Annonce
Ærø

Debat: Ærøske friskoleforældre kommer til at betale mere, hvis S får magten

Læserbrev: Socialdemokratiet har et ønske om at reducere det offentlige tilskud fra 76 procent til 71 procenttil fri- og privatskoler. Finansministeriet har beregnet, hvad det betyder for de enkelte private skoler. Her på Ærø betyder forslaget helt konkret for Ærø Friskole, at deres statstilskud over en seksårig periode reduceres med 1.904.184 kroner, det vil sige en årlig besparelse eller merbetaling til forældrene på 317.364 kroner.

Vi ønsker fortsat, at statens tilskud til friskoleeleverne er 76 procent. Det gør vi, fordi vi har brug for, at der er et tilbud til de elever, som bor i områder, hvor der måske kun er én folkeskole – eller slet ingen.

Der kan være forskellige argumenter for, at man vælger folkeskolen fra, mobning, trivsel og så videre. Det er også helt fair, at man så selv skal bidrage økonomisk, men beskærer vi tilskuddet yderligere, så bliver friskolerne kun et tilbud for "velhaverbørn". Man har jo betalt 100 procent for sit barn via skatten – penge der så samtidig spares i det offentlige skolesystem, så vi behøver ikke at grave dybere i borgernes lommer end vi allerede gør.

Vi ved også af erfaring, at når skolen lukker i lokalsamfundet, så lukker købmanden, og så lukker byen. Derfor skal vi også gøre hvad vi kan for at holde liv i de små skoler – også selvom det ikke er folkeskoler.

Stop misundelsen og accepter, at folk træffer forskellige valg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Trøjeskifte - og nu holder GOG øje med ham

Læserbrev

Debat: Man mister noget uerstatteligt og unikt på søfartsmuseet, hvis man fusionerer

Læserbrev: Jeg er ikke fra Marstal, har ikke familie på øen, har aldrig boet der. Men jeg har i en årrække arbejdet sammen med Marstal Søfartsmuseum inkl. coasteren Samka. Jeg er bedrøvet på alles vegne i den i Fyns Amts Avis omtalte tvist, men angår spørgsmålet kompetencer og åbenhed på Marstal Søfartsmuseum, så har jeg oplevet det stik modsatte af, hvad jeg har læst i avisen fredag 27. september. Jeg ville ikke tro det, hvis søfartshistorien i Marstal blev formidlet i et sprog tilpasset tidens normer og formidlingstrends. Når jeg besøger museet eller engagerer dets ansatte i mine projekter, er det afgørende, at de, der formidler historien ikke blot har læst den, de har levet den. De er originaler i ordets fineste betydning. Moderniserer man museet, eller fusionerer man det med eksempelvis Ærø Museum, så mister man noget uerstatteligt og unikt, og jeg, sammen med mange andre, kan lige såvel tage til Holbæk, Helsingør eller Hobro. Jeg kender alt til forskningsmiljøer, hvor den viden der genereres, bliver inden for murerne. På Marstal Søfartsmuseum er det omvendt. Søfartshistorien eksisterer mellemfolkeligt - på museet og i byen. Vil man tættere på, kan man engagere sig som frivillig - dem er der mange af hos Marstal Søfartsmuseum - folk arbejder for at bevare en fælles arv og betragter hinanden i øjenhøjde, ph.d., skolelærer, tømrer eller maskinmester. Indfødt eller tilflytter er underordnet - det væsentlige er søfartshistorien som fællesnævner. Hvad angår kompetencer i øvrigt, så har jeg oplevet museets ansatte og frivillige gøre studerende fra 16 nationer nysgerrige på søfartshistorie, respekt. Gennem de seneste seks år har jeg besøgt Marstal Søfartsmuseum med studerende mange gange. Sidste år havde vi 36 internationale arkitektstuderende på ekspedition i Det Sydfynske Øhav. Heraf er der flere, der på eget initiativ har videreudviklet deres relation til museet og tilført Ærø en række udviklingsidéer. At de gider det, baserer sig på den fantastiske imødekommenhed vi har oplevet på museet - uanset om vi var kvinder eller mænd, fra Holland, Hong Kong eller København.

Annonce