Annonce
Svendborg

Danmarks eneste: Marilyn Anne er en sejlende folkeskole

Banjen er en sejlende skolestue - samt opholdsrum, køjerum og spisesal. Her har lærer Jeppe Arlund, Tåsinge, gang i en lektion matematik. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Hvert skoleår kommer den Marstal-byggede tremastskonnert Danmark rundt med 12-16 elever om bord. Søsiden sejlede med den 100-årige fra Svendborg til Ærøskøbing.

DET SYDFYNSKE ØHAV Da Søsiden tidligere på ugen sejlede med Marilyn Anne fra Svendborg til Ærøskøbing manøvrerede skipper Toke Aagard i velkendt farvand.

Selvom den tremastede skonnert er hjemskrevet i Struer, har den tætte bånd til Det Sydfynske Øhav. Hun er bygget i Marstal, de fleste besætningsmedlemmer er fra Svendborg-området, og den vinterdokker altid hos Ring-Andersen på Frederiksøen. Dertil kommer, at Øhavet også hvert år er med i sejlplanen. I år deltager den også for første gang i mange år i kapsejladsen Fyn Rundt med anløb i bl. a. Marstal og finale i Faaborg.

I flåden af velpassede danske sejlskibe indtager Marilyn Anne en særlig status. Skonnerten er Danmarks eneste sejlende kommuneskole. I mere end 30 år har den været ejet af Struer, Holstebro og Herning og udfylder et særligt behov i de tre kommuners skolevæsener.

Bakstørnen i kabyssen hører med til pligterne på elevernes dæks-dage. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Gang i dæk og banje

Med vinden i stævnen og maskinen kørende står vi vest ud af Svendborgsund. Foruden skipper tæller den maritime besætning hans afløser, styrmand Anders Keller, Svendborg og matros Jonas Probst Kirkeby, Thurø.

På dækket knokler de halve af de i alt 12 elever med klassiske sejlskibs-discipliner som spuling og rengøring. Et par stykker har gang i bakstørnen i kabyssen. Under dæk sidder resten af eleverne ved banjens borde bøjet over bøger og bærbare computere. Her får de matematik-undervisning af den sejlende skoles eneste lærer, den Ollerup-uddannede Jeppe Arlund, Tåsinge.

Samlet favner eleverne trinene 8.-10. klasse. Hver anden dag i skoleugen er eleverne i tørn på dæk, i master og i kabys. På de øvrige dage får de undervisning i engelsk, dansk og matematik. Under vinter-oplæg i Struer tilbydes også tysk.

Annonce

Lang sejlskibserfaring

- Missionen med dette skib er eleverne, fastslår Toke Aagaard.

Han er uddannet kystskipper i Marstal og har en lang, praktisk erfaring som sømand om bord på bl. a. sejlskibe som Havet, Halmø, Fylla, Madonna (i dag Zar) og Eye of The Wind. Toke Aagaard sejlede på Marilyn Anne 2001-2005 og vendte tilbage som skipper fra 2015.

- Vores elever er de praktisk begavede og - måske - de bogligt svage. De kan være godt kørende i folkeskolen både bogligt og socialt, men nogle af dem har måske bare brug for at se noget andet og at få noget luft. Måske er der uro i hjemmet. Deres baggrunde spænder vidt, siger Toke Aagaard.

-

Skuring af trædækket er en klassisk sejlskibsdisciplin, som er lagt i hændrene på dækholdet. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce

- Kort og kontant

At det pædagogiske værktøj er et sejlende skib, er ikke tilfældigt:

- Det vi gør for de unge her relaterer sig til, at vi er på et skib. Til søs er mange ting meget nærværende og håndgribelige. Samarbejde er også vigtigt. Når man sætter et sejl, skal man være fire-seks mand i gang. De skal lære at arbejde sammen. Ellers går det ikke. De lærer også at hjælpe hinanden og at bede om hjælp. Et plus er også, at vi er flere voksne pr. elev. Det skaber den vigtige nærhed - endda i døgndrift, siger Toke Aagaard.

Pædagogikken om bord er, hvad skipper kalder skoleskibsstilen:

- Vi er meget kontante. Hvis vi synes, at en af de unge har gjort noget dumt, får han eller hun det at vide. Helt kort og med et glimt i øjet, lyder det fra Toke Aagaard.

Skipper Toke Aagaards kahyt under agterdækket på Marilyn Anne er holdt i fornem stil med rødt plys og blanklakeret mahogni. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce

- Vi lærer og oplever

Eneste pige om bord er Mette Emmely Kristiansen fra Herning. Hun har sejlet med i et år og er ved at afslutte sin 10. klasse-eksamen:

- For mig er det er en god oplevelse at være her. Ikke fordi jeg var skoletræt. Jeg ville bare gerne ud og prøve noget andet. Noget af det fedeste er også, at vi kommer ud og ser og oplever en masse og samtidig lærer noget. Jeg kan også godt lide, at vi veksler mellem bøgerne og det praktiske, siger Mette Emmely Kristiansen, der efter ferien skal uddanne sig på frisørskole.

Marilyn Annes banje fungerer som både køjerum, skolestue, messe og opholdsrum. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Efter branden: Hovedbygning på Bjørnemose Gods bliver genopført for 30 millioner kroner - og ejernes humør er i top

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Hospice-leder går på pension: - Man skal turde at tale om døden

Debat For abonnenter

Ærø har brug for de unge fra eksilet

Søsiden

Erna er født grøn, men navnet fik hun først i pensionsalderen

Ærø For abonnenter

20 timer i røg og damp: Michael måtte bore sig vej ind i boksen, da håndtaget faldt af

Langeland For abonnenter

- På et tidspunkt kommer franskmændene og køber jord i Danmark: Langelandsk vin lever i bedste velgående Tranekær

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Det summer uden at stikke

Svendborg

Farvel og tak, 5700 Summer: Stor billedserie fra de sidste koncerter

Sport

Dette gik du glip af i nat: Dansk kajakhåb stryger sikkert i semifinalen ved OL

Sport

OB fik vist sin grænse: Der var den kølige klasse til forskel

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Værtshus havde plus i første regnskab, mens bagerbutikken satte penge til

Faaborg-Midtfyn

Ét læserønske er borgmesteren åben for: - Det er ikke første gang, jeg hører om det

Annonce