Annonce
Læserbrev

Debat: Brug den sunde fornuft i kampen for klimaet

Læserbrev: Vi kan alle gøre noget for at belaste klimaet mindre, men at tro, at Danmark kan redde hele verden, er lige ambitiøst nok. De røde partier med Mette Frederiksen i spidsen er blevet enige om, at Danmark skal nå 70 procents reduktion i udledningen af CO2 i 2030. Det er langt fra en gratis omgang, og hvor meget betyder det i praksis for klimaet?

En dansk enegang ændrer i sig selv ikke meget på klimaet. Den liberale tænketank Cepos vurderer, at det vil belaste samfundsøkonomien med 26 milliarder kroner om året. En gennemsnitlig skatteyder vil få lettet sin personlige konto med lidt over 5500 kroner om året som resultat. Blandt andet fordi boliger bliver dyrere, det bliver dyrere at købe en bil, og fordi det kommer til at koste skattekroner at holde landbruget oven vande.

Der bliver talt om, at vi blandt andet skal flyve mindre, men den borgerlige liberale tænketank Cepos siger, at det overhovedet ingen effekt har på klimaet, hvis Danmark skærer ned på antallet af flyrejser - heller ikke en ændring af flyskat har en effekt.

Men en ting, som sjældent bliver italesat, er klodens voksende befolkning. Det er og bliver det største klimaproblem. FN mener, at befolkningstallet vil stige med to milliarder de næste 30 år. I 2100 vil der være 11 milliarder. De lande i Afrika, som ligger syd for Sahara, vil i 2050 stå for over halvdelen af verdens befolkningstilvækst, hvis udviklingen fortsætter som nu.

I Afrika føder hver kvinde over fire børn og bare i Indien er befolkningen næsten tredoblet fra 553 millioner til knap 1,4 milliarder i dag. Hvad er løsningen på det? Det er, at retten til at få børn må begrænses i primært de afrikanske lande, hvis klimamålene skal nås.

Og så skal vi naturligvis alle passe godt på vores naturressourcer. Vi skal støtte de initiativer, der er sund fornuft. Miljøpolitik skal føres ud fra reel viden og ikke ud fra modeluner.

Annonce
Dorthe Ullemose mener, der er brug for mere sund fornuft i kampen om klimaet. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Trøjeskifte - og nu holder GOG øje med ham

Debat

Min Mening: Så flammer bålene igen

Jeg har en politisk-korrektheds-detektor, PKD, der får alting til at stritte på mig, når fortalere for dette eller hint begynder at fortælle mig, hvad jeg skal mene, og hvordan min adfærd bør være. Min PKD slår ud for tiden. Voldelige veganere og klimakorrekte kamptropper sætter min tålmodighed på prøve. Ikke at jeg ikke har set det og prøvet det før. Entusiastisk engagement bliver vekslet til frådende selvretfærdighed hos de politisk korrekte frontkæmpere for det ene eller det andet, der nu lige er på mode og dagsorden. Altid retfærdiggjort som relevant og nødvendigt for alles overlevelse og klodens ve og vel - ret ind kammerater, hold takt og hold kæft. Det er ikke OK. Ingen tvivl om, at hver sag har sin dagsorden, som vi bør respektere, diskutere og agere på. Men ikke kvæles i fordi den stoppes massivt ned i halsen på os. Ingen tvivl om, at verden bliver et bedre sted, hvis vi dagligt befrier et par millioner høveder for pinsler og plager og tager en grøddag. Ingen tvivl om, at følelsen af at befri jorden for ubetalelig uret bliver tilfredsstillet ved at tage cyklen til købmanden. Men heller ingen tvivl om, at det ville være på sin plads at adressere os som tænkende, selvstændige og følsomme individer, når de store linjer i verdens tilstand og adfærd skal kortlægges og konsekvenserne gøres klare i al deres vælde. Som enhver pædagog vil nikke genkendende til, gør tæsk, skæld ud og tvang ikke noget godt for noget som helst - andet end forlængelse af køen til fængslet. Ingen heks brændt på bålet har tilfredsstillet andre end en minoritet af magtliderlige selvretfærdige præster i et styre uden visioner om omsorg og menneskelighed. De forandringer, der skal ske, må ske, fordi vi alle sammen kan se nødvendigheden af dem i en sammenhæng. Fordi billedet af den store verden sammenholdt med billedet af vores lille verden skal give mening for vores hverdag og vores adfærd, og grundlæggende, fordi det eneste, der kan flytte verden, er, at vi hver især formår at flytte os indeni. Det gøres ikke ved tvang, men ved forståelig tale. Så lad børnene have deres barndom uden at ødelægge deres leg, lad ungdommen fyre et par liter benzin af i knallerten i tryg forvisning om, at den tillid vi viser dem, og de rimelige krav, vi på nøder dem i deres opvækst og opdragelse, veksles til voksen adfærd og stillingtagen, når den tid kommer. Lad os andre slippe for koblet af hylende, selvretfærdige meningsdannere og adfærdsdiktatorer og lad os få vores hverdag i fred og fordragelighed. Verden er aldrig gået fremad, fordi hekse blev brændt på bålet, så spar på optændingen, panikken, og lad os stole på at fornuftig tiltale og forklaringer vil få os alle til at arbejde for en verden i balance og fred.

Annonce