Annonce
Debat

Debat: Det kræver tid at danne børn

Annonce

Læserbrev: Jeg er pædagog. Jeg sætter et tykt aftryk på børns selvforståelse, og lægger et solidt fundament for børns karakterdannelse hver eneste dag.

Jeg er ved at spille fodbold med en gruppe drenge, da jeg hører hyl bagved det ene legehus. Jeg hopper ud over banden, og hører Magnus og Silas råbe: "ahhh, come on, Kasper Røghat". Jeg løber afsted mod legehuset og hører nu Johanne råbe: "Jeg vil ikke ha’ det", "og jeg er ikke dum, det har Kasper Røghat selv sagt."

Der går et gys igennem min krop. Jeg er pissestolt over, at jeg er lykkes i mit arbejde, men også nervøs for, om Anders når at få slået Johanne, inden jeg når frem. Men Anders gør ikke noget, for Johanne har med fasthed i stemmen og rank ryg sagt fra på den flotteste måde. Anders står fuldstændigt målløs tilbage, og har tabt den røde plastic skovl på jorden.

De ord, som jeg har givet Johanne er blevet internaliseret og sidder som en forankret del af Johannes selvforståelse og integritet. Johanne har fået lagt den første sten i hendes dannelsesproces - hun har lært at sige fra, og hun har lært det i børnehaven, og hun har lært det af mig. Børns karakterdannelse starter hverken i folkeskolen eller efter på en ungdomsuddannelse - det starter den dag dit barn sætter sin fod i et dagtilbud.

Jeg lever for de øjeblikke hvor jeg lykkes i mit arbejde, men min virkelighed er også, at jeg hver dag står overfor nogle urimelige dilemmaer, hvor jeg dagligt vælger nogle børn til på bekostning af nogle andre - og jeg kan ikke lade være med at tænke på, om de sidste årtiers forringede normeringer, har haft en betydning for det stigende antal børn, der bliver visiteret til børnepsykiatrisk afdeling, oplever skolevægring eller viser symptomer på stress.

Forudsætningen for, at jeg kan indgå i et dannelsesmæssigt samspil med børnene, er tid. Tid i form af bedre normeringer, og det er mig en gåde, at Mette Frederiksen ikke kan finde de knap to milliarder kroner, det vil koste at sikre minimumsnormeringer ved finanslovsforhandlingerne.

Kasper Keinicke skriver om arbejdet som pædagog. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Arriva: - Vi er selvfølgelig kede af, at det nye signalsystem ikke er blevet prioriteret

Coronavirus

Live: Norsk myndighed vil markere to danske regioner som røde områder

Annonce