermørket i 2020, den kommunale vinterfartplan virker på os som en ekstravagant omgang med skattekronerne.

Annonce
Flemming Boye og Bente Friis Andersen sidder i kommunalbestyrelsen for DF. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Vigtig GOG-gevinst mod arvefjender

112

For 11. gang: Indbrud i bil i Svendborg

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Et slidt toilet bliver aldrig retro

Mode har alle dage hentet inspiration fra fortiden. Og når ting bliver retro, bliver de spændende. Det, der var kikset for et par år siden, bliver pludselig smart og eftertragtet. Møbler i teaktræ og palisander har været i høj kurs, de gamle Lyngbyvaser er blevet solgt til ganske pæne beløb, gult og orange tøj vendte tilbage til tøjforretningerne og endda batikfarvning af tøj har flere gange vundet indpas. Terrassogulvet har en også overgang scoret pænt på retroskalaen. Men et gammelt skoletoilet fra 1969 med føromtalte terrassogulv bliver aldrig retro på nogensomhelst fed måde. Det forbliver, hvad det er. Og mestendels er det bare lidt ulækkert. Det lugter dårligt, også selv om det bliver gjort rent flere gange dagligt. Det gør det, fordi de mange års brug bare sætter sig i alle sprækker, og selv den mest indædte omgang knofedt kan ikke fjerne lugten og fornemmelsen af, at det er et sted, hvor hygiejnen ikke er i top. Derfor er det godt, at kommunalbestyrelsen på Ærø har besluttet, at Marstal Skole skal have 420.000 kroner til at renovere toiletter. Det rækker ikke til at toptune toiletfaciliteterne på hele skolen, men toiletterne i gården kan nu blive genstand for mere end rynkede næser og generelt ubehag. Når renoveringen er overstået, kan det måske ligefrem være, at skolens børn igen vil bruge dem uden væmmelse. Vi kan trække lidt på skuldrene over nogle slidte toiletter, men det gør noget ved trivslen, hvis vi ikke kan få os selv til at gå på toilettet. Syv timer kan blive meget lange, hvis et toiletbesøg trænger sig på, og man ikke kan få sig selv til at træde af på naturens vegne. Nu kan Marstal Skole komme et pænt stykke ad vejen, men helt i mål kommer skolen ikke. Beløbet dækker kun lidt over halvdelen af det økonomiske behov, skolen har. Derfor må opfordringen med det samme lyde, at kommunalbestyrelsen ikke glemmer eller nedprioriterer dette behov, når der skal lægges budget næste år. Børns trivsel har afgørende betydning for deres evne til at lære. Og vi kan nå et godt stykke vej, hvis vi sørger for acceptable rammer. Ingen taler om højteknologiske japanske toiletter eller bare noget, der minder om det. Det skal bare være et sted, eleverne ikke ækles ved at bruge i løbet af skoledagen. Kan vi sørge for det, så øges trivslen blandt eleverne også. Jovist, det koster penge, og andre ting må nedprioriteres. Den slags er ikke nemt, når man kigger på, hvad der er at gøre godt med på Ærø. Derfor må der også lettes på hatten, når politikerne, mens sparekrav tårner sig op, holder hovedet koldt og prioriterer børns trivsel.

112

Uheld på Svendborgmotorvejen

Annonce