Annonce
Langeland

Dømt for plastisk sprængstof gravet ned i haven: Hårde fængselsstraffe til to mænd fra Langeland

Et efter langelandske forhold voldsomt stort politiopbud var med under ransagningen af ejendommen på Møllemosevej. Arkivfoto: Martin Ramsgaard
To mænd dømt for ulovlig våbenbesiddelse og narkohandel

RUDKØBING: Der har været adskillige sager om ulovlige våben på Langeland i slutningen af 2018 og i år, men det vakte dog alligevel voldsom opsigt, da politiet i december i fjor under en storstilet ransagning hos to mænd på en adresse på Møllemosevej lidt uden for Rudkøbing blandt andet fandt 500 gram plastisk sprængstof, tændsatser m.m. gravet ned et sted på ejendommen.

Ved ransagningen fandt politiet også skydevåben og ammunition.

Omkring 25 politifolk, hunde og ammunitionsryddere var i aktion under ransagningen. Blandt andet havde man fat i Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste fra Skive Kaserne.

For nylig blev de to mænd dømt ved Retten i Svendborg i en sag, der samtidig rummede en del andet. Den ene, 49-årige Niels Tonny Ingvardtsen, fik tre år og ni måneders fængsel, mens 26-årige Jack Aagren Mehling blev idømt tre års fængsel.

Det plastiske sprængstof blev fundet sammen med patroner til en revolver. Selve revolveren samt 50 patroner var umiddelbart tilgængelig inde i huset, fremgår det af domsudskriftet fra Retten i Svendborg.

Annonce

Våben og stoffer

Den 26-årige havde erkendt at have revolveren inde i boligen, men også den 49-årige blev dømt, selv om han nægtede dette forhold. I forvejen havde den 49-årige erkendt besiddelse af en salonriffel, som blev fundet sammen med et kikkertsigte, en lyddæmper samt et tilhørende magasin med seks skarpe patroner i.

I sagen indgik desuden hash og amfetamin. Blandt andet var begge tiltalt for at ville videresælge godt 23 gram amfetamin og knap 100 gram hash. Den 26-årige blev frikendt, mens den 49-årige blev dømt. Han havde delvist erkendt besiddelse, men nægtet at ville sælge noget af stofferne.

Retten hæftede sig i sin bedømmelse ved, at der var fundet en digitalvægt samt "pølsemandsposer", små, lukbare plastikposer, man kan opbevare stof i.

Varetægtsfængslet før jul

Den 49-årige blev også dømt for at have nogle skunkplanter hos sig.

Retssagen rummede ifølge domsudskriftet også et element, der kom til afstemning i domsmandsretten, som består af en juridisk dommer og to lægfolk (domsmænd).

Den 26-årige blev med dommerstemmerne 2-1 kendt skyldig i at have haft et ulovligt våben liggende i en bil, selv om politiet rent faktisk på et tidspunkt havde stoppet ham, set våbnet, men ikke påtalt det og tværtimod havde ladet ham køre videre med det. Det ene medlem af domsmandsretten mente, at man skulle lade det tælle til hans fordel og frikende ham for dette forhold, mens de to øvrige altså var uenige.

De to mænd har siddet varetægtsfængslet siden midten af december i fjor. De blev fremstillet i grundlovsforhør i Svendborg dagen efter ransagningen.

I sagen indgik flere andre, mindre forhold, blandt andet omkring hæleri og ulovlig omgang med hittegods.

Der kører for tiden et stort sagskompleks om narko og amfetamin, der især kredser om et par adresser på Tullebølleegnen, men sagen fra Møllemosevej har ifølge anklagemyndigheden ingen tråde til denne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Bagsiden af massiv tilflytning: Kommuner kan bygge sig ihjel

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Offentlige opråb er nødvendige

Det er al ære værd, når offentligt ansatte tager bladet fra munden, som det er sket flere gange de seneste uger, hvor politiassistenter har ytret bekymringer om politiets manglende tilstedeværelse i mindre samfund som Langeland. Her er det blandt andet kommet frem, at nogle af de politiassistenter, der skal have kriminaliteten under kontrol, oplever, at det ikke er muligt med den måde, Fyns Politi tilrettelægger deres arbejdet på. Det er kommet frem, at de rutinemæssige besøg til områder som Langeland langt fra opleves som tilstrækkelige i forhold til at løse de udfordringer, der er. Og det er kommet frem, at politiassistenter godt forstår, hvis befolkningen mister tilliden til politiet. Det kræver mod at stå frem og offentligt gøre opmærksom på udfordringer, der handler om ens egen arbejdsplads. Det er de færreste ledere, der bifalder det. Og det er noget, som risikerer at lægge et stort pres på den modige. Så meget desto mere er der grund til at være taknemmelig, når det sker. For det er tvingende nødvendigt for et velfungerende samfund, at offentligt ansatte tager bladet fra munden, hvis de oplever, at de ikke kan stå inde for det, der sker på deres arbejdsplads - eller for at nuancere debatten om netop deres arbejde. Tænk, hvis flere gjorde det samme. Hvis flere sagsbehandlere i jobcentre turde stå frem og fortælle om deres arbejdsforhold og konsekvenserne af de få ressourcer, som mange jobcentre kæmper med at få til at række. Eller hvis flere pædagoger turde stå frem og fortælle om, hvordan få hænder i vuggestuer og børnehaver påvirker børnenes dagligdag. Det ville give et vigtigt indblik i, hvordan velfærdssamfundet reelt ser ud nogle steder. Og det ville kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling de steder, der trænger til det. Offentligt ansatte har faktisk en udstrakt ytringsfrihed og har som udgangspunkt ret til på egne vegne at deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter - også om emner, der vedrører deres arbejdsområde. Den offentligt ansattes ytringsfrihed er med andre ord beskyttet, så længe personen ikke udtaler sig på arbejdspladsens vegne. "Hvo intet vover, intet vinder", lyder et gammelt dansk ordsprog. Der er ingen tvivl om, at bare tanken om at stå frem med sit eget syn på ens arbejdsplads eller arbejdsforhold kan give mange hjertebanken og sved på panden. Også selv om man blot beskriver virkeligheden, som man oplever den. Men forhåbentlig kan de modige inspirere til, at der med tiden kommer flere offentlige opråb. Det vil give et nødvendigt indblik i samfundets mange forskellige demokratiske maskinrum, som vi alle er afhængige af og betaler til. Og så vil det kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling - alene fordi virkeligheden bliver synlig.

Annonce