Annonce
Ærø

Debat: En lukning af Søby Værft er udelukket

Læserbrev: Kommunalbestyrelsen sidder med "en lukket dagsorden" omkring alt, hvad der har med vores nye stolthed - el-færgen Ellen - at gøre, hvorfor? Der har været forsinkelser, nogle sandsynligvis med baggrund i at der er tale om et udviklingsarbejde, andre omkring levering og sandsynligvis andre årsager, men vi skatteborgere på Ærø får aldrig 100 procent lov til at kende den fulde sandhed.

Vi må kræve at alle referater om El-færgen bliver gjort offentlige, bortset fra "personfølsomme" bemærkninger. Vi må kræve at få vished om datoplanen, hvor og hvornår skred den, vi må kræve oplysning om årsag til forsinkelser, hvorfor blev dele ikke leveret til tiden, hvem overholdt ikke deres tidsfrister, var det "sløseri" eller tekniske årsager? Er der detaljer omkring færgelejet som har været årsag til forsinkelse, er el-skabe placeret korrekt, er der optimale forhold omkring dokning, eller vil vi opleve yderligere forsinkelser? Det har været en kæmpeopgave for kommunen at være først med et så stort bæredygtigt projekt, har kommunen været "påklædt" til opgaven?

Alle på Ærø har hørt rygterne om, at budgettet er skredet med et større beløb, hvor ansvaret nu skal placeres. Hvis fejlen ligger hos kommunen kan regningen ende hos øens skatteborgere, derfor bør vi kende fakta. Er en regning på 8-10 millioner kroner noget, vi ender med at skulle betale, bør vi kende baggrunden, uden at pege fingre vil en risiko for lukning af Søby Værft være udelukket efter min overbevisning.

El-færgen er et prestigeprojekt for Ærø og som et stort bæredygtigt projekt, noget vi bør være stolte af. Nu bør vi forlange, at alle 15 kommunalbestyrelsesmedlemmer står frem og står ved deres holdning til færgen, står ved deres stemmer i byrådssalen og frem for alt fortæller, om projektet er så vigtigt, at vi må finde brugbare løsninger, der redder Søby Værft. Åben venligst alle referaterne nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Man mister noget uerstatteligt og unikt på søfartsmuseet, hvis man fusionerer

Læserbrev: Jeg er ikke fra Marstal, har ikke familie på øen, har aldrig boet der. Men jeg har i en årrække arbejdet sammen med Marstal Søfartsmuseum inkl. coasteren Samka. Jeg er bedrøvet på alles vegne i den i Fyns Amts Avis omtalte tvist, men angår spørgsmålet kompetencer og åbenhed på Marstal Søfartsmuseum, så har jeg oplevet det stik modsatte af, hvad jeg har læst i avisen fredag 27. september. Jeg ville ikke tro det, hvis søfartshistorien i Marstal blev formidlet i et sprog tilpasset tidens normer og formidlingstrends. Når jeg besøger museet eller engagerer dets ansatte i mine projekter, er det afgørende, at de, der formidler historien ikke blot har læst den, de har levet den. De er originaler i ordets fineste betydning. Moderniserer man museet, eller fusionerer man det med eksempelvis Ærø Museum, så mister man noget uerstatteligt og unikt, og jeg, sammen med mange andre, kan lige såvel tage til Holbæk, Helsingør eller Hobro. Jeg kender alt til forskningsmiljøer, hvor den viden der genereres, bliver inden for murerne. På Marstal Søfartsmuseum er det omvendt. Søfartshistorien eksisterer mellemfolkeligt - på museet og i byen. Vil man tættere på, kan man engagere sig som frivillig - dem er der mange af hos Marstal Søfartsmuseum - folk arbejder for at bevare en fælles arv og betragter hinanden i øjenhøjde, ph.d., skolelærer, tømrer eller maskinmester. Indfødt eller tilflytter er underordnet - det væsentlige er søfartshistorien som fællesnævner. Hvad angår kompetencer i øvrigt, så har jeg oplevet museets ansatte og frivillige gøre studerende fra 16 nationer nysgerrige på søfartshistorie, respekt. Gennem de seneste seks år har jeg besøgt Marstal Søfartsmuseum med studerende mange gange. Sidste år havde vi 36 internationale arkitektstuderende på ekspedition i Det Sydfynske Øhav. Heraf er der flere, der på eget initiativ har videreudviklet deres relation til museet og tilført Ærø en række udviklingsidéer. At de gider det, baserer sig på den fantastiske imødekommenhed vi har oplevet på museet - uanset om vi var kvinder eller mænd, fra Holland, Hong Kong eller København.

Annonce