Annonce
Ærø

Debat: En lukning af Søby Værft er udelukket

Læserbrev: Kommunalbestyrelsen sidder med "en lukket dagsorden" omkring alt, hvad der har med vores nye stolthed - el-færgen Ellen - at gøre, hvorfor? Der har været forsinkelser, nogle sandsynligvis med baggrund i at der er tale om et udviklingsarbejde, andre omkring levering og sandsynligvis andre årsager, men vi skatteborgere på Ærø får aldrig 100 procent lov til at kende den fulde sandhed.

Vi må kræve at alle referater om El-færgen bliver gjort offentlige, bortset fra "personfølsomme" bemærkninger. Vi må kræve at få vished om datoplanen, hvor og hvornår skred den, vi må kræve oplysning om årsag til forsinkelser, hvorfor blev dele ikke leveret til tiden, hvem overholdt ikke deres tidsfrister, var det "sløseri" eller tekniske årsager? Er der detaljer omkring færgelejet som har været årsag til forsinkelse, er el-skabe placeret korrekt, er der optimale forhold omkring dokning, eller vil vi opleve yderligere forsinkelser? Det har været en kæmpeopgave for kommunen at være først med et så stort bæredygtigt projekt, har kommunen været "påklædt" til opgaven?

Alle på Ærø har hørt rygterne om, at budgettet er skredet med et større beløb, hvor ansvaret nu skal placeres. Hvis fejlen ligger hos kommunen kan regningen ende hos øens skatteborgere, derfor bør vi kende fakta. Er en regning på 8-10 millioner kroner noget, vi ender med at skulle betale, bør vi kende baggrunden, uden at pege fingre vil en risiko for lukning af Søby Værft være udelukket efter min overbevisning.

El-færgen er et prestigeprojekt for Ærø og som et stort bæredygtigt projekt, noget vi bør være stolte af. Nu bør vi forlange, at alle 15 kommunalbestyrelsesmedlemmer står frem og står ved deres holdning til færgen, står ved deres stemmer i byrådssalen og frem for alt fortæller, om projektet er så vigtigt, at vi må finde brugbare løsninger, der redder Søby Værft. Åben venligst alle referaterne nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Bagsiden af massiv tilflytning: Kommuner kan bygge sig ihjel

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Balancen skal tilbage på dagsordenen

Forventningerne til dette års finanslov har været store, og det er helt naturligt, at rigtig mange har sat næsen op efter at få en bid af kagen. Vi har trods alt skiftet regering for et lille halvt års tid siden, og der blev lovet både lidt her og lidt hist i løbet af valgkampen. Der er blevet talt meget om at bringe Danmark i balance i løbet af de seneste fire år. Både den tidligere og den nuværende regering har pointeret, at det har afgørende betydning for vores samfund, at balancen findes - og den er ikke helt på plads lige nu. Derfor er signalerne fra regeringen og støttepartierne heller ikke behagelige, når vi ser på udmeldingerne efter forhandlingerne. En udligningsreform er fortsat i restordre, og det er ikke, fordi der ikke er blevet talt højt og tydeligt om behovet. Der tegner sig dog desværre et billede af, at Mette Frederiksen og hendes regering taler mindre og mindre om det, siden hun og hendes folk har indtaget ministerkontorerne. Og så er der en lille, men ikke uvæsentlig post, som heller ikke har fundet plads i aftalen: landevejsprincippet. Det står der ikke et kvæk om i aftalen, og det er ærgerligt og lidt bekymrende. Landevejsprincippet har stor betydning for en ø som Ærø. Vi har for længst kunnet konstatere, at de lavere priser uden for højsæsonen har gavnet øen, og det har gavnet alle de mennesker, som tidligere egentlig gerne har villet en tur til Ærø, men et kig ned i pengepungen har sat en stopper for besøget. Sådan er det ikke længere, og det er fint, men vi mangler fortsat det sidste skub, så vi også får højsæsonen med ind under landevejsprincippet. Ærø og mange andre danske øer vil have stor gavn af en fuld implementering af landevejsprincippet. Det vil styrke de mindre samfund og binde landet bedre sammen. Derfor er det ærgerligt, at der ikke er blevet plads til det i finanslovsaftalen. Selvfølgelig er det ikke alt, der kan klemmes ind i en finanslovsaftale. Nogle elementer må ofres, hvis andre skal have plads, og der kan ikke herske nogen tvivl om, at der for eksempel også er et stærkt behov for ekstra opmærksomhed på normeringen i daginstitutionerne. Og skal der tilføres penge til det område, er der nogle områder, der må holde for. Det er et simpelt vilkår, når der skal laves en finanslov. Ind til videre er det dog et bekymringspunkt, at regeringens fokus på at bringe balance mellem landsdelene og by og land ser ud til at være sat på pause. Eller bare gemt lidt væk. Det må og kan regeringen helt afgjort gøre langt bedre.

Annonce