Annonce
Kronik

Debat: Et dejligt gensyn

En af mine fritidsinteresser er at udforske de danske kyster til fods, og igennem de sidste 10 år har jeg gået 2000 kilometer med havet til højre for mig. Reelt set er tallet dog langt højere, idet jeg ofte går udvalgte strækninger flere gange, men kun bogfører distancen første gang den tilbagelægges. Jeg har således været rundt om Fyn og Øerne, Als og Kegnæs, har taget den vestsjællandske kyst fra Havnsø til Enø og er nu godt i gang med Lolland.

Forleden gik jeg en etape, der blandt andet førte mig igennem en nyudsprungen skov vest for Kragenæs. På et tidspunkt kom jeg til en lysning, helt ud til vandet med udsigt til Fejø. Selvom det var 49 år siden, jeg havde været der, genkendte jeg dog straks stedet. Jeg slog mig ned og fik ild på min pibe. Fra rygsækken fandt jeg en pilsner frem, kølig med dug på, fordi jeg havde været så fremsynet at pakke den ned sammen med et køleelement. For at citere en kendt bandeleder, så oplevede jeg nu ”et øjeblik af overordentlig skønhed”. Og hvad var så det særlige ved denne lysning. Jo, historien er som følger:

I 1971 var jeg en spejder på 13 år. Jeg havde blå øjne og røde kinder, og selvom folk, der ser mig nu til dags, vil påstå, at det mere forholder sig omvendt, så var det faktisk tilfældet dengang. Sammen med en halv snes andre spejdere og et par ledere, gik jeg en sommermorgen afsted fra Svendborg med kurs mod Spodsbjerg. Vi skulle afsted på årets sommerlejr. Med os trak vi en kærre fyldt med grej og proviant, samt en vogn med en sejljolle på. Hen på eftermiddagen nåede vi udasede frem til Spodsbjerg og slog lejr. Næste morgen fortsatte karavanen med færgen til Nakskov, da det var før færgehavnen i Tårs blev anlagt. Fra Nakskov gik det så igen videre på ”apostlenes heste” til næste destination, som var før omtalte lysning i Torrig Skov.

Her var vi også godt trætte, da vi sidst på eftermiddagen nåede frem. Men der var stadig nok at gøre. Efter at have slået teltene op, fik vi gang i lejrbålet, så vi kunne lave aftensmad. Den stod på kyllinger, men først efter at vi havde hugget hovederne af dem, da de var købt levende hos en bonde undervejs.

Vi blev nu på denne skønne plet de næste fire dage, inden turen atter gik hjemad ad samme rute, som vi var kommet. I disse dage dyrkede vi spejderlivets mange aktiviteter. Men der blev også tid til at slappe af. Om aftenen var det ved bålet, med sang, mundharpespil og fortællinger. Om dagen derimod, kom vi spejdere på skift sammen med lederne en tur ud i sejljollen, hvor vi for en mild sommerbrise lå og krydsede i Ståldybet mellem Lolland og Fejø.

Alt dette genkaldte jeg for mit indre blik, da jeg nu igen sad og nød udsigten fra denne plet.

Og hvad er så moralen, sådan som en god fortælling bør have?

Kære læser, du har sikkert allerede regnet den ud.

I disse mærkværdige tider, hvor vi danskere indtil videre ikke kan rejse ud og opleve fremmede horisonter, må vi i stedet bruge vores egne. Det er heller ikke så ringe endda. Med verdens næstlængste kyststrækning i forhold til sit areal, kan man overalt i Danmark finde et godt sted at tage hen, for enten at opleve nyt eller rekreere sig. Og selvom vi fortsat skal holde afstand, er der stadig god plads. På min tur fra Urne Havn til Kragenæs, den ene vej på cykel og den anden til fods, mødte jeg stort set ikke et øje. Og alle aldersklasser kan deltage. De unge kan, mens de nyder de danske horisonter, drømme om de fjerne lande som de sikkert også kommer til at se, om end det forhåbentlig bliver på nogle mere klimavenlige vilkår end hidtil. Vi, der er en smule oppe i årene, kan besøge steder, der har betydet noget for os i løbet af livet, tænke over alt det, vi har oplevet og glæde os til det, vi stadig har til gode, selvom der ikke længere er så meget fremtid at tære på, som der har været.

At komme ud og røre sig i den dejlige danske natur, er under alle omstændigheder godt for både den fysiske og mentale sundhed. God tur.

Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Annonce