Annonce
Læserbrev

Debat: Bevar mangfoldighed i skoletilbud

Læserbrev: På Fyn har vi ligesom andre steder i landet en hel del fri- og privatskoler. Disse skoler er blevet en del af valgkampen, fordi Socialdemokratiet har et ønske om at reducere det offentlige tilskud fra 76 procent til 71 procent.

Helt konkret betyder det, at der på landsplan er udsigt til, at op imod 100 fri- og privatskoler står i risiko for at lukke.

Mere specifikt er det de skoler med få elever, der befinder sig i risikogruppen. Dem har vi bestemt en del af på Fyn.

Vi ønsker fortsat, at statens tilskud til friskoleeleverne er 76 procent.

Det gør vi, fordi vi har brug for, at der er et tilbud til de elever, som bor i områder, hvor der måske kun er én folkeskole.

Der kan være forskellige argumenter for, at man vælger folkeskolen fra, mobning, trivsel o.s.v. Derfor skal der også være et alternativ. Her er fri- og privatskolerne et godt alternativ.

Det er også helt fair, at man så selv skal bidrage økonomisk, men beskærer vi tilskuddet yderligere, så bliver friskolerne kun et tilbud for "velhaverbørn".

Man har jo betalt 100 procent for sit barn via skatten - penge, der så samtidig spares i det offentlige skolesystem, så vi behøver ikke at grave dybere i borgernes lommer, end vi allerede gør.

Vi ved også af erfaring, at når skolen lukker i lokalsamfundet, så lukker købmanden, og så lukker byen. Derfor skal vi også gøre, hvad vi kan for at holde liv i de små skoler - også selvom det ikke er folkeskoler.

Stop misundelsen og accepter, at folk træffer forskellige valg.

Det giver mening.

Annonce
Jørgen Nielsen skriver om tilskuddet til fri- og privatskolerne. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: En god investering i fremtiden

Rundt omkring i kommunerne bliver sidste hånd lagt på det kommendes års budget, og det kan være lidt en jungle at navigere rundt i, hvis man vil forsøge at finde hoved og hale i alle tallene. I det hele taget kan det der med økonomi hurtigt blive noget, som er svært at overskue og gennemskue. Det behøver ikke engang at være et kommunalt budget, det handler om. Det kan også være den helt private økonomi. Især hvis man står på helt uden forudsætninger for at kunne skabe sig et overblik over, hvordan pengene bruges klogest og hvilken type penge, man helst skal holde sig helt fra. Derfor er det et godt initiativ, der er sat gang i Svendborg Kommune. Et samarbejde mellem kommunen, handelsskolen i Svendborg og et pengeinstitut, skal hjælpe nogle af kommunens ældste skoleelever til at forstå, hvordan en privatøkonomi egentlig er skruet sammen, hvordan et budget fungerer og ikke mindst hvilke lån, det bare en skidt idé at røre ved. Det har i nogle år været meget nemt at låne penge, men jo nemmere det er, desto dyrere er lånet også ofte, og det kan jo være nemt at lade sig friste. Forhåbentlig ved de fleste efterhånden, at kviklån bare er en sløj idé at kaste sig over, men det skader absolut ikke, at de nye generationer får forklaret, hvad der skidt, og hvad der er kanel, af en person, der er næsten jævnaldrende med dem selv. Sandsynligheden for, at der bliver hørt grundigt efter er formentlig større end, hvis det er et menneske på deres forældres alder, der står med en løftet pegefinger. Den slags er der nok af i deres liv, og skal det virkelig trænge ind, er det vigtigt at undervisningen i privatøkonomi foregår i øjenhøjde. Sandsynligheden for, at informationerne sidder fast, øges markant. Umiddelbart bliver det da også godt modtaget. De elever Fyns Amts Avis har talt med om projektet har taget godt imod undervisningen. Så præsenteres det rigtigt, er sandsynligheden for en god modtagelse af budskabet også stor. Og så kan det være, at vi oplever bare lidt færre mennesker, der havner i en gældsspiral, hvor dårlig økonomi og deraf følgende kviklån er dagens ret. Derfor fortjener de involverede parter i undervisningsprojektet stor ros. Det er - meget apropos - en god investering i fremtiden.

Annonce