Annonce
Søsiden

De følger strømmen: Ærøs færgeflåde spænder fra diesel-veteran til grøn duksepige

Det Sydfynske Øhavs miljø-duks er Ærøfærgernes m/f Ellen på Søby-Fynshav. Ellen er indtil videre Danmarks eneste bil- og passagerfærge bygget til udelukkende sejlads på batterier - og dermed helt emissionsfri. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Udskiftning og opgradering venter for fire bilfærger.

ÆRØ:Med rundt regnet 6000 indbyggere og seks færger fordelt på fem dagligt besejlede ruter tager Ærø prisen for mest færgedækkede danske ø - målt pr indbygger.

Øens samlede flåde favner også teknologisk bredt. Den 43-årige alderspræsident sejler med traditionelt diesel-maskineri. I den anden ende af skalaen finder vi Det Sydfynske Øhavs eneste hybridfærge og Danmarks hidtil eneste nybyggede bil-og passagerfærge til udelukkende batteridrift.

Selvom brikkerne ikke er faldet på plads omkring Ærøfærgernes fremtidige tonnage, går forventningen på, at Faaborg-Søbys 43 år gamle m/f Skjoldnæs erstattes af en elfærge. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Øens store skibsreder, de kommunale Ærøfærgerne, har meldt ud, at gamle m/f Skjoldnæs på Faaborg-Søby lakker mod enden uden at have meldt konkrete planer om, hvad der skal ske tonnagemæssigt på ruten. En omtalt mulighed har været at nybygge en batterifærge som Als-rutens Ellen. Hvad der skal ske, besluttes i den nye kommunalbestyrelse.

Annonce
Det kommunale Ærøfærgerne planlægger at udskifte m/f Ærøskøbing og tvillingen Marstal med nybyggede, større færger baseret på batteri-drift. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Mere præcist er det meldt ud, at Svendborg-rutens godt 22 år gamle tvillinger, m/f Ærøskøbing og m/f Marstal, skal erstattes af større, nybyggede batterifærger med Færgesekretariaets standard-koncept som udgangspunkt. Ansøgning om grøn støtte er afskibet. Hvor rummelige færgerne skal være - herunder bildækket - er en politisk beslutning.

Den elektriske Ellen på Søby-Fynshav er dansk færgefarts grønne duksepige. Den er et forbillede for alt, hvad de grønne støttemidler skal fremme, og den røres der naturligvis ikke ved.

Med et fartpotentiale på over 40 knob er passagerbåden på Marstal-Birkholm Danmarks hurtigste færge, men en batteriløsning synes ikke at være aktuel. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Birkholmbåden - næppe el

Hvad skal der ske med den privatejede Birkholm-båden, der sejler på kommunal kontrakt Marstal-Birkholm?

- Jeg har præsenteret en batteriløsning for Ærøfærgerne, men jeg tror, at de har droppet det, siger bådens ejer, Jan Fabricius, Marstal.

Ærøfærgernes direktør, Keld M. Møller, tilføjer, at fremdriftsmiddel er op til operatøren. Rederiets kontrakt med Birkholmbåden udløber i maj 2023.

Som Øhavets eneste hybrid-færge er m/f Ærøxpressen på Marstal-Rudkøbing godt på vej mod udledningsfri sejlads. Næste trin bliver flere batterier. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Ærøxpressen - mere batteri

Fra det private rederi Ærøxpressen på Marstal-Rudkøbing fortæller direktør Boye Kromann, at det ligger i færgens finansierings-model med Danmarks Grønne Investeringsfond, at den skal opgradere batteri-siden af den nuværende hybrid-drift.

Ved m/f Ærøxpressens konstruktion er der ved siden af det nuværende batterirum gjort plads til endnu flere batterier.

Hvordan og hvornår det skal ske, arbejdes der med at afklare. Der er endnu ikke truffet en beslutning, oplyser Boye Kromann.


Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Så er den gal igen: Fire døde vildsvin strandet på Ærø

Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Navne

Trompeten har ført Asbjørn Kamban til bøgescener og børnehaver: - Det driver mig, når jeg kan mærke, at jeg giver noget. Så giver det mening for mig.

Faaborg-Midtfyn

Snød energiselskab og hentede udlænding til Fyn for at passe skunklaboratorium: Tre mænd dømt i udsædvanlig narkosag

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Ærø For abonnenter

Nye tiltag på vej for at sikre færre aflysninger af Ærøxpressen: - Vi bør kunne sejle under de her vejrforhold

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Fyn

Farvel og tak: Letbanens problemer var parkeret en stund, da Mogens Hagelskær blev sendt videre med flotte ord

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Svendborg

Derfor blev åen pludselig blodrød: Kemikere undersøger, om det er skadeligt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Fyn

Kriminelle må vinke farvel til byturen: Fyns Politi indfører nattelivszoner i Odense og Svendborg

Annonce