Annonce
Ærø

Debat: En uforbeholden undskyldning til stemmeoptællerne Lis, Dorthe og Grethe

Læserbrev: Uroen i Socialdemokratiet på Ærø er slut. Ledelsens og borgmester Ole Wej Petersens fløj vandt, tillykke med sejren.

Uro og fløjdannelser kender man fra alle partier. Det er noget som blusser op, når en af fløjene strammer grebet om magten. Inga Thomas var den i Socialdemokratiet som trak næstflest stemmer ved sidste valg og Jens Weiss sprængte listen. Sammen stod de for en mere åben politik.

Uroen tog fart, da Jens blev presset ud. Og med Jens ude var Inga også nødt til at gå. Hun havde ganske enkelt ingen fremtid i partiet. Alt er sket helt efter de demokratiske spilleregler. Det er flertallet, der bestemmer. Det er også helt i overensstemmelse med de demokratiske spilleregler at være uenig med flertallet. Der var aldrig egentlig tvivl om udfaldet. Men for os, der stod på Inga og Jens' side, har det været vigtigt både indad til og udad til at vise at mennesker betyder noget i politik.

Undervejs i sådan en urolig tid flyver det med beskyldninger gennem luften, man forsøger at ramme ”modstanderens svage punkter”. Det er skak, boksning, stratego - det er et spil, men det er også alvor. Det handler om strategi, men det er ikke personligt.

Stemmeoptælling er noget centralt i alle organisationer og derfor noget, der er helt specifikke procedurer omkring. Mistænkeliggørelse af stemmeoptællingsresultater har historisk indgået i mange fløjkonflikter i mange partier og strategisk et let sted at sætte ind. Det var også derfor jeg i FAA (5. august) insinuerede, at optællingsresultatet ikke stemte overens med den reelle opbakning.

I den anden ende af en optælling er der mennesker. I dette tilfælde Lis Jørgensen, Dorthe Sindal og Grethe Skov, og ingen på Ærø, heller ikke jeg, har nogen som helst grund til at tro, at de kvinder ikke er bundhæderlige og reelle. En helt uforbeholden undskyldning fra mig er derfor på sin plads, undskyld Lis, Dorthe og Grethe.

Annonce
Bjarne Mahler Schou. Foto: Anders C. Østerby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sorte aktier sender et dårligt signal

Det er småpenge i den store sammenhæng, Ærø Kommune har investeret i såkaldte sorte aktier. 62.000 kroner er der for eksempel investeret i oliefirmaet Shell, og det er den klart største post af de forkætrede sorte aktier, kommunen har i deres aktieportefølje. Den består af aktier for rundt regnet 42 millioner kroner. Det er en forsvindende lille del med andre ord. Den ville knap kunne ses, hvis man stillede det grafisk op. Vi taler om langt under en procent. Alligevel skurrer det. Vi er nødt til at forholde os meget aktivt til de udfordringer, klimaet giver os, og investeringer i sorte aktier er altså investeringer i virksomheder, som bidrager til et negativt CO2-regnskab. I forbindelse med folketingsvalget for snart et halvt år siden, spurgte en ung mand på et vælgermøde, hvor meget politikerne skal bestemme, og hvor meget det skal være op til befolkningen, når det gælder adfærdsændring til gavn for klimaet. Svarene fra politikerne var meget forskellige. Nogle fastslog, at en skarp politisk styring er vejen frem, mens andre afviste at detailstyre befolkningens dagligdagsbeslutninger. Tydelig var bevidstheden dog om, at politiske beslutninger vedrørende miljøet er toneangivende for befolkningen. De viser en retning. Hvilken retning er det så, flertallet i Ærøs økonomiudvalg angiver med beslutningen om ikke at røre ved de sorte aktier? Der er noget økonomisk ansvarlighed. Der bliver peget på, at budgettet er tilrettelagt efter blandt andet forventningerne til aktieinvesteringerne, og laves der om på den præmis, skubber det til budgettet. Det er godt og validt. Samtidig sendes der et signal til borgerne om, at kommunen på det punkt ikke går forrest i kampen for miljøet. Selv om der kun er tale om et lille beløb, så er det signalværdien, der er interessant. For hvem er det egentlig, der skal gå forrest? Burde det ikke være politikerne, der på vegne af samfundet viser det nødvendige mod? Det kan selvfølgelig også betragtes som mod at gå imod en folkestemning, men er det mod på de fremtidige generationers vegne eller er det fodslæberi? I bund og grund overdrager politikerne det at vise mod til befolkningen. Svære beslutninger er en del af det politiske lod, og når det handler om klimaet, er det nogle gange en nødvendighed at lade økonomikortet blive i baglommen. For ja, det koster penge at finde mere klimavenlige løsninger. Men i ren Greta Thunbergsk stil kan vi også stille spørgsmålet: Har vi råd til at lade være med at betale regningen? Politikere står med den notoriske udfordring, at der stort set aldrig er penge nok til at indfri alle ønsker og visioner. Opgaven er så at prioritere, hvad der er vigtigst. En omprioritering af aktieinvesteringerne væk fra sorte aktier har mestendels signalværdi, og her må Ærøs politikere overveje, hvilket signal de som folkevalgte helst vil sende.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Til salg'-skilt i Kværndrup er groet til: - Kommunen satser ikke på små landsbyer

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ejendomsmæglere afviser at annoncere for kommunens grunde: - Vi driver forretning, ikke filantropi

Annonce