Annonce
Langeland

Debat: En sommerhilsen til Langeland - en livslang kærlighed

- I år håber jeg, at vi med en grøn borgmester lader grøftekanterne stå og først slår dem til efteråret. Det er fine biotoper, skriver Kirsten Lee i en sommerhilsen til Langeland. Foto: Kirsten Lee.

Debat: En smuk oktoberdag for mere end 40 år siden mødte jeg Langeland for første gang. Det var kærlighed ved første blik, og kærligheden er blevet livslang. Min mand og jeg rejer aldrig udenlands om sommeren. Langeland trækker altid mest.

Jeg kommer her året rundt. I vinterens kulde og buldermørke, forår og efterår, og gerne tre måneder eller mere om sommeren.

Når jeg åbner min halvdør om morgenen og kigger ned over strandenge mod Langelandsbæltet, ser jeg fredeligt græssende vildt. Deres familie lander ofte, til mine gæsters udelte begejstring, på deres tallerken. Sidste år så jeg seks viber, ingen i år. Lærken har jeg heller ikke set. Men sidste sommer fik jeg fornemt besøg, idet et tranepar landede udenfor mine vinduer. Fantastisk syn. Havørnen ser jeg, når jeg ror min kajak. Jeg har roet hele vejen rundt om Langeland i kajakken. Det er som at ro langs det ene guldaldermaleri efter det andet. En forrygende smuk oplevelse.

Annonce

Mangt og meget er sket i årenes løb. Der er for mange tomme butikker i Rudkøbing. Forstår egentlig ikke, hvorfor øens dygtige keramikere ikke lejer en butik i turistsæsonen, hvor de udstiller og sælger deres fine ting. Mange turister er købesyge, men drager ikke nødvendigvis nord- eller sydpå og opdager værkstederne.

For et par år siden fik jeg en griber af mit barnebarn i julegave. De første par gange jeg samlede skrald fyldte jeg to store plastposer. 14 dage senere var der kun ganske lidt. Sidste år samlede jeg en papkop op på stranden, siden intet. Der, hvor der ikke ligger skrald, smider man ikke skrald.

I år håber jeg, at vi med en grøn borgmester lader grøftekanterne stå og først slår dem til efteråret. Det er fine biotoper. Der er ingen grund til at slå dem, og langelandske veje frister alligevel ikke til vanvidskørsel.


Jeg har roet hele vejen rundt om Langeland i kajakken. Det er som at ro langs det ene guldaldermaleri efter det andet.


På min egen grund har jeg ladt ca 100 kvadratmeter stå urørt. Jeg har plantet sommerfuglebuske. og min nabo har givet mig ’lammeører’, som tiltrækker bier. Har samlet "kvasbunker" i håb om, at et boligsøgende pindsvin ville søge ind. Intet held endnu. En god ven har snedkereret fire fuglekasser. En enkelt fugl er der med en ejendomsmægler. Den gad ikke flytte ind.

I Sdr. Longelse står to af Poul Cadovius’s ikoniske læskure. De er frønnede og trænger til en kærlig hånd. Gad vide, om nogle af vore gode langelandske kunstnere kunne dekorere dem i festlige farver á la Paladsbiografen i København. De kunne opstilles som ventepladser i Rudkøbing. Hvor ville det være flot - og en turistattraktion.

Tænker også tit på, om de skønne små, røde huse på havnekanten ikke kunne blive caféer eller restauranter. Det ville være herligt.

Nu håber jeg, at Langeland snart kommer op på beatet og udvider affaldssorteringen. På Frederiksberg er blandt andet plast blevet frasorteret de sidste 5-6 år. Volumenmæssigt udgør plast væsentlig del af mit affald. Kom så Langeland. Bliv en endnu grønnere Ø.

Rigtig god sommer til jer alle.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Svendborg Efterskole huser veteranbørn: Sommerlejren giver dem ro i hverdagen

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nogle dage er her frit lejde, andre dage koster det en plovmand: Bøderegn på tom kommunal græsplæne

Langeland For abonnenter

Lohals Havn trives i bedste velgående: - Det er et ovenud tilfredsstillende resultat

Navne

Jesper Skovhus stiller op til valg: Lige nu bliver Langeland afviklet i stedet for udviklet

Svendborg

Verdensmester i badminton spiller nu tennis i Svendborg

Ærø For abonnenter

Udsigten skifter ejer: Hotellet skal udvides

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Bekymrende mangel på faglært arbejdskraft i plejefag

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Psykolog om dødssyge Marcos sidste tid: Kommunen bør gentænke beslutning - og det skal være nu

Fyn For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Svendborg

Bjæf og knurren i hundeforening: Instruktører kapper hundesnoren og danner ny forening

Kultur For abonnenter

På Sydfyn blomstrer musikken: Tom Bjerg mener at musikmiljøet er stærkere end Københavns

Langeland

78-årig ville køre hjem: Borgere holdt fuld kvinde tilbage

Annonce