Annonce
Danmark

De fleste sætter sig mål - det skal politikere også gøre for Danmarks bredbånd

Annonce

Debat: De fleste mennesker sætter sig mål. Vi fokuserer på fremtiden, på hvor vi gerne vil hen, og hvordan vi skal komme dertil. Det samme gælder i politik. Her sættes mål for at skabe forandringer i samfundet.

Med politiske mål udstikkes samtidig en kurs, der fungerer som kompas for borgere og erhvervsliv. Vi tilpasser os, vi ændrer adfærd og vi investerer i tillid til den politiske kurs, som er sat for Danmark ind i fremtiden. Sådan skal det også være, når det gælder bredbånd, som er Danmarks digitale infrastruktur.


Med politiske mål udstikkes samtidig en kurs, der fungerer som kompas for borgere og erhvervsliv. Vi tilpasser os, vi ændrer adfærd og vi investerer i tillid til den politiske kurs, som er sat for Danmark ind i fremtiden. Sådan skal det også være, når det gælder bredbånd, som er Danmarks digitale infrastruktur.


Her satte et stort politisk flertal i 2010 en politisk målsætning om, at alle danskere i 2020 skal have adgang til bredbånd med hastigheder på 100 megabit, når vi downloader fra internettet. Senere blev 30 megabit, når vi uploader, tilføjet målsætningen. Det politiske mål har tjent som et klart og tydeligt pejlemærke for bredbåndsselskabernes investeringer.

Her ved udgangen af 2020 skal Folketingets partier tage politisk stilling til, om der skal sættes nye fremtidige mål for Danmarks bredbånd. Konklusionen på det spørgsmål bør være et ja.

Hvis der er noget som COVID-19-pandemien har lært os, er det, at adgangen til stabilt og hurtigt bredbånd er en afgørende forudsætning for, at vores hverdag og arbejdsliv kan fungere. Danskernes brug af bredbånd i pandemiens første fase i foråret 2020 førte til en eksplosion i dataforbruget, der blev øget med tæt på 50 procent. At vores bredbånd kunne håndtere de øgede datamængder, skyldes de milliardstore investeringer, der i årene forinden var blevet lagt i at skabe en hurtigere og mere robust bredbåndsinfrastruktur.

En ny politisk bredbåndsmålsætning frem mod 2025 skal bringe Danmark videre som en førende digital vindernation.

For bredbånd udvikler sig i disse år til en global vækstmotor, som både driver den offentlige digitalisering og åbner dørene til nye markeder for danske virksomheder. Bredbånd skaber innovation og dermed arbejdspladser. Bredbånd mindsker geografiske afstande, og gør det muligt for vores samfund at fungere, når krisen rammer os, og vi begrænses i vores fysiske muligheder.

Kvaliteten af bredbånd er i dag et internationalt konkurrenceparameter. Derfor ser man også, at EU har sat et ambitiøst mål om at Europa med større anvendelse af fibernet og 5G-mobilnet skal være et gigabit-samfund i 2025. Lande som Holland og Sverige har allerede sat ambitiøse nationale mål for udvikling og anvendelse af bredbåndsnet med gigabit-hastigheder frem mod 2023 og 2025. I England arbejdes der efter en politisk målsætning om, at alle husstande og virksomheder skal have adgang til fibernettet i 2033.

I Danmark kan vi ikke leve af at være tilbageskuende og glæde os over, hvad vi allerede har opnået. Vi har ikke patent på at være europamestre i digitalisering. Derfor må vi løbende hæve vores digitale ambitioner.

Det kan godt være, at vi ikke kan forudse fremtiden. Men vi kan opfinde fremtiden, og det kræver, at vi sætter os nye mål og derigennem skaber de rette incitamenter til investeringer i Danmarks fremtidige bredbånd.

Vi har brug for et fælles politisk mål om, at Danmark skal være et førende gigabit-samfund i 2025, så alle dermed får mulighed for at drage fordele af de uanede muligheder, som en hastigt stigende digitalisering åbner for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tidligere GOG-profil til udlandet

Annonce