Annonce
Debat

Debat: - Det ligner noget, der hører hjemme i stater, vi ikke identificerer os med

Morten Gaustad og Sara Koch, Rudkøbing, spørger, hvorfor der ikke kom noget dementi fra hverken udvalgsformand, centerleder eller borgmester over disse udtalelser, før de flere dage senere blev forelagt minister og professor og dermed udløste kritik og irettesættelser? Privatfoto/Morten Gaustad.

Debat: I et læserbrev kritiserer udvalgsformand René Larsen lokalredaktør Catrine Madelaire for at skabe en sensationsartikel ved at referere ham for at sige, at han ikke synes, omgørelsesprocenten er et problem, når det han sagde var, at klager ikke er et problem.

Men det fremgår klart og tydeligt i artiklen, at udvalgsformanden ikke har et mål om at sænke omgørelsesprocenten: ”Derfor er ikke det et mål, at procenten skal ned,” og at centerleder ikke vil ”ændre nogen specifik procedure på baggrund af omgørelsesprocenten” (FAA, 1.3.2021).

Hvorfor kom der ikke noget dementi fra hverken udvalgsformand, centerleder eller borgmester over disse udtalelser, før de flere dage senere blev forelagt minister og professor og dermed udløste kritik og irettesættelser?

Annonce

Klagesager er måske ikke noget problem for kommunen, men de er det ofte for borgeren.

Psykiatrifonden lavede i 2019 en undersøgelse, der viser, at sygemeldte oplever, at jo længere tid, man er sygemeldt, desto mere belaster tilknytningen til jobcentret livskvaliteten. En tredjedel mener, at deres helbred bliver forværret, og en lille fjerdedel har tanker om, at livet ikke er værd at leve.

Der er 12 måneders ventetid i Ankestyrelsen. Sager, hvor der klages, må således forventes at forringe borgerens helbred og livskvalitet. Det alene burde være nok til at forsøge at undgå klager. Og her skal vi huske, at klagesagerne jo kun er toppen af isbjerget, min egen sag nåede aldrig i Ankestyrelsen, men der er sket en lang række fejl, som kommunen skriftligt har indrømmet.

De fejl har betydet en markant og kronisk forværring af mit helbred og min livskvalitet.

Men hvorfor er det ikke et mål at få procenten ned, og hvorfor vil kommunen ikke ændre procedure for få omgørelsesprocenten ned?

Handler det om økonomi? Udvalgsformanden skriver: ”Jeg passer på kommunens pengekasse.” Betyder det, at han som folkevalgt udvalgsformand lader kommunens økonomi være bestemmende for, hvilke ydelser kronisk syge borgere bliver tilkendt? Det kan han ikke. Kommunens økonomi har intet at sige for, om en borger har ret til førtidspension eller ej. Det bestemmer loven.


Klagesager er måske ikke noget problem for kommunen, men de er det ofte for borgeren.


Eller handler det om et menneskesyn kommunen møder borgerne med?

På Facebook skriver udvalgsformanden om borgere, der snyder, og at han vil ”skille fårene fra bukkene”. Det er et stærkt udtryk, og man mistænker, at syge, handikappede og mennesker, der har mistet arbejdsevnen, ikke er det samme værd som andre mennesker. Det er i hvert fald en forældet og forrået måde at møde mennesker på.

Ingen, hverken folkevalgte eller kommunalt ansatte, bør påtage sig den opgave, som i Bibelen var Jesu opgave.

Vi må aldrig glemme borgernes rettigheder, og at det at tilsidesætte dem har en dyr pris: selvmordstruede borgere.

At René Larsen vælger at lange så kraftigt ud efter vores lokalredaktør, da han får kritik for denne praksis, i stedet for at tage kritikken seriøst, det ligner noget, der hører hjemme i stater, vi ikke identificerer os med. Vi skal værne om og sætte pris på den kritiske journalistik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Faaborg-Midtfyn

Går imod andre praktiserende læger: Faaborg-læge vil gerne vaccinere med skrottede vacciner - hvis myndigheder siger ok

Annonce