Annonce
Debat

Debat: Den store madtransformation - produktionsformen er en dødssejler

Debat: I forbindelse med de nyligt opstartede landbrugsforhandlinger er det kommet frem, at køer og svin udleder mere drivhusgas end hidtil antaget. 2. september i P1-Morgen blev fødevareminister Rasmus Prehn (RP) og professor i agraøkologi, Jørgen E. Olesen (JEO) interviewet derom i P1 Morgen.

Begge var rørende enige om, at mere forskning i teknologiske løsninger må være svaret, og RP kunne supplere med oplysningen, at forskning har vist, at fedt i kvægets foder reducerer metandannelsen. Hvorfor dette så ikke for længst er blevet implementeret i dyrenes foder, kan undre, når en Google-søgning afslører, at dette er en gammel nyhed, som beskrives i forskningsrapporten ”Kvæg og klima” fra Århus Universitet allerede i 2011.

Faktisk var indslaget rystende at lægge øre til i lyset af de mange alarmerende, internationale, videnskabelige rapporter som påpeger, at intensiv husdyrproduktion ikke er hverken klima-, miljø-, ernæringsmæsssigt eller (dyre-)etisk holdbart.

Annonce

Siden FN’s rapport ”Livestock’s Long Shadow” udkom i 2006 er der opnået stigende erkendelse af, at menneskers, dyrs og jordens sundhed er uløseligt forbundet. Klodens mere end 70 mia. husdyr sammenstuves primært i store fabriksanlæg, hvor de tildeles størstedelen af verdens antibiotika, og således udgør perfekte rugekasser for kommende epidemier forårsaget af muterende bakterier og vira.

Produktionen af kød og mælk er skyld i et eksorbitant ressourcetab, idet den lægger beslag på 83% af klodens dyrkbare arealer, men bidrager med blot 18% til det humane konsum og er hovedårsagen til afskovning, biodiversitetstab, drivhusgasudledning og havforurening.

Set i lyset af det rasende kapløb med tiden, vi er ude i for at undgå diverse miljøkatastrofer, er det ubegribeligt, at visse forskere og politikere hellere vil bruge kostbar tid og knappe, offentlige ressourcer på at manipulere med køers fysiologi, så de måske/måske ikke bøvser mindre metan om x antal år, fremfor at gribe fat om nældens rod: dyrebestandens størrelse.

Det er et bredt anerkendt synspunkt i Danmark, at lokalt producerede fødevarer er mest bæredygtige og dermed bedst. For at synspunktet skal give mening, skal dette naturligvis også gælde globalt. Derfor må Danmark også indstille sig på, at eksport af diverse animalske produkter ligesom husdyrproduktionen er en anakronisme. Da den gennemsnitlige verdensborger ifølge videnskaben skal reducere sit oksekødsforbrug med 75%, svinekød med 90% og æg med 50%, er der rig mulighed for, at langt de fleste nationer kan forsyne sig selv med animalske fødevarer fra små, økologiske landbrug.

Politikere må have modet til at træffe det ansvarlige valg

Menneskeheden har taget fejl mange gange i historien. For 70-80 år siden troede vi, at intensiv produktion af dyr var den helt rigtige vej at gå. Erfaringen har vist, at vi tog fejl, produktionsformen er en dødssejler. Ligesom ansvarlige politikere aldrig ville tillade et landbrug, som fremstillede euforiserende hamp og kokain i Danmark, selvom det garanteret ville skabe såvel vækst som arbejdspladser, så fravælges produktionen, fordi den er skadelig. Politikere må have modet til at træffe det ansvarlige valg: udfasning af intensiv dyreproduktion.

Den gode nyhed er, at fremtidens fødevarer allerede er her i form af frugt og grønt, plantebaserede kød- og mælkealternativer samt laboratoriefremstillet kød. Transformationen af det humane konsum kunne fint accelereres ved miljøafgifter på klimabelastende fødevarer, penge som kunne anvendes til lempelse af momsen på klimavenlige fødevarer og gøre laboratoriefremstillet kød hurtige tilgængeligt for menigmand.

Annonce
Svendborg For abonnenter

13 år siden sidst, at alle har skrevet under på budgettet: Nyt børnehus på Thurø, cykelstier i lokalområderne og penge til et plejehjem

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Kæmpe redningsaktion ved Sydlangeland: Dykker bjærget i god behold efter tur i meget dårligt vejr og stærk strøm

Langeland For abonnenter

Mike blev snydt af sin revisor: - Da jeg skulle udbetale løn, var min konto lukket

Faaborg-Midtfyn

Formand undskylder beslutning: Nu må omstridt kandidat alligevel komme med i paneldebat

Faaborg-Midtfyn

Hurtig indsats reddede gammel bygade fra ny storbrand

Langeland

Skøn nyhed til weekenden: Forsyningsselskab ophæver koge-anbefaling

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Har FAA ikke en kulturel forpligtelse?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Svendborg

Se videoen: Sådan finder du vej ved Ørkildskolen

Navne For abonnenter

Marstals store historieformidler: Det bliver aldrig trivielt at fortælle

Kultur For abonnenter

Kære læser: Vi lytter til jeres kulturkritik – så lad os mødes!

Langeland

Debat: Det er usandsynligt godt arbejdet af den nuværende kommunalbestyrelse, for den den gamle lokalplan var lavet totalt tåbeligt

Annonce