Annonce
Langeland

Debat: Er borgerforeningen i Lohals afgået ved døden?

Læserbrev: Eller har den opløst sig selv? Ja, undskyld jeg spørger. Jeg bor lige overfor "Hundeskoven" og en stor og flot flagstang med guldknop, som tilhører (tilhørte?) borgerforeningen. Men den bruges aldrig, ikke engang til Dronningens fødselsdag, hvor alle Fynbussens biler kørte med flag på - pinligt.

Og så er der i græsplænen omkring flagstangen to store sår, det vil sige fliser med ukrudt, hvor der skulle stå to bænke. Hvor bliver de af? Vi har haft perioder med det fineste vejr allerede fra april af. Men måske har borgerforeningen en kalender, hvor der står "bænkene skal sættes op den 1. juni/1. juli" om det så regner eller sner?

Nå ja, skidt med flag og bænke - nu har vi jo en anden udsmykning: Masser af valgplakater, der er så ligegyldige og dumme, at man må krumme tæer. Når jeg kører fra Lohals til Rudkøbing ser jeg det ene smilende ansigt efter det andet med et bogstav forneden - nå, B er de radikale, C er de konservative. Hvordan skal sådan et smilende ansigt få mig til at stemme på det? Hvorfor står der ikke bare én sætning med partiets mærkesag?

Man kan lære noget af Folkebevægelsen mod EU, som har plakater med "Vi vil have magten tilbage" og "Skal EU bestemme alt?"

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Kropumulige vilkår for fiskerierhverv

Vi skal passe på livet i havene. Således skal vi også passe på torskebestanden i Østersøen, og derfor giver det også al mulig mening, at der råbes vagt i gevær på Christiansborg og i Bruxelles, når bestanden i Østersøen er under hårdt pres. Samtidig skal vi også se på de afledte konsekvenser af de særdeles skarpe vurderinger af situationen og de muligvis deraf følgende beslutninger. For hvad sker der, når man barberer 70 procent af mængden af torsk, lyst- og fritidsfiskere må hale op af havet dagligt? Et sandsynligt gæt er, at fiskeriturismen på Langeland vil blive sendt til tælling. Når vi dertil lægger, at erhvervsfiskeriet får en tilsvarende udfordring, så står der på bundlinjen, at to erhverv på en ø som Langeland får en ordentlig kæberasler, som ikke sådan lige kan overvindes ved at ryste lidt på hovedet. Det vil gøre ondt på øen og ikke kun på de helt konkrete erhverv. Det vil også have en negativt afsmittende effekt. At fiskeriminister Mogens Jensen (S) så meddeler, at han godt kan se, at det kan rive tæppet væk under de to erhvervsgrene, er en formildende omstændighed. Det levner en smule håb for, at det ikke går helt så galt for de to erhverv, som det lige nu ser ud til. Men mere end strået af håb er der heller ikke at holde fast i. Han gør nemlig blot opmærksom på, at han er bevidst om udfordringer, men heller ikke mere. Der er ingen løfter om at finde løsninger, der er mere skånsomme. Naturligvis er det nødvendigt at værne om dyrelivet. Fortsættes fiskeriet uændret kan det betyde, at der om kort tid bare ikke er noget at hale op af havet. Omvendt må det være muligt at kunne navigere uden om et udsving i kvoten i den størrelsesorden, der er tale om. I fjor blev kvoten hævet med 70 procent for erhvervstorskefiskeriet, og nu er der så lagt op til en lukning for fiskeri af torsk i årets tre første måneder. Det er på det nærmeste umuligt at tilrettelægge et erhverv med så stor usikkerhed. At subsidiere erhverv kan være en glidebane, og lidt hårdt formuleret, så må det jo være en selvstændigt erhvervsdrivendes eget ansvar at få biksen til at løbe rundt. Omvendt må det også tages med i overvejelserne, at hvis der træffes politiske beslutninger med så drastiske konsekvenser for et erhverv, så kan det være nødvendigt at kigge på mulighederne for en subsidiering, når tæppet trækkes væk under erhvervet. Alternativt skal der laves nogle planer og undersøgelser af dyrelivet, som gør det muligt undgå så drastiske ændringer med så relativt kort varsel, som det er tilfældet.

Annonce