Annonce
Erhverv

Stort underskud i Daloon - men det er ikke forårsrullernes skyld

Selv om tallene ikke er gode, så er der faktisk kommet styr på produktionen i Daloon. Arkivfoto: Lasse Hansen
Forårsrullefabrikken Daloon er for andet år i træk ramt af meget store underskud. En del af årsagen ligger i udlandet, men heller ikke på fabrikken i Nyborg er det gået som planlagt.
Annonce

Nyborg: Store ændringer i udlandet har endnu en gang kostet dyrt i regnskabet hos forårsulleproducenten Daloon. For andet år i træk blev Nyborg-virksomheden i 2019 ramt af et stort minus på 22 millioner kroner.

De dramatiske tal ærgrer administrerende direktør Peder Christian Andersen, for han synes, at det egentlig går ret godt.

- Vores salg stiger hvert år med 5-6 procent, og vi har fået vores produktion til at spille rigtig godt. Samtidig har vi planer om en række nye produkter, som efter planen vil sætte mere fart på væksten, siger Peder Andersen.

Det er 60 år siden, at Sai-Chiu Van som den første markedsførte asiatisk streetfood i Danmark. Arkivfoto: Michael Bager

Den store forskel mellem de barske tal og den tilfredse direktør ligger i udlandet. Daloons engelske datterselskab har opkøbt en kollega og flyttet produktionen ind på den hidtidige Daloon-fabrik. Det har betydet store omkostninger til afskedigelser og flytning. Processen er gået langsommere end ventet og er blevet væsentlig dyrere end planlagt og har trukket penge ud af det fynske moderselskab.

Annonce

Hollandsk koncern

Daloon har i mere end fire år været en del af den hollandske Goodlife Foods-koncern, og derfor er virksomhedens tal ikke længere helt enkeltstående men en del af et større billede.

På det store marked i Tyskland har ændringer flyttet en del af indtægterne væk fra Daloon til et nyt tysk selskab, som er ejet direkte af hollænderne.

Selv om problemerne ligger i udlandet, tager direktøren tallene tungt.

- Det er skideirriterende. Tal er tal, og de underskud går mig på.

- I år regner vi med et lille plus eller i hvert fald et tal meget tættere på nul, siger han.

Daloon A/S

Hjemsted: Nyborg

CVR-nummer: 30 07 86 16

Direktion: Peder Christian Andersen

Bestyrelse: Kamiel Karel Steendijk (formand), Jens Kjær, Peder Christian Andersen, Jane Toftegaard Pedersen, Jan Bøgelund

Ejer: Goodlife Foods, Holland

Regnskabstal 2019 (2018 i parentes)

Omsætning: 202 mio. kr. (203)

Bruttoresultat: 60 mio. kr. (54)

Resultat før skat: -22 mio. kr. (-24)

Resultat efter skat: -22 mio. kr. (-22)

Egenkapital: 4 mio. kr. (24)

Antal ansatte: 118 (110)

Det stigende salg har tidligere fået virksomheden til at indføre et ekstra skift og i det hele taget flytte rundt på produktionen. Det tog væsentlig længere tid end ventet at få det til at fungere, og de første måneder af 2020 har også været plaget af lavere effektivitet.

- Men nu spiller hele klaviaturet, og vi kan opfylde kundernes ønsker, så vi er kommet på plads, siger direktøren.

Annonce

60 års jubilæum

Det er 60 år siden, at Daloon blev grundlagt af Sai-Chiu Van, der producerede forårsrullerne i sin kælder og fik en pølsevogn i Tivoli til at sælge dem. Jubilæet markeres med en række nye produkter - blandt andet en jubilæumsudgave af den klassiske forårsrulle. Også en række kødfrie nyheder er på vej.


Det er skideirriterende. Tal er tal, og de underskud går mig på.

Peder Andersen, administrerende direktør, Daloon


- Vi har fra vores fabrik i England haft en række kødfri produkter baseret på grøntsager. Nu lancerer vi nye, som er baseret på soja- og ærteprotein - blandt andet en burger, fortæller chefen.

Ligesom de kendte forårsruller er de nye produkter også frosne færdigvarer, som er klar til hurtig opvarmning og servering.

Daloon i Nyborg er bedst kendt for sine forårsruller, men virksomheden lancerer jævnligt andre produkter også. Alle er frosne færdigvarer. Arkivfoto: Lasse Hansen

Det stigende salg og de mange nyheder fra Daloon er tegn på, at virksomhedens varer er kommet mere på mode end tidligere. Forbrugerne kan godt lide streetfood og mange har fokus på grøntsager, som der er masser af i både forårsruller og de øvrige varer.

Nyborg-fabrikken er kommet nogenlunde igennem den hidtidige del af Coronakrisen. Salget til kantiner, restauranter og lignende faldt kraftigt, men er på vej mod det normale niveau nu. Til gengæld blev der solgt lidt mere i butikkerne. Krisen har hverken betydet fyringer eller hjemsendelser mod lønkompensation.

- Vi holder skruen i vandet, uden at det er prangende og glæder os over langsomt at komme op på det almindelige niveau.

Stifterens søn, Hemming Van, og hans familie solgte Daloon til hollandske Goodlife Foods i december 2015.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce