Annonce
Ærø

Dødt vildsvin fundet på Ærø: Det kommer formentlig fra Tyskland eller Polen, siger fødevaremyndighederne

Det døde vildsvin så ikke ud til at være gået i forrådnelse, da det blev fundet på Eriks Hale i søndags. Foto: venligst udlånt af Katja Borck
Søndag formiddag fandt Katja Borck et dødt vildsvin på stranden ved Eriks Hale. Fødevaremyndighederne har fjernet svinet og mener, at det er ført til Ærø med havstrømmene fra enten Tyskland eller Polen.

Ærø: Et velnæret - men dødt - vildsvin blev søndag formiddag fundet på stranden ved Eriks Hale cirka 100 meter fra badebroen.

Svinet blev fundet af Katja Borck, som var ude at gå med sin familie.

- Min datter var tæt på at skvatte over det, da vi kom gående på stranden. Det var godt camoufleret på stenene, fordi det har et broget pels, fortæller Katja Borck.

Familien tog et billede af det døde svin og lagde det på Facebook for at advare andre ærøboer på gåtur, og så kontaktede de ellers dyrlægen på Ærø.

Dyrlæge Stephanie Østblom Elmsgård fortæller, at hendes kollega, som havde vagten, straks kontaktede Fødevarestyrelsen, som har sørget for at få fjernet vildsvinet fra stranden.

Stig Mellergaard, som er chefkonsulent i Fødevarstyrelsens Dyresundhedskontor, fortæller, at det en gang i mellem sker, at et dødt vildsvin bliver skyllet op på de danske kyster.

- Vi oplever det to-tre gange om året. Sidste gang var det på Greve Strand, fortæller han.

Han er ret overbevist om, at det døde vildsvin, som blev fundet på Ærø, kommer fra enten Tyskland eller Polen.

- Dyret har enten forsøgt at svømme eller er faldet i vandet i enten Tyskland eller i en af de polske floder, og så er det blevet ført med havstrømmene til Ærø. Det er svært at sige, hvornår dyret er dødt, for med de vandtemperaturer, vi har i øjeblikket, kan det ligge relativt længe i vandet uden at gå i forrådnelse, siger han.

Annonce

Lille smitterisiko

Vildsvinet blev sendt direkte til destruktion hos Daka, som er eksperter i at destruere kødprodukter.

Den danske stat har tidligere på året sat et vildsvinehegn op ved den dansk-tyske grænse, for at forhindre vildsvin i at komme ind i Danmark. Vildsvin kan være smittet med afrikansk svinepest, og frygten er, at det kan brede sig til de store danske svinebestande.

Stig Mellergaard mener dog ikke, at det døde vildsvin på Ærø udgør nogen smittefare.

- Man skal nærmest have en finger nede i det døde dyr og derefter gå direkte ind i en svinestald og klappe en gris, for at der er en reel risiko for smittefare. Og det tror jeg ikke, der er sket, siger han.

Morten Elmeros er seniorrådgiver ved Institut for Bioscience Faunaøkologi på Aarhus Universitet, og han mener, at det er meget sandsynligt, at det fundne vildsvin på Ærø er kommet med havstrømmene.

- Jeg er ikke overrasket over, at det er sket, for der lever mange vildsvin i Tyskland, som jo ligger lige syd for Ærø, siger han.

Han ærgrer sig over, at fødevaremyndighederne har sendt vildsvinet til destruktion.

- Det havde været interessant at undersøge, hvor den kommer fra, og hvad den er død af, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Flot og fortjent anerkendelse

Direktøren for værftet i Søby Roar Falkenberg modtog onsdag af årets Tietgenpris for sit virke som erhvervsleder. Det er både flot og fortjent. Han er en markant skikkelse på Ærø, og han har været med til at sætte Ærø på Danmarkskortet med værftets bidrag til byggeriet af elfærgen Ellen. Men han er som det blandt andet blev nævnt af formanden for Tietgenprisens indstillingskomité Peter Zinck også meget andet. Som frontfigur for værftet koncentrerer han sig ikke kun om det at drive en virksomhed. Han har gennem de seneste 16 år også været bevidst om værftets rolle i lokalsamfundet. Når en ø som Ærø har en virksomhed af Søby Værfts størrelse, er det et kæmpe aktiv, at virksomheden ikke lukker sig om sig selv og holder fokus på at skabe så flot en top- og bundlinje som muligt. Disse to ting er selvfølgelig afgørende for virksomhedens overlevelse, men virksomheden har også fokus på et socialt ansvar. Det er ikke enestående, men Søby Værfts indsats har stor betydning for øen. Det drejer sig blandt andet om arbejdet med lærlinge. Skabes der et godt miljø for uddannelse, hjælper det naturligvis også virksomheden, når der skal rekrutteres nye medarbejdere, men det kræver også tid og fokus at lykkes med en sådan mission. Og så er der den fine detalje ved værftets aktiviteter og profil, at der er godt samarbejde med Marstal Skole om hvert år at sende 5. klasse en teatertur til København. Her viser værftet et socialt ansvar. Børnene får en god, kulturel oplevelse, mange af dem formentlig ikke sådan lige ville have fået uden værftets bidrag. Det understreger blot, at der er en klar bevidsthed om, at værftets bidrag betyder noget for lokalsamfundet, og at der er et ønske om at gøre mere end blot at drive en virksomhed. Det danner et billede af en virksomhed med udsyn. Roar Falkenberg udviste stor ydmyghed ved at pege på, at han sådan set blot er direktøren for værftet, og at det jo er alle værftets medarbejdere, der løfter opgaven at drive værftet. Selvfølgelig har han ret i det, men som direktør og øverste leder peger pilen naturligvis på ham, både når det går godt, og når det går mindre godt - det er jo ikke hvert år værftet kan præsentere præmieregnskaber. Nogle gange er tallene knap så glædelige, men som Peter Zinck slår fast, så er det også vigtigt at kigge på virksomhedens omgivelser og muligheder, og her har komiteen bidt mærke i, at det netop kan være en udfordring, at drive en virksomhed som Søby Værft. Udover rosen og et stort tillykke til Roar Falkenberg, er det derfor også værd at nikke anerkendende til priskomiteen for at have blik for virksomhedens og erhvervslederens evne til at bidrage til fremdriften i lokalsamfundet frem for kun at have blik for mere økonomi og ekspansion, når prisvinderen skal findes.

Annonce