Annonce
Svendborg

Debat: Der må være konsekvenser

Det bør have konsekvenser for den øverst siddende chef, når der begås fejl, påpeger Jesper Holm. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Annonce

Læserbrev: Som så mange andre fra Svendborg har jeg sejlet hele mit arbejdsliv. Og de sidste 12 å, har jeg været skipper - den øverst ansvarlige på "mit" skib. Ansvar for 12 mennesker og et skib, der har en værdi af en ret stor sum penge. Og et ansvar overfor skibets omgivelser, hvad enten det er platforme, kajkanter, miljø osv. Ting, som skibet kan gøre skade på, som følge af forkerte beslutninger og forkerte handlinger.

Det er mit ansvar, at alt går som det skal og alle jobs udføres sikkert og kompetent. Sker der noget uforudset, en skade på person(er), omgivelser og/eller skib - så er det først og fremmest mit ansvar. Jeg er den første, der må bære de konsekvenser, der kommer ud af det.

Jeg er omgivet af dygtige, engagerede, erfarne og kompetente medarbejdere, såvel i hele besætningen som i min nærmeste lederstab. Der skal ind imellem træffes store beslutninger og jeg rådfører mig derfor i de fleste tilfælde med mine nærmeste ombord - hører deres input og råd, og derefter træffer jeg, ud fra disse råd og input, samt mine egne erfaringer, en beslutning og sørger for, at mine nærmeste ledere fører den ud i livet.

Guderne forbyde det, men hvis en eneste af de beslutninger nogensinde kommer til at udvirke skader på personer, skib, omgivelser, eller/og mit rederi's gode omdømme, så er der kun én, der først og fremmest må bære det ansvar. Det er mig. Det er mig, der sad for bordenden og traf beslutningen, det er mig der sagde: "Det er den måde, vi gør tingene på".

Det er mig, der først og fremmest skal stå til ansvar - det er det, jeg får min løn for. Det er det, jeg blev valgt til min stilling for.


Det er mig, der først og fremmest skal stå til ansvar - det er det, jeg får min løn for. Det er det, jeg blev valgt til min stilling for.


Jeg kan ikke sparke ansvaret nedad i staben, og jeg ville aldrig kunne se mig selv i øjnene, hvis jeg gjorde det. Jeg kan ikke bede mine styrmand lave en redegørelse, jeg kan gemme mig bagved - efter han i øvrigt har sagt op for at frede mig.

Jeg kan ikke bare sige: "Det beklager jeg", trække på skulderen, sige goddav til den nye styrmand og sejle skibet videre, efterladende en rygende ruin af personlige konsekvenser for mennesker og økonomi uden at måtte tage et eneste ansvar på mig. Eller dén eneste konsekvens.

Men jeg er heller ikke politiker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hjemmebagt fynsk brunsviger-blues

Annonce