Annonce
Svendborg

Danmarks eneste: Marilyn Anne er en sejlende folkeskole

Banjen er en sejlende skolestue - samt opholdsrum, køjerum og spisesal. Her har lærer Jeppe Arlund, Tåsinge, gang i en lektion matematik. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Hvert skoleår kommer den Marstal-byggede tremastskonnert Danmark rundt med 12-16 elever om bord. Søsiden sejlede med den 100-årige fra Svendborg til Ærøskøbing.

DET SYDFYNSKE ØHAV Da Søsiden tidligere på ugen sejlede med Marilyn Anne fra Svendborg til Ærøskøbing manøvrerede skipper Toke Aagard i velkendt farvand.

Selvom den tremastede skonnert er hjemskrevet i Struer, har den tætte bånd til Det Sydfynske Øhav. Hun er bygget i Marstal, de fleste besætningsmedlemmer er fra Svendborg-området, og den vinterdokker altid hos Ring-Andersen på Frederiksøen. Dertil kommer, at Øhavet også hvert år er med i sejlplanen. I år deltager den også for første gang i mange år i kapsejladsen Fyn Rundt med anløb i bl. a. Marstal og finale i Faaborg.

I flåden af velpassede danske sejlskibe indtager Marilyn Anne en særlig status. Skonnerten er Danmarks eneste sejlende kommuneskole. I mere end 30 år har den været ejet af Struer, Holstebro og Herning og udfylder et særligt behov i de tre kommuners skolevæsener.

Bakstørnen i kabyssen hører med til pligterne på elevernes dæks-dage. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Gang i dæk og banje

Med vinden i stævnen og maskinen kørende står vi vest ud af Svendborgsund. Foruden skipper tæller den maritime besætning hans afløser, styrmand Anders Keller, Svendborg og matros Jonas Probst Kirkeby, Thurø.

På dækket knokler de halve af de i alt 12 elever med klassiske sejlskibs-discipliner som spuling og rengøring. Et par stykker har gang i bakstørnen i kabyssen. Under dæk sidder resten af eleverne ved banjens borde bøjet over bøger og bærbare computere. Her får de matematik-undervisning af den sejlende skoles eneste lærer, den Ollerup-uddannede Jeppe Arlund, Tåsinge.

Samlet favner eleverne trinene 8.-10. klasse. Hver anden dag i skoleugen er eleverne i tørn på dæk, i master og i kabys. På de øvrige dage får de undervisning i engelsk, dansk og matematik. Under vinter-oplæg i Struer tilbydes også tysk.

Annonce

Lang sejlskibserfaring

- Missionen med dette skib er eleverne, fastslår Toke Aagaard.

Han er uddannet kystskipper i Marstal og har en lang, praktisk erfaring som sømand om bord på bl. a. sejlskibe som Havet, Halmø, Fylla, Madonna (i dag Zar) og Eye of The Wind. Toke Aagaard sejlede på Marilyn Anne 2001-2005 og vendte tilbage som skipper fra 2015.

- Vores elever er de praktisk begavede og - måske - de bogligt svage. De kan være godt kørende i folkeskolen både bogligt og socialt, men nogle af dem har måske bare brug for at se noget andet og at få noget luft. Måske er der uro i hjemmet. Deres baggrunde spænder vidt, siger Toke Aagaard.

-

Skuring af trædækket er en klassisk sejlskibsdisciplin, som er lagt i hændrene på dækholdet. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce

- Kort og kontant

At det pædagogiske værktøj er et sejlende skib, er ikke tilfældigt:

- Det vi gør for de unge her relaterer sig til, at vi er på et skib. Til søs er mange ting meget nærværende og håndgribelige. Samarbejde er også vigtigt. Når man sætter et sejl, skal man være fire-seks mand i gang. De skal lære at arbejde sammen. Ellers går det ikke. De lærer også at hjælpe hinanden og at bede om hjælp. Et plus er også, at vi er flere voksne pr. elev. Det skaber den vigtige nærhed - endda i døgndrift, siger Toke Aagaard.

Pædagogikken om bord er, hvad skipper kalder skoleskibsstilen:

- Vi er meget kontante. Hvis vi synes, at en af de unge har gjort noget dumt, får han eller hun det at vide. Helt kort og med et glimt i øjet, lyder det fra Toke Aagaard.

Skipper Toke Aagaards kahyt under agterdækket på Marilyn Anne er holdt i fornem stil med rødt plys og blanklakeret mahogni. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce

- Vi lærer og oplever

Eneste pige om bord er Mette Emmely Kristiansen fra Herning. Hun har sejlet med i et år og er ved at afslutte sin 10. klasse-eksamen:

- For mig er det er en god oplevelse at være her. Ikke fordi jeg var skoletræt. Jeg ville bare gerne ud og prøve noget andet. Noget af det fedeste er også, at vi kommer ud og ser og oplever en masse og samtidig lærer noget. Jeg kan også godt lide, at vi veksler mellem bøgerne og det praktiske, siger Mette Emmely Kristiansen, der efter ferien skal uddanne sig på frisørskole.

Marilyn Annes banje fungerer som både køjerum, skolestue, messe og opholdsrum. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Langeland For abonnenter

Vrede og bekymring på Sydlangeland: EUs nye fiskekvoter er dybt uretfærdige og tåbelige, mener fiskere og andre i Bagenkop

Fyn

Slut med samfundskritisk sygdom og restriktioner - vi gør status: Sådan ramte covid-19 Syddanmark

Langeland

Klumme: Forspildte chancer på Langeland

Indland

Chancen for at overleve hjertestop er ens i land og by: - Danskerne er fantastisk gode til at træde til 

Navne For abonnenter

Dødsfald: Else var klassisk landbokone med hjertet fyldt med overskud til andre

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Navne

90 år: Karla møder livet positivt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

SF-kandidat i modvind efter udmelding om Broholmmøllerne

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Faaborg-Midtfyn

De har hele tiden haft Danmarks bedste saunaudsigt: Nu har Faaborg også Nordeuropas flotteste sauna

Ærø For abonnenter

Fra 250 kroners bådgebyr til 360 millioner kroners færger: Valgstemning og karamelkast til kommunalbestyrelsesmødet

Faaborg-Midtfyn

Synes du, Tulipbygningen skal rives ned? Vil bruge en million på undersøgelser - men så er det også sidste chance

Annonce