x
Annonce
Læserbrev

Debat: Det politiske beredskab skal også være vågent

Lokaldebat: I sidste uge talte Hendes Majestæt Dronning Magrethe direkte til befolkningen om den ubudne gæst, vi har fået besøg af, og hvordan vi skal forholde os, hvad vi kan være bekendt og ikke være bekendt. Når Dronningen taler til os direkte er det alvorligt, og man kan stille det analogt med tiden under besættelsen.

Dengang talte Thorvald Stauning til folket, og han indbød en række partier til at indtræde i en samlingsregering. Det er ikke det den nuværende regering gør, men til gengæld er de store politiske uenigheder nærmest fraværende for den entydige folkelige forståelse for situationen.

Derfor prioriteres også næsten daglige møder med partilederne og Danmarks folketing går gang på gang ud med fælles budskaber, og Mette Frederiksen takker de øvrige partier for det store samarbejde og om det helt særlige ved at stå sammen i denne situation. Det er vi også begyndt at øve os på i Svendborg Kommune.

I Svendborg Kommune er der nedsat et sundhedskriseberedskab bestående af en gruppe embedsmænd og borgmesteren, der mødes tre gange om ugen. Nyhederne fra denne gruppe lægges på kommunens hjemmeside og sendes til byrådet.

Fra den 27. februar og til den 19. marts havde man nærmest glemt det politiske beredskab i kommunen. Det er vi flere partier, der har gjort opmærksom på. Og foreløbigt har vi aftalt et ugentligt byrådsmøde på Skype. Det første blev afholdt i fredags 19.3. Og mandag 22.3 har et flertal i Social- og Sundhedsudvalget bedt om et ekstraordinært møde.

Det politiske beredskab skal også være vågne i denne tid, hvor mange tiltag bliver taget af administrationen; altid ud fra bedst mulig indsigt på det foreliggende grundlag, men nye tiltag, der ændrer vedtaget politik eller har menneskelige eller økonomiske konsekvenser skal på det politiske bord.

For eksempel har administrationen under Covid-19 vedtaget 1) at genbrugsstationen i Svendborg lukkes 2) at der etableres en jobbank til ældre/social området (hvem skal være i jobbanken og hvilken pris har det) 3) at man fratager rengøring hos ældre og udsatte i eget hjem 4) at al besøg på plejecentre ophører.

Noget af det er påbud, som vi selvfølgelig følger, andet er anbefalinger, som bør diskuteres i de politiske fagudvalg eller i Økonomiudvalget. Vi skal også drøfte pres på krisecentrene, de ensomme ældre mv.

Den politiske vilje blandt alle partier er stor i forhold til at holde snuden i sporet og fokusere på målet i denne tid. Vi skal undgå smittespredningen. Vi skal stå sammen og samarbejde. Det politiske beredskab skal være højt i forhold til håndtering af vore udsatte, ældre, psykisk syge og kronisk syge.

Det er ikke alene kriseberedskabet, der har et særligt ansvar i denne tid. Det har det politiske beredskab tillige. Covid-19 er en brændende platform for vores kommune og Danmark. Der er nok at gå i gang med.

Hanne Ringgaard-Møller (RV), byrådsmedlem i Svendborg.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Fyns Amts Avis mener: En pakkeløsning med økonomisk og moralsk støtte

Det er et fantastisk initiativ i al sin enkelthed, som Støtteforeningen Svendborg Demensby er kommet på. De frivillige i foreningen, som normalt giver et nap med i demensbyen, vil gerne give et solidt klap på skulderen – på behørig afstand – til de ansatte, og derfor giver frivilligforeningen et gavekort til de frivillige, som de kan bruge på Café Citronen i Svendborg. Værdien af sådan et gavekort er underordnet. Det er faktisk tanken, der tæller, og de bedste gaver – dem, der kryber helt ind under huden – er jo oftest dem, som kommer uventet. Det er en hård tid for sundhedspersonale på tværs af Danmark, uanset om de arbejder på et plejehjem, et sygehus eller i en ambulance. De står i frontlinjen i coronakrisen, og det er næppe kun rent fagligt, de er under pres, men formentlig også i en eller anden grad i familielivet, som også er vendt på hovedet i mange hjem. Derfor er de gestusser, som den de frivillige i demensbyen og mange andre kommer med i disse uger vigtige og er måske med til lige at give de procenter ekstra energi, som der er brug for. De frivillige rammer dog også plet på en anden måde. For med gavekortene får de lagt penge i en af de lokale virksomheder, der har seriøse udfordringer i en tid, hvor folk jo skal blive hjemme. Det er en nervepirrende økonomisk tid, hvor de fleste grene af erhvervslivet har fået tæppet hevet væk under sig. Som om det ikke var nok, så er det ikke til at sige, hvor længe de må stå der på det kolde betongulv. Og det er slet ikke til at sige, hvordan og hvor lang vejen er op af den økonomiske krise efterfølgende. Så når en gruppe frivillige finder lidt likviditet, er det fantastisk tænkt at lægge den lige præcis, hvor den er mest savnet: I erhvervslivet. Og så er der det sidste pletskud: Som kassereren i Støtteforeningen Svendborg Demensby, Dan Jeppesen, så rigtigt siger, er det jo ikke sådan en idé, de har taget patent på. Der er sikkert fonde, foreninger og hvad-ved-jeg, som kan finde nogle af de hårdt savnede likvide midler til erhvervslivet, der måske ligefrem kan sikre, at de kommer igennem denne coronakrise. Det redder ikke alle, men der er altså en grund til, at ”mange bække små gør en stor å” er blevet til et ordsprog.

Annonce