Annonce
Langeland

Debat: Bevaringsforeningen siger ja til nyt hus i Østergade, men nej til en Rema-katastrofe

Formand for Bevaringsforeningen Langeland og Strynø, Peter Dragsbo, forklarer, hvorfor foreningen siger ja til nybyggede huse i Østergade og nej til en Rema-butik. Arkivfot: Tim Kildeborg Jensen. 
Annonce

Debat: To vigtige sager for Rudkøbings bymiljø er nu, i starten af det nye år, på bordet: Fremtiden for Brugsens huse i Østergade. Og planen om et Rema 1000 på Nørrebro. I begge sager ser de ud til, at vi lige nu er uenige med bymiljøudvalgets formand, Kim Welcher.

Med hensyn til Østergade-husene var det vigtigste mål for kampen for fire år siden at få forhindret et stort hul i husrækken. Det drejede sig ikke primært om de to huse, men om, at Østergade skulle bevare sin historiske helhed som en bygade med to husrækker.

Det ville derfor være utroværdigt, hvis Bevaringsforeningen nu sagde nej til et nyt hus, som bliver en del af husrækken og som ser ud til at blive et hus, der passer til stedet. Derfor har Bevaringsforeningen i Bymiljøudvalget støttet projektet på betingelse af nogle forbedringer og af, at hullet til Engdraget bliver så lille som muligt.

Med hensyn til Rema-projektet er vi af mange grunde forfærdede. For det første vil projektet betyde nedrivning af en lang række bevaringsværdige huse på Nørrebro, inklusive det flotte gamle elværk - byens sidste bevarede industribygning. Og med et anmassende supermarked vil gaden miste sit præg af stilfærdig forstadsgade fra midten af 1800-tallet.


Bevaring er andet end enkelthuse. Det handler i høj grad om helheder og historiske strukturer.


For det andet forstår vi ikke, at man pludselig vil bryde med mange års fine princip om, at dagligvarebutikker skal ligge i centrum. Et princip, der har sikret en levende bymidte - i modsætning til andre byer, hvor hovedløse ja til nye "centre" har skabt halvdøde hovedgader.

Truslen mod det levende byliv i centrum skræmmer os faktisk allermest. For en langsomt døende bymidte vil true fremtiden for de mange fine huse på Østergade, true et vigtig del af Langelands sociale liv ("vi mødes på Østergade") og gøre byen uinteressant for turisterne.

Bevaring er andet end enkelthuse. Det handler i høj grad om helheder og historiske strukturer. Og i Rema-sagen; om kommunens bypolitik fortsat kan opfattes som konsekvent og troværdig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Harders åbner bar med Morten i spidsen: - Jeg håber, det bliver noget med, at i aften skal vi kun høre goth rock fra 1980’erne

Annonce