Annonce
Fyn

De bliver kaldt hundehoveder og useriøse: Men Energistyrelsen afviser at kunne give klart svar i fjernvarmesag

- Det er forståeligt, at Odense Kommune gerne vil have et klart juridisk svar, men det har ikke været muligt, understreger Energistyrelsen, efter de er blevet mødt af kras kritik for deres ageren i sagen om salget af Fjernvarme Fyn. Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
Politikere har skældt Energistyrelsen ud for at levere uklare svar på, om salget af Fjernvarme Fyn er lovligt. I en skriftlig kommentar fremhæver styrelsen, at lovens formulering ikke giver andre muligheder end at henvise til domstolene.
Annonce

Odense: Det er simpelthen ikke seriøst. De er ikke deres opgave voksen. Og de er nogle hundehoveder hele banden.

Kritikken af Energistyrelsen var både hård og direkte, da Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre tirsdag aflyste salget af Fjernvarme Fyn på baggrund af en udtalelse fra Energistyrelsen, der sår tvivl om lovligheden af salget og opfordrer til at tage sagen i retten for et klart svar.

Ingen fra Energistyrelsen ønsker i et interview at forholde sig til den rejste kritik, men kontorchef i styrelsen Trine Sannem Mønsted fastholder i en skriftlig kommentar, at "Energistyrelsen har taget henvendelsen fra Odense Kommune meget seriøst".

Energistyrelsen er den lovfortolkende myndighed på blandt andet forsyningsområdet, og Odense Kommunes juridiske rådgivere fra Horten Advokatpartnerselskab har derfor ad flere omgange været i kontakt med styrelsen i forbindelse med salget af Fjernvarme Fyn - ikke mindst omkring den forkøbsret, forbrugerne ifølge varmeforsyningsloven har til varmerørene.

Annonce

Uventet svar

Tilbage i 2003 vurderede Energistyrelsen i en anden og lignende salgssag, at forkøbsretten ikke var gældende, og det er blandt andet den udtalelse, Horten har baseret sin rådgivning på og altså konstateret, at Odense Kommune kan sælge Fjernvarme Fyn uden først at tilbyde varmekunderne rørene.

Fire ting du skal vide om det droppede fjernvarmesalg

  1. Det er et år siden, at et byrådsflertal i forbindelse med budgetforliget enedes om at undersøge muligheden for et eventuelt salg af fjernvarmen - men kun til Energi Fyn for på den vis at skabe ét stort, lokalt og forbrugerejet forsyningsselskab.
  2. Efter ophedede politiske diskussioner og stærk modstand blandt odenseanere besluttede Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre i september med et smalt flertal på 16-13 at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn for 900 millioner kroner.
  3. Tirsdag i denne uge måtte partierne imidlertid droppe salget, efter Energistyrelsen såede tvivl om salgets lovlighed.
  4. Fjernvarmesalget skulle have bidraget med 524 millioner kroner til den velfærdsplan, der de kommende år investerer 1,8 milliarder kroner i renovering og modernisering af blandt andet nedslidte folkeskoler og idrætsanlæg og i flere daginstitutioner og plejeboliger til den stigende mængde børn og ældre. Politikerne fastholder planen, men ved endnu ikke, hvordan de finder den manglende halve milliard.

Da der på Det Konservative Folkepartis initiativ i oktober blev rejst juridisk tvivl om forkøbsrets-paragraffen, bad Horten på Odense Kommunes vegne Energistyrelsen om at bekræfte den vurdering, de lavede i 2003.

Svaret kom mandag, og det overraskede både borgmester og embedsmænd på rådhuset og skabte så stor usikkerhed om forkøbsretten, at det politiske flertal helt måtte droppe at sælge Fjernvarme Fyn.

- Svaret ændrer helt uventet på præmissen for salget, og det stiller os i en helt uvirkelig og uklar situation. Det er tæt på et ikke-svar, de har givet, og det er simpelthen ikke seriøst, har borgmester Peter Rahbæk Juel (S) understreget.

Annonce

Ingen praksis

Men Trine Sannem Mønsted påpeger i det skriftlige svar til Fyens Stiftstidende, at Energistyrelsen ikke har noget grundlag for at give kommunen en mere entydig udtalelse.

- Det er forståeligt, at Odense Kommune gerne vil have et klart juridisk svar, men det har ikke været muligt, da lovbestemmelsen er uklar, og der ingen praksis er fra tilsyn, klagenævn og domstolene, som kvalificerer anvendelsesområdet for forkøbsretten, skriver kontorchefen.

- I svaret til Odense Kommune henviser vi til en tidligere udtalelse fra 2003, men understreger, at bestemmelsen er uklart formuleret, og at der ingen praksis er hos blandt andet domstolene. Derfor henviser Energistyrelsen til, at domstolene afgør sager om forkøbsret.


Det er forståeligt, at Odense Kommune gerne vil have et klart juridisk svar, men det har ikke været muligt.

Trine Sannem Mønsted, kontorchef i Energistyrelsen


Trine Sannem Mønsted skriver desuden, at Energistyrelsen nu vil tage initiativ til at undersøge, om varmeforsyningslovens bestemmelse bør ændres, så den er langt mere klar og forståelig.

Fyens Stiftstidende ville gerne have spurgt Energistyrelsen, om deres 2003-vurdering af forkøbsretten ikke længere er gældende, og hvad der i så fald har ændret sig.

Det har imidlertid ikke været muligt at få yderligere svar end den skriftlige kommentar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce