Annonce
Ærø

Dødt vildsvin fundet på Ærø: Det kommer formentlig fra Tyskland eller Polen, siger fødevaremyndighederne

Det døde vildsvin så ikke ud til at være gået i forrådnelse, da det blev fundet på Eriks Hale i søndags. Foto: venligst udlånt af Katja Borck
Søndag formiddag fandt Katja Borck et dødt vildsvin på stranden ved Eriks Hale. Fødevaremyndighederne har fjernet svinet og mener, at det er ført til Ærø med havstrømmene fra enten Tyskland eller Polen.
Annonce

Ærø: Et velnæret - men dødt - vildsvin blev søndag formiddag fundet på stranden ved Eriks Hale cirka 100 meter fra badebroen.

Svinet blev fundet af Katja Borck, som var ude at gå med sin familie.

- Min datter var tæt på at skvatte over det, da vi kom gående på stranden. Det var godt camoufleret på stenene, fordi det har et broget pels, fortæller Katja Borck.

Familien tog et billede af det døde svin og lagde det på Facebook for at advare andre ærøboer på gåtur, og så kontaktede de ellers dyrlægen på Ærø.

Dyrlæge Stephanie Østblom Elmsgård fortæller, at hendes kollega, som havde vagten, straks kontaktede Fødevarestyrelsen, som har sørget for at få fjernet vildsvinet fra stranden.

Stig Mellergaard, som er chefkonsulent i Fødevarstyrelsens Dyresundhedskontor, fortæller, at det en gang i mellem sker, at et dødt vildsvin bliver skyllet op på de danske kyster.

- Vi oplever det to-tre gange om året. Sidste gang var det på Greve Strand, fortæller han.

Han er ret overbevist om, at det døde vildsvin, som blev fundet på Ærø, kommer fra enten Tyskland eller Polen.

- Dyret har enten forsøgt at svømme eller er faldet i vandet i enten Tyskland eller i en af de polske floder, og så er det blevet ført med havstrømmene til Ærø. Det er svært at sige, hvornår dyret er dødt, for med de vandtemperaturer, vi har i øjeblikket, kan det ligge relativt længe i vandet uden at gå i forrådnelse, siger han.

Annonce

Lille smitterisiko

Vildsvinet blev sendt direkte til destruktion hos Daka, som er eksperter i at destruere kødprodukter.

Den danske stat har tidligere på året sat et vildsvinehegn op ved den dansk-tyske grænse, for at forhindre vildsvin i at komme ind i Danmark. Vildsvin kan være smittet med afrikansk svinepest, og frygten er, at det kan brede sig til de store danske svinebestande.

Stig Mellergaard mener dog ikke, at det døde vildsvin på Ærø udgør nogen smittefare.

- Man skal nærmest have en finger nede i det døde dyr og derefter gå direkte ind i en svinestald og klappe en gris, for at der er en reel risiko for smittefare. Og det tror jeg ikke, der er sket, siger han.

Morten Elmeros er seniorrådgiver ved Institut for Bioscience Faunaøkologi på Aarhus Universitet, og han mener, at det er meget sandsynligt, at det fundne vildsvin på Ærø er kommet med havstrømmene.

- Jeg er ikke overrasket over, at det er sket, for der lever mange vildsvin i Tyskland, som jo ligger lige syd for Ærø, siger han.

Han ærgrer sig over, at fødevaremyndighederne har sendt vildsvinet til destruktion.

- Det havde været interessant at undersøge, hvor den kommer fra, og hvad den er død af, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Fyn

Mange busser får nye køreplaner til august

Annonce