Annonce
Fyn

De har søgt i tre år: Nu har somaliske mødre og SSP Odense fået første million til at hjælpe unge indsatte

SSP-konsulent Rune Andersen og Sahan-formand Ayan Muumin er enige om, at de er afhængige af hinanden for bedst at hjælpe somaliske unge ud af kriminaliteten. Foto: Michael Bager
I tre år har SSP Odense sammen med den somaliske kvindeforening Sahan forsøgt at samle 3,5 millioner kroner til et projekt, der skal hjælpe unge før, under og efter en fængselsstraf. Nu er den første million sikret.
Annonce

Allerhelst vil de forebygge og helt forhindre, at Odenses unge skal tilbringe tid i en fængselscelle. Men med en netop bevilget millionstøtte håber SSP Odense - samarbejdet mellem skole, sociale myndigheder og politi - nu at få et længe ønsket projekt på benene, der skal hjælpe og støtte unge også under og efter afsoning af en fængselsstraf.

Det er på opfordring af og i et tæt samarbejde med den somaliske kvindeforening Sahan fra Vollsmose, at SSP Odense i tre år har forsøgt at skaffe penge til projektet, og nu har TrygFonden givet den første million kroner.

- Vi er stolte af og glade for, at de vil tilgodese os og håber, det er springbrættet til, at andre fonde også vil støtte projektet, siger Paul Hansen fra SSP Odense.


Vi kommer ikke uden om, at der er en del somaliske unge, der er involveret i kriminalitet og også i den bandekonflikt, der er. Derfor er det også så vigtigt at få det her projekt op at køre.

Paul Hansen, SSP Odense


Der er brug for i alt 3,5 millioner kroner for, at der de næste tre år kan uddannes frivillige mentorer, der som vigtige rollemodeller kan opsøge de unge og skabe kontakt, mens de er bag tremmer, og - ikke mindst - hjælpe dem med at finde et fodfæste uden for den kriminelle verden, når de bliver løsladt.

- Det er Sahan, der har opfordret os til at gøre noget for de unge, der er fængslet. For de er bekymret for dem. Vores ambition er, at mentorer skal besøge de unge i fængslet og være med til at sikre, at der er bolig, job og uddannelsesmuligheder, når de har afsonet, forklarer Paul Hansen.

- Når de unge kommer ud, skal der være et tilbud, der er bedre end det, de kriminelle kan tilbyde, konstaterer han.

Annonce

Familierne er vigtige

Og hverken tilliden eller tilbuddet skal vente, til de unge er ude af fængslet og er tilbage i Vollsmose, hvor de uden for egen hoveddør hurtigt møder de kriminelle slæng lokkende med mindre goder idéer.

Derfor er det vigtigt, at mentorer allerede under afsoningen vinder tilliden og hjælper med at lægge en bedre fremtidsplan, der kan rulles ud, så snart døren til fængelsescellen låses op. Og den plan skal stykkes sammen i et tæt samarbejde med de unges familier, fremhæver Paul Hansen.

- Det er en ny måde at gribe det an på, og ved at få mødrene og familierne med har vi vundet det halve slag, vurderer han.

De får også penge

TrygFonden deler løbende penge ud til både landsdækkende og regionale projekter, der øger sikkerheden, styrker sundheden og forbedrer trivslen. På Fyn er der netop delt 4,6 millioner kroner ud, og følgende har fået penge i Odense:

  • SSP Odense: En million kroner til projektet "Før, under & efter afsoning".
  • Reden Odense: 391.461 kroner til udsatte kvinder i prostitution.
  • Palliativt Frivilligt Netværk: 300.000 kroner til kompetenceudvikling af frivillige.
  • Nørrebjergskolen: 180.000 kroner til et rum for fordybelse.
  • Cykling uden Alder: 30.000 kroner til cykling med plejehjemsbeboere.
  • Specialskolen CSV, Odense Havkajakklub, Dykkerklubben Narhvalen, Odense Kommune, Børnecentret Æblet, Dalumgaard Rideklub og Næsby Cykelmotion får alle mellem 6000 og 37.500 kroner til førstehjælpskurser eller -udstyr.
  • Odense Roklub: 16.000 kroner til nyt sikkerhedsudstyr som for eksempel redningsveste.
  • Odense Sportsfiskerklub: 16.000 kroner til nyt sikkerhedsudstyr som for eksempel redningsveste.
  • We Celebrate Odense: 11.200 kroner til blandt andet et brandkursus i forbindelse med studiestartsfestivalen Generator.
  • Spejdergruppen Stjernegruppen: 3850 kroner til sikkerhed ved blandt andet byggeri og vandring.

- Vi kommer ikke uden om, at der er en del somaliske unge, der er involveret i kriminalitet og også i den bandekonflikt, der er. Derfor er det også så vigtigt at få det her projekt op at køre. Det er Sahan-kvindernes børn, det er deres drenge. Og er der noget, somaliske kvinder bekymrer sig om, så er det deres børn. Det er et godt udgangspunkt, og så kan vi geare familien til at hjælpe os med at holde de unge på den rene sti, forklarer Paul Hansen.

Annonce

2,5 millioner mangler

Med millionen fra TrygFonden i hænderne fortsætter ansøgningsjagten nu på de sidste 2,5 millioner kroner.

- Vi synes, det er en super god idé og håber selvfølgelig, at andre fonde ligesom TrygFonden også kan se idéen. TrygFonden hælder jo ikke penge ud i hvad som helst, siger Paul Hansen.

- Vi kommer ikke uden om, at der er en del somaliske unge, som er involveret i kriminalitet og også i den bandekonflikt, der er. Derfor er det også så vigtigt at få det her projekt op at køre, siger Paul Hansen fra SSP Odense om samarbejdet med den den somaliske kvindeforening Sahan om at hjælpe unge indsatte. Foto: Frederik Nordhagen

Håbet er, at de manglende millioner findes i løbet af de kommende måneder, så uddannelsen af mentorer mod slutningen af året kan sættes i gang.

Efter den treårige projektperiode er ambitionen, at de til den tid uddannede mentorer selv kan køre projektet videre med administrativ hjælp fra SSP Odense. Og måske også bredes ud til andre unge og andre kommuner.

- Det her er et pilotprojekt kun for somaliske unge, siger Paul Hansen.

- Men vi kan godt forestille os at prøve det også på en anden etnisk gruppe.

Ifølge tal fra Kriminalforsorgen er antallet af indsatte med somalisk baggrund næsten fordoblet inden for 10 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Video: Budgetforlig i Svendborg sender millioner til ældre, børn og teater på Frederiksøen

Annonce