Annonce
Erhverv

De første canadiere trak stikket til cannabis-eventyr i Veflinge: - Denne gang er timingen perfekt

Cannabisplanten blev lovlig i Danmark i 2018, da forsøgsordningen for medicinsk cannabis blev vedtaget. Ordningen udløb ved årsskiftet, men blev erstattet af en permanent lov, som giver erhvervet faste rammer for produktionen - og fast grund under millionerne. Arkivfoto: Michael Bager
Den nye lov om medicinsk cannabis har været afgørende for, at Fyn får en ny cannabisvirksomhed, mener Kent Stenvang, der har solgt sin champignonfabrik.

Et langt liv med champignon sluttede, da Kent Stenvang i 2018 måtte lukke Egehøj Champignon, der havde produceret champignon i Veflinge i mere end 50 år.

Komposten, som blev brugt i produktionen, blev angrebet af skimmelsvamp, og mere end 50 arbejdspladser forsvandt fra lokalområdet.

Det fandt dog sine ben og forhåbninger igen året efter, da en helt ny type virksomhed og branche så sig varm på de faciliteter, som champignon-produktionen var blevet dyrket i: klimakamrene, hvor luftfugtighed, temperatur - alt - kan styres automatisk.

Annonce

Canadiske Atlas Biotechnologies lejede sig ind med forkøbsret, præsenterede virksomheden Atlas Growers, bekendtgjorde, at der ville være brug for 100 medarbejdere i deres europæiske hovedkvarter og ansatte de Kent Stenvang som rådgiver.

Hurtigt slut

Et par år senere var det slut, inden det var begyndt.

Kent Stenvang havde først udlejet sine bygninger til en canadisk virksomhed, men den trak følehornene til sig, da cannabiskrisen i Canada kradsede. Nu har han solgt bygninger og jord til endnu en canadier. Foto: privat.

Kent Stenvang forlod sin post i firmaet, men bebudede, at medicinsk cannabis langt fra var et lukket kapitel på Nordfyn. Da var han allerede i kontakt med David Krenbrink, som i dag har købt både jord og bygninger og starter medicinsk cannabis-produktion i virksomheden Natures Bioceuticals Denmark.

- Timingen er supergod. Markedet er begyndt at åbne sig, et ordentligt lovgrundlag er på plads, og det er vanvittigt meget billigere at komme i gang nu end for tre-fire år siden, da ingen rigtig vidste noget om branchen. Der skulle sindssygt dybe lommer til dengang, siger Stenvang.

Annonce

Troværdighed på spil

Han kalder det altafgørende, at den nye lov om medicinsk cannabis, der trådte i kraft 1. januar, blev rettet til, så erhvervslivet fik de rammer, de ønskede sig. Det er blandt andet rammer, der sikrer konkurrencevilkår, som matcher udlandet.

'- Det er en meget, meget væsentlig faktor til, at man tør investere i Danmark. Invest in Denmark og Invest in Odense har set muligheder og gjort et enormt stykke arbejde for at trække investeringer til og lave det øko-system, der skal til for at etablere branchen, men var loven ikke blevet rettet til, så havde Danmark mistet troværdighed, siger han.

Om han selv er færdig med branchen, ved han ikke.

- Det må tiden vise. Jeg har kigget på medicinsk cannabis siden 2013-2014, og jeg tror, det bliver en branche på lige vilkår med andre brancher med udvikling og specificering af hele værdikæden. Desto flere virksomheder, desto bedre rustet er branchen, siger den nordfynske erhvervsmand.Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Se video: For Laura er drømmescenariet en vuggestue i Vester Skerninge

Ærø For abonnenter

36 nye boliger skudt til hjørne på grund af 'væsentlig retlig mangel': - Vi har ikke været opmærksomme nok

Debat

Læserbrev: Vækst, vækst og vækst gentages unuanceret og lettere overbærende i al færgedebat

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Navne For abonnenter

Pigen fra Nordjylland blev en lykkelig lyriker på Sydfyn

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Svendborg

Varsel om forhøjet vandstand: Svendborg Havn er forberedt

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

faa.dk

Podcast: Derfor står Langeland over for kæmpebesparelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Annonce