Annonce
Langeland

Debat: Det er bydende nødvendigt at møde hinanden på lige fod

Svend Agge Hansen

Debat: Dette læserbrev vil ikke komme til at omhandle hjemsendelse og grundlag herfor med videre. Derimod vil jeg skrive lidt om den inhumane måde, hvorpå vi behandler blandt andet syriske flygtninge, mens de er her.

For tre år siden meldte jeg mig ud af Red Barnet og over i Røde Kors Sprogcafé. Den primære årsag til udmeldelsen var den politik, der blev ført i Red Barnet. Vi lavede mange events med børn og forældre og som noget naturligt satte jeg mig sammen med flygtningene i pauserne. Derudover måtte vi altså ikke have med dem at gøre, ja vi måtte end ikke hilse på dem på gaden medmindre de hilste først. Kan vi dog ikke gøre det lidt (meget) bedre?

Denne arrogante holdning blev for meget for mig. For at udjævne en kulturkløft, og derved få indblik i hinandens kultur, kan vejen til et vellykket ophold for flygtningene gå gennem en mere intensiv kontakt til dem, altså også privat.

Annonce

Min gode mor viste mig vejen i 1980'erne. Min mor konverterede til Islam i 1980, og til sin begravelse i 2019 stod jeg i Moskeen (sammen med cirka 180 andre). Flere kom efterfølgende hen til mig og udtrykte glæde over min mors handlen. I begyndelsen af 1980'erne tog hun hånd om flere indvandrerfamilier fra Pakistan. Fulgte dem i børnehave, senere i skole, lektiehjælp, oversatte for dem med videre. De var alle kommet godt i vej, én var for eksempelvis læge og læste nu videre til hjertekirurg.

Det er bydende nødvendigt at møde hinanden på lige fod, hvis der skal skabes en forståelse, og dermed i virkeligheden en berigelse, af hinandens kultur. I Hvide Sande var det en dejlig oplevelse for os, trods triste omstændigheder, at blive værtsfamilie for to flygtningefamilier fra Afghanistan. Selvom den ene familie havde mistet to familiemedlemmer (den ene skudt i skolen, og den anden formodentlig druknet i Middelhavet) var begge familier meget positive selvom deres situation var presset og stresset efter den 8-9 måneder lange rejse fra Afghanistan. Vi besøgte ofte hinanden, lavede mad sammen, legede med børnene, og underviste forældrene i vort sprog. Glæden var stor, vi grinede og pjattede sammen – lige til de havnede på et udrejsecenter. Forinden havde der dog været en udrejsefest på campingpladsen, hvor de alle boede. De forstår virkelig at feste.


Der er måske nogle, der vil sige, at de fremmede (vore medmennesker) bør rejse hjem, hvor de kom fra. Til disse vil jeg blot henlede opmærksomheden på den massive udvandring, vi selv havde til Amerika, mest USA, fra 1870'erne til begyndelsen af 1900-tallet.


En ligeværdig dialog kan være én af vejene til at berige hinandens kultur. Til det formål blev der i Afrika oprettet det man kalder PROCMURA, hovedsæde Nairobi, Kenya. Da vi selv besøgte Kenya (arbejdsferie) i 2011 kunne vi se nogle af resultaterne.

PROCMURA er en dialogorganisation, hvis formål er at udbrede forståelse og tolerance mellem kristne og muslimer. De lever, så vidt vi kunne se, i fred og fordragelighed i Kenya. Dialog, ligeværdighed og et positivt og fordomsfrit menneskesyn er også en nødvendighed, hvis der skal skabes et godt forhold herhjemme uanset om man er flygtning eller indvandrer. I modsat fald kan der alt for nemt gå fremmedgjorthed i den. Mon ikke det er den manglende forståelse for hinandens kultur som gør, at fordommene sniger sig ind.

Pas på, at man ikke ser spøgelser alle vegne. I en stresset og fortravlet hverdag både må og skal vi finde rum til vore følelser, mange skal måske lige have fat i dem først, så vi kan vise omsorg for vor næste.

Der er måske nogle, der vil sige, at de fremmede (vore medmennesker) bør rejse hjem, hvor de kom fra. Til disse vil jeg blot henlede opmærksomheden på den massive udvandring vi selv havde til Amerika, mest USA, fra 1870'erne til begyndelsen af 1900-tallet.

Annonce
Sport For abonnenter

Sport Fyn vurderer GOG: Farvel til en turbulent sæson

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Svendborg For abonnenter

Huset blev fyldt med skoldhedt vand: Mor til tre hjemløs efter voldsomt fjernvarmeuheld

Svendborg

Kæmpevindmøllerne spøger igen: Kommunen afsætter penge til en ekstern rådgiver

Navne For abonnenter

Hoteldirektør: Svendborg høster frugten af flere års investering

Langeland For abonnenter

Afgørelse om affaldsøer nærmer sig: Slaget skal stå ved kirken

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Det fynske turismekort er knækket over: Kyst- og naturturismen vækster, mens attraktionerne lider

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg

Erhverv For abonnenter

Musikforeninger hjemløse efter salg af Arne B: - Vi har et stort problem

Podcast

Lyt til Mortens Madklub: Tre krydderurter fra Falsled Kro sætter duft på dit sommerkøkken

Annonce