MARSTAL: Da Marstal ved vintertide i 1908 stadig var præget af skove af træskibsmaster, skete der midt i havnen noget usædvanligt. En større folkemængde var samlet for at opleve en nybygning af stål løbe af stabelen fra det kun to år gamle værft.
Nybygningen med navnet s/s Langeland blev leveret til Dampskibsselskabet Langelands paketfart Bagenkop-Marstal-Kædeby-Rudkøbing-Aasø-Dageløkke-Kragenæs-København.
En sejlads t/r varede fem dage. Fremdriften blev leveret af en 120 hk-kedel fra Helsingør Værft.
I marstalleren John Kristensens nye bog om byens første stålskibsbyggeri fortælles også om s/s Langelands jomfrurejse. Omkring 70 mennesker deltog med en ifølge Ærø Avis ”animeret frokost” på Lohals Badehotel som et programpunkt.
Der var i det hele taget gang i nye stålskibe til redere i Øhavet. Året før havde Marstal Staalskibsbyggeri og Reparationsværft søsat sin første nybygning, s/s Thor II. Den blev leveret til Dampskibsselskabet Thor i Svendborg for sejlads på fragtruten Svendborg-Nakskov-Lübeck-Aarhus.
John Kristensens bog fokuserer primært på det første værfts historie fra de to ingeniører Alvard Bondegaard og Knud H. Jespersen etablerede deres virksomhed i 1906 og frem til den sidste konkurs i 1926.
I 1912 skrev pioner-værftet i øvrigt maritim historie, hvad der dog ikke fremgår af bogen. Værftet leverede dette år Danmarks første dieseldrevne færge, m/f Inger, til overfarten Middelfart-Snoghøj.
Fra beddingerne blev der leveret 24 nybygninger før værftet på auktion i 1927 blev overtaget af det større H. C. Christensen og skiftede navn til Det Søndre Værft.
Også Marstals lange og til tider dyre bedding-historie fortælles helt frem til i dag.
Marstal Søfartsmuseum står som udgiver af ”Marstal Staalskibsbyggeri og Reparationsværft / Havnens Beddinger”. Bogen er på 76 sider og koster 200 kr.