x
Annonce
Fyn

De venter, venter og venter: - Det tager ufattelig lang til at få en byggetilladelse

Ventetiden på at få lov til at gå i gang med et byggeri, er lang i de fynske Kommuner. Arkivfoto.
Det tager lang tid at få lov til at bygge i en af de fynske kommuner. - Vi har ufattelig lang ventetid på at få en byggesag igennem, fortæller murermester Uffe Skovlund fra Faaborg.

Alt for lang tid. Det er det korte svar på, hvor lang tid det generelt tager at få en byggetilladelse i en af de fynske kommuner.

I hvert fald, hvis det er Dansk Byggeri, der skal besvare spørgsmålet. Mandag har organisationen udsendt en liste over ventetiderne for at vise problemet. Og ingen af de fynske kommuner kan generelt levere en byggetilladelse på de 14 dage, som Dansk Byggeri mener, at sådan et stykke arbejde skal tage.

Værst står det til i Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor det ifølge Dansk Byggeri tager 82 dage. Og uanset, hvor lang den endelige ventetid bliver på den konkrete ansøgning, så går der meget lang tid, fortæller murermester Uffe Skovlund på Klintevej i Faaborg.

- Vi har ufattelig lang ventetid på at få en byggesag igennem. Og det er jo, uanset om det er mig, en anden professionel rådgiver eller folk selv, der henvender sig, så er sagsbehandlingstiden enormt lang. Og så har vi jo det samme problem, når vi er færdige med et byggeri, inden man kan tage sagen op igen og få en byggesag færdigmeldt. Det er et kæmpe problem, at behandlingstiden er så lang, siger han.

- Og så er det jo heller ikke blevet lettere af den byggesagsbehandling, der er i dag. Det er enormt krævende, og der er jo snart ikke ret mange, der kan finde ud af at komme ind og få behandlet en byggesag. Der skal skrives, dokumenteres og gøres véd en masse steder, og det er jo selvfølgelig ikke kommunens skyld, siger Uffe Skovlund.

Annonce
Vi har ufattelig lang ventetid på at få en byggesag igennem. Og det er jo, uanset om det er mig, en anden professionel rådgiver eller folk selv, der henvender sig, så er sagsbehandlingstiden enormt lang.

Uffe Skovlund, murermester i Faaborg

Det kan også gå hurtigt

I Faaborg-Midtfyn Kommune fortæller afdelingsleder for Miljø og Byg, Olav Bojesen, at ventetiden på mange sager er på seks-otte uger, altså en del under de 82 dage, som Dansk Byggeri angiver.

- Vi gør jo det, at vi tager de sager, der er fuldt oplyst og i overensstemmelse med lokalplaner og anden planlægning, og rykker dem frem i rækken. Og nogle sager kan komme igennem på 14 dage, understreger han.

Olav Bojesen har et godt råd, hvis man vi have sin byggeansøgning hurtigt igennem:

- Man skal komme med byggesager, hvor man har alle oplysninger med, og hvor det, man søger om, er inden for de rammer, der er, for det område, man gerne vil bygge på. Hvor stort et areal må man bygge, hvor tæt på skel må man lægge det, hvor højt må man lave det, hvilken farve må taget være, hvad skal taghældningen være og den slags ting. Har man alt dét inden for de rammer, man må lave, så går det hurtigere, siger han.

Det skal gå hurtigere

Olav Bojesen er enig med murermester Uffe Skovlund i, at det er blevet meget indviklet at få lov til at bygge.

- Det med at søge en byggetilladelse er blevet for de professionelle. Der er flere steder, hvor man er nødt til at få konsulenthjælp til det. Hele Danmark har jo den samme ansøgningsportal, der hedder Byg og Miljø. Og det er sværere at komme som lægmand og lave en byggeansøgning, end det har været tidligere, siger han - uden at bortforklare, at Faaborg-Midtfyn generelt er en af de kommuner, der skal være hurtige til at behandle sine byggesager.

- Vi arbejder stadig på at komme ud af den situation, at vi ligger, som vi ligger. Blandt andet ved at tage de simple sager og få dem ekspederet i en fart. Og det er vi lykkedes med, siger han.

Ifølge Dansk Byggeris tal har Nyborg Kommune også lang ventetid, 74 dage, mens Svendborg Kommune har taget et stort spring i den rigtige retning. Fra 133 til 59 dage.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Skoler og daginstitutioner åbner torsdag den 16. april: - Det kommer til at være en anden hverdag, end den vi kendte før corona

Svendborg

Ambulanceredder i frontlinjen: Skal vi sætte vores eget eller patientens liv først?

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Annonce