Annonce
Søsiden

Dannebrogs bastion: Rigets Flag viser Danmarks suverænitet

Rigets Flag på Nyholms flagbastion er det mest officielle Dannebrog, som tænkes kan. Dette flag markerer selve nationens suverænitet. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Flagbastionen ved Batteriet Sixtus er Danmarks ældste. Dannebrog blev første gang sat her i 1788.
Annonce

HOLMEN: Selvom antallet af ansatte på Holmen i de senere år er reduceret fra 9000 til 200, emmer området og det mange velbevarede bygningsværker som ingen andre steder i kongeriget af dansk flådehistorie.

Det var her Søværnet havde base i flere hundrede år, og det var her i den ikoniske hovedvagts-bygning Under Kronen, at strategien for slaget på Reden i 1801 blev lagt. Og det var her fregatten Jylland blev bygget på flådens eget Orlogsværftet i 1862.


- Når jeg kikker på mastekranen, Hovedvagten eller på volden omkring Sixtus, har jeg samme opfattelse af det, som jeg har af Jelling-stenene eller Roskilde Domkirke.

Gustav Lang, kommandør, chef for Skibene På Holmen


Eller som chefen for det flydende koldkrigsmuseum Skibene På Holmen, kommandør Gustav Lang udtrykker det overfor Søsiden:

- Der er en god portion Danmarks-historie herude. Når jeg kikker på mastekranen, Hovedvagten eller på volden omkring Sixtus, har jeg samme opfattelse af det, som jeg har af Jelling-stenene eller Roskilde Domkirke.

Centralt for Holmens stærke, nationale profil står flagbastionen ved Batteriet Sixtus. Bastionen er Danmarks største, og flagstangens Dannebrog er intet mindre end Rigets Flag.

Netop dette flag markerer Danmarks status som selvstændig, suveræn nation. Rigets Flag har vajet fra Holmen i næsten 250 år og har haft sin nuværende placering siden 1938.

Suverænitetsflaget er statens og har ikke andet med Søværnet at gøre end, at flådens folk står for flagets daglige hejsning og nedhaling.

Rigets Flag blev sat første gang den 15. august 1788. Om Dannebrog har været sat hver dag siden står ikke dokumenteret i Holmens historie.

Ved siden af Rigets Flag står Batteriet Sixtus og de to mindre kanoner, der bruges daglig til salutskud ved solopgang og solnedgang. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Bastionen med Rigets Flag og Batteriet Sixtus set fra mastekranens top. I forgrunden Hovedvagten med den karakteristiske kongekrone. Foto: Søren Stidsholt Nielsen


Annonce

Særlige regler

Rigets Flag følger særlige regler for flagning. Flaget hejses daglig ved solopgang, hvor det normale er kl. 08:00 eller ved solopgang, hvis denne finder sted efter kl. 08:00. I sommermånederne saluteres med flagskud først kl. 08:00, mens flagets nedhaling bliver saluteret med flagskud ved solnedgang. Der affyres hver gang ét salutskud fra en mindre kanon ved Batteriet Sixtus.

Batteriets fire større kanoner saluterer i øvrigt ved dronningens fødselsdag, fødsler og begravelser i Kongehuset, ombordstigning på kongeskibet samt ved fx statsbesøg og flådebesøg.

Nyholm-området, som er frit tilgængeligt i dagtimerne, kan bl. a. fremvise galionsfigurer som denne. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
- Når jeg kikker på mastekranen, Hovedvagten eller på volden omkring Sixtus, har jeg samme opfattelse af det, som jeg har af Jelling-stenene eller Roskilde Domkirke, siger Gustav Lang, kommandør og chef for Skibene På Holmen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Fyn

Rabbits-spiller midt i landsholds-triumfen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Hvordan bliver julen 2020?

Annonce