Annonce
Læserbrev

Debat: De fantastiske frivillige

Læserbrev: På Sydfyn blomstrer empatien blandt de mange frivillige, der gør en indsats for andre mennesker. Det er dejligt at mærke, at mange har overskud og ønsker at gøre en forskel for andre, og især svage og udsatte her på vores skønne egn. Det være sig de mange i Frivillighuset i Havnegade, eller andre målrettede frivillige, som støtter op omkring sociale, kulturelle eller sportslige tiltag. Bravo og stor respekt for det.

I sidste uge havde jeg en dags frivilligt arbejde hos de søde mennesker ved Blomstercaféen på Glarmestervej i østre bydel. De driver et lille spisested, hvor der laves mad til udbringning, eller man kan spise det i den hyggelige cafe.

Cirka 40 frivillige fantastiske mennesker er på skift tilknyttet cafeen, og de starter tidligt på dagen med at anrette dagens friske måltid, som skal være klar til udbringning før middag. Der er opgaver som madlavning, kassetjans, opvask og rengøring samt udbringning på programmet.

Folk i alle aldre kigger ind og får en kop kaffe og en snak, før middagsmaden indtages. Man skal ikke forklejne det vigtige i den daglige sociale kontakt og samværets menneskelige værdi. Det giver indhold i livet, og så kan man lige se hinanden i øjnene og sikre hinanden om, at alt er godt. Den sociale del af cafeen er ligeså vigtig som maden og kaffen. Det giver indhold i dagen og er langt at foretrække fremfor, at nogen skulle sidde alene hjemme bag nedrullede gardiner, og med begrænset kontakt til andre mennesker.

Jeg tog en tur med ”Ove Elektriker” ud med mad til dem, som ikke havde mulighed for at møde op. Den friske varme mad leveres, og det er tydeligt at se, at brugerne kender Ove godt. Hans besøg var ventet og værdsat. Vi får en lille hyggesnak. En lille, men en vigtig snak, om livet, helbredet, og vi forsikrer hinanden om, at man er ved godt mod. Glædeligt og rørende at opleve den gensidige glæde og værdi omkring samværet, selvom det er kort tid.

Dog var det for mig lidt rystende at opleve, at min gode gamle skolelærer ”Barberosse”, under et besøg hos ham, kækt udtalte,: ”At han godt kunne huske knægten John Arly”, selvom det var 50 år siden at ”skarnsknægten” gik på Østre Skole. Ja, Ja, - jeg må have gjort et uudsletteligt indtryk. Men jeg blev også kort tid efter sendt til søs med A. E. Sørensen, for at lære lidt disciplin. Det gjorde man jo dengang.

Men en dejlig dag blandt frivilligheden. Tak til Blomstercaféen for indblikket, og hvor jeg dog ønsker, at solen skinner på jer og andre frivillige her på Sydfyn. Fordi vi skal holde gang i det, der betyder mest her livet. Ikke gods eller guld, men samvær og fællesskab. Et fællesskab, hvor vi hjælper hinanden, og hvor os der har lidt overskud tager ansvar og hjælper dem, som har et behov herfor. Det er blandt andet det som frivillighed handler om, og et sådant sted er Blomstercaféen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Tietgenprisen 2019 går til en dynamisk mand i spidsen for et driftigt værft

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Næste skridt er samarbejde

Det frivillige liv blomstrer i bedste velgående på Langeland og på resten af Sydfyn. Frivillige hoveder og hænder løfter alt fra støtte til sårbare børn og unge til arrangerede vandreture og omsorg for ældre - og så alt det indimellem. Det gør i den grad vores lokalsamfund mere attraktive og fortjener stor ros og anerkendelse. Næste skridt i de frivillige indsatser bør nu være, at de frivillige ildsjæle og foreninger i højere grad samarbejder med hinanden. Der kan være meget værdifuldt at hente, hvis det blandt de frivillige foreninger bliver mere anerkendt at trække på hinandens erfaringer og kompetencer. På Langeland har "Landsbyklyngen Langeland og Strynø" taget de første skridt i retning af at styrke samarbejdet mellem de frivillige. Det er meget positivt, at klyngen nu er i gang med at oprette en ressourcebank, hvor alle frivillige kan melde sig til med en beskrivelse af, hvad de brænder for, og hvor de er særligt stærke. Det kan for eksempel være på regnskab eller ansøgninger til fonde. "Sammen er vi stærkere", lyder det fra klyngens formand, og det er netop hensigten, at de frivillige på den måde kan være med til at løfte hinanden til gavn for sig selv og andre. Der findes lignende samarbejder mellem landsbyer flere steder i Danmark. Men Langeland er det første sted, hvor frivillige er gået sammen om et såkaldt klyngesamarbejde, der omfatter en hel kommune. Det er stærkt og spændende at se, hvordan foreningerne tager imod de nye muligheder, som Landsbyklyngen - der i øvrigt også er båret frem af frivillige - er ved at udvikle. Lige nu kan der være en tendens til, at man hytter sit eget skind - i bedste hensigt. Men for at det visionære tiltag med en ressourcebank skal blive en succes, kræver det, at konkurrencen mellem foreninger skubbes væk. Det kræver, at det bliver legitimt at hjælpe andre foreninger eller ildsjæle på tværs af projekter og geografi. Og det kræver, at foreninger for alvor tager budskabet "sammen er vi stærkere" til sig og ikke bare affejer det som en kliché. Langeland er kendetegnet ved, at mange små og store projekter skyder op. Heldigvis får mange af projekterne ben at gå på og bliver til en integreret og værdifuld del af samfundet. Men nogle projekter bukker også under. Langelands Højskole er desværre et eksempel på det. Der kan være mange grunde til, at sådanne projekter bukker under. Men der bør ikke være nogen tvivl om, at et styrket samarbejde på tværs af kompetencer og foreninger kun kan være med til at øge oddsene for overlevelse. Så kære foreninger og frivillige på Langeland: Tag godt imod de nye initiativer, landsbyklyngen kommer med. Og til alle jer andre på Sydfyn, der bidrager til jeres lokalsamfund med frivillige indsatser: Overvej om I i højere grad kan trække på hinandens kompetencer og erfaringer og dermed ikke kun løfte jeres egne projekter, men hele Sydfyn.

Ærø

Biltrængsel på havnefronten: Ærøexpressen søger om mere bilplads på Marstal Havn

Annonce