Annonce
Debat

Debat: Det politiske juletræ 2019

Læserbrev: Juletræet i de små hjem bliver nok, som det plejer at se ud med en masse pynt og glimmer.

Når det gælder det politiske juletræ, er det top med stjerne, der er i fokus: den nye klimalov.

Danmark skal være den nye ledestjerne for resten af verden. Vi skal nu vise, at man kan være konkurrencedygtig og bæredygtig på en samme tid, uden at vi bliver fattigere. Vi skal udvikle teknologier, og resten af verden skal købe vores teknologier. Vi skal gå forrest, og vi gør det med en ny historisk klimalov.

Så i år ser det ud til at vise mænd skal gå efter noget, der glimrer højteknologisk. Nye måder at leve på, der har teknologien i højsædet. Det er en bindende aftale. Bred aftale. Klimaloven, den mest ambitiøse aftale i verden, hvor handlingsplanerne skal forhandles politisk.

Vi ved endnu ikke hvordan. Så der er meget at gøre. Kampen er ikke slut; slet ikke på det folkelige plan, som jeg ser det. Det må aldrig ende med, at stat og storkapitalen allierer sig mod resten af samfundet, hvor man på grund af miljøet tilsidesætter alle andre hensyn.

Man må heller ikke forglemme, at megen af den teknologi, vi benytter os af, har fjernet os fra naturen - mere og mere. Fjernet fra at protestere, fordi teknologien luller folk i søvn.

Juletræets stjerne må heller aldrig fjerne os yderligere væk fra livsglæde, samhørighed og mening. Vi har glemt at forholde os til, hvilket samfund vi ønsker os - når du ser et stjerneskud.

Annonce
Lone van der Ploeg Olufsen roser klimaloven. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Legeplads er det hidtil bedste torveforslag

Torvet i Svendborg mangler liv. Det er både tilhængere og modstandere af det bilfri torv nogenlunde enige om. Nu har det entreprenante par Luise og Anders Føns Haaber lagt en idé om en legeplads på torvet frem. Den tanke er tidligere blev luftet lidt i krogene, men nu ser det ud til, at parret lægger en god portion krop og sjæl i forsøget på at etablere en mobil legeplads på torvet. Det er en idé med et stærkt potentiale. Kan det lykkes at omsætte tankerne til handling, vil der kunne komme et helt naturligt liv på den plads, der både er en politisk slagmark og et smertensbarn. Sidstnævnte, fordi det endnu ikke er lykkedes at knække koden til, hvordan pladsen kan blive det samlingspunkt, den er tænkt som fra det politiske flertals side. Altså oftere end nogle gange om året som når der holdes fødevaremarked i juni, og når Svend-priserne uddeles i sensommeren. Et særligt bemærkelsesværdig element i forslaget er det ansvar, parret har påtaget sig. De nøjes ikke med at lægge idéen frem, hvorefter de læner sig tilbage og venter eller koncentrerer sig om andre ting. Anders Føns Haaber er blevet en del af torvegruppen, og parret er i gang med at søge fonde og lede efter sponsorer, samtidig med at de forsøger at aktivere deres netværk, så frivillighed også kan blive en del af projektet. De har med andre ord stillet sig i spidsen for projektet i stedet for at overlade det til politikerne at løse opgaven, og det kan vise sig som en vigtig forudsætning for realiseringen af idéen. Luise og Anders Føns Haaber har naturligvis en indlysende interesse i at få etableret en legeplads på torvet, fordi deres café er målrettet småbørnsfamilier, men der er ikke noget forgjort i det. Den personlige interesse i projektet kan være en løftestang, og udkommet kan vise sig at være til glæde for mange flere. Projektmagerne har også blik for, at torvet skal kunne have andre funktioner. Derfor har de foreslået, at legepladsen skal kunne flyttes, når store arrangementer skal kunne bruge hele torvet. Det kan gøre arbejdet lidt sværere, men det viser også, at der tænkes i helheder. Netop denne tilgang, hvor initiativtagerne fastholder initiativet og tænker i helheder, ligner en god model for udviklingen af torvet. Ansvaret for fremdriften skal ikke isoleres hos byrådsmedlemmerne og forvaltningen. Det skal fordeles, så det politiske og administrative led blot er en del af projektet.

Annonce