Annonce
Livsstil

Dåb er ikke kun for spædbørn

Foto: Ard Jongsma
Mange familier har udskudt en barnedåb under coronakrisen. Nu er der hjælp at hente, hvis barnet er vokset fra familiens dåbskjole.

Dåbskjolen har mange og lange traditioner med sig. Den sidste lille pige, jeg døbte, havde en kjole på, som var 136 år gammel, og det er smukt og rørende at tænke på de mange generationer, der er gået forud og, ligesom hende, er kommet til dåb i den kjole.

For mange er dåbskjolen billedet på dåb: en klar og stærk markør. Men for andre måske også en begrænsning. For det er ikke alle, der har sådan én i familien. Det er ikke alle, der kan se sig selv i den ramme, den klassiske kjole afspejler, og ikke alle bliver døbt som spæde, mens kjolen passer.

Det sidste er blevet særligt aktuelt her efter halvandet år i coronaens skygge, der blandt så mange andre problematikker også har udfordret dåben. En del familier har udskudt dåben for deres nyfødte, og andre har aflyst og navngivet barnet, nu hvor det ikke kunne blive, som de havde håbet. Og sammen med de seneste meldinger om faldende dåbstal har det givet anledning til både eftertanke og nytænkning.

Annonce

Et nyt bud på dåbskjole

I Fyens Stift har vi indsamlet erfaringer og idéer fra præsterne - dels for at forstå de forskellige udfordringer i sognene, dels for at give gode idéer videre. Det gav anledning til en større samtale om dåben i dag. Og som altid kan det være givende at sætte sig i den andens sted:

Hvad kan afholde én fra at døbe sit barn, hvilke udfordringer har man, hvis man får sit barn døbt, når det er 2, 6 eller 14 år, og hvordan kan kirken i højere grad invitere dem indenfor, der slår sig lidt på traditionerne?

Det fandt vi naturligvis ikke færdige svar på, men det gav os en idé: Vi ville forsøge at give et nyt bud på en dåbskjole. Ikke som en erstatning, men som et supplement til den traditionelle, nedarvede dåbskjole. Tanken var, at det skulle være noget, man selv kunne være medskaber i, noget med mulighed for at inddrage farver, noget, børnene kunne bevæge sig i, og noget til både drenge og piger fra et halvt til seks år.

Vi tog derfor kontakt til strikdesigner Lærke Bagger og spurgte hende, om hun kunne tænke sig at give et bud på, hvordan hjemmestrikket dåbstøj kunne se ud anno 2021.

Annonce

Gratis strikkeopskrift

Resultatet blev en strikkeopskrift, der nu ligger gratis tilgængelig på stiftets hjemmeside. Den indeholder en dåbskjole og en dåbssweater samt skitser til inspiration. Vi bringer her opskriften på dåbskjolen.

Det er kun selve formen, der er beskrevet. Hvordan man ønsker at præge den med farver, striber osv. er op til én selv.

Jeg har en veninde, der for nylig strikkede en sweater til sin mand af restegarn, som hun havde arvet fra hans far, da han døde omkring jul. Den har masser af forskellige farver, der væver sig ind mellem hinanden - lyse og mørke farver, tynde og tykke garner - som et liv på godt og ondt og som et minde, han nu kan bære med sig videre.

Annonce
Ærø For abonnenter

Endnu en fornem pris til Ellen: - Ærø er virkelig kommet på landkortet

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Så er den gal igen: Fire døde vildsvin strandet på Ærø

Erhverv For abonnenter

Helbredet driller: Charlotte har solgt sin slæbebåd og lukker rederiet

Navne

Trompeten har ført Asbjørn Kamban til bøgescener og børnehaver: - Det driver mig, når jeg kan mærke, at jeg giver noget. Så giver det mening for mig.

Faaborg-Midtfyn

Snød energiselskab og hentede udlænding til Fyn for at passe skunklaboratorium: Tre mænd dømt i udsædvanlig narkosag

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Ærø For abonnenter

Nye tiltag på vej for at sikre færre aflysninger af Ærøxpressen: - Vi bør kunne sejle under de her vejrforhold

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Livsstil

Shopping: Forkæl dig selv til jul

Fyn

Farvel og tak: Letbanens problemer var parkeret en stund, da Mogens Hagelskær blev sendt videre med flotte ord

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Svendborg

Derfor blev åen pludselig blodrød: Kemikere undersøger, om det er skadeligt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ville ikke give hånd: Hængte kæden om halsen på en borgmester, han ikke ville stemme for

Fyn

Kriminelle må vinke farvel til byturen: Fyns Politi indfører nattelivszoner i Odense og Svendborg

Annonce