Annonce
Faaborg-Midtfyn

Cykeludlejning og bed & breakfast: Turister strømmer til Karin og Bjarnes slægtsgård

Bjarne og Karin Daugaard har travlt som aldrig før med at servicere både Bed & Breakfast-gæster og turister, der gerne vil opleve naturen i det sydfynske på cykel. Foto: Maria Retoft Pedersen
Mødet med en masse ferieglade mennesker er de lange arbejdsdage og skæve arbejdstider værd for Karin og Bjarne Daugaard, der driver Askeris Bed & Breakfast og Faaborg Cykeludlejning.
Annonce

Faaborg/Katterød: Da statsminister Mette Frederiksen i marts annoncerede corona-nedlukningen, begyndte telefonerne at kime hos Karin og Bjarne Daugaard på Svendborgvej 270.

Parret, der driver Askeris Bed & Breakfast og Faaborg Cykeludlejning, modtog den ene aflysning efter den anden, og der tikkede ikke nye reservationer ind, som der plejede.

- Kalenderen var tom, siger Karin Daugaard.

Det er hende, der primært står for Askeris Bed & Breakfast, mens ægtefællen Bjarne Daugaard tager sig af Faaborg Cykeludlejning.

Men det var stilhed før stormen. For da det gik op for danskerne midt i juni, at sommerferien for de flestes vedkommende skulle holdes under hjemlige himmelstrøg, begyndte telefonerne igen at gløde.

- Og så gik det faktisk helt grassat, fortæller Bjarne Daugaard.

Og sådan er det fortsat.

- Aldrig har vi haft så travlt i juli før. I den sidste uge ringede der fem-seks forskellige om dagen og efterspurgte overnatning til dagen efter, men alt er optaget. Folk rykker deres ferie efter, hvornår vi har ledige værelser, fortæller Karin Daugaard.

En hønseflok i baghaven sørger for friske æg til morgenmaden i Bed & Breakfast-delen. - Vores gæster sætter pris på gode, lokale råvarer. De værdsætter, når der er friske æg, en god lokal æblemost og nybagte boller på morgenbordet, siger Karin Daugaard. Foto: Maria Retoft Pedersen

Parret har drevet bed & breakfast i godt 15 år, mens cykeludlejningen kom til i 2014.

- Det er danske turister, der er her i år. Og selv om i år er noget særligt, så har vi i flere år oplevet, at Sydfyn og outdoorturismen har fået et løft. Det er meget populært, og jeg kan ikke se, at det ikke skulle fortsætte de næste mange år, siger Bjarne Daugaard og påpeger, at de mange initiativer som Bike Island, øhop, geopark og lignende bærer frugt.

Annonce

"Verden kommer til os"

Askeris, Svendborgvej 270, er en gammel slægtsgård, og Karin Daugaard er sjette generation på gården. Hun er vokset op der og flyttede tilbage sammen med Bjarne i 1998, da Karins far blev alvorligt syg og ønskede at afhænde gården. På det tidspunkt var der kostald, hvor der i dag er bed & breakfast.

- Vi kiggede hinanden dybt i øjnene dengang og sagde "nu gør vi det", fortæller Karin Daugaard, 66.

Parret flyttede fra Haderslev, og de har ikke fortrudt. Kostalden blev sat i stand og indeholder i dag et stort fællesområde med køkken, to badeværelser, to dobbeltværelser og et familieværelse.

Karin og Bjarne Daugaard har været gift siden 1976. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Vi elsker at møde nye mennesker, men bryder os egentlig ikke om at rejse. Det er meget bedre, at verden kommer til os. Det er sjovere. Og så kan vi oven i købet tjene en skilling på det, griner Bjarne.

Askeris Bed & Breakfast har et sted mellem 500 og 600 overnatninger pr. år, og arbejdsdagene er lange. Særligt i år, hvor der er travlt som aldrig før.

- Vi begynder klokken syv om morgenen og er færdige ved 22-tiden om aftenen, men det er det hele værd, når vi kan hjælpe folk og gøre dem glade, siger Bjarne Daugaard.

Og langt de fleste sætter pris på særligt én ting under deres ophold.

- Naturen, lyder det samstemmende fra parret.

Gården Askeris

Askeris er en slægtsgård, som har været i familiens eje siden 1796. Gården lå oprindelig i Katterød. I 1895 blev gården flyttet og fik navnet Askeris.

Stalden, som nu huser B&B, er bygget i 1962 som kostald.

I 2004 indrettede Karin og Bjarne Daugaard bygningen med tre værelser, to badeværelser, opholdsstue og køkken, og i foråret 2005 åbnede Askeris Bed & Breakfast.

Jorden, som hørte til gården, er solgt fra. Grunden er nu på 15.000 kvadratmeter med skov, græs, hestefolde til høhotel, frugthave og urtehave.

Familien på gården består af Bjarne og Karin, datteren Mie, som nu bor i Odense, og Karins mor Sigrid, som bor i Faaborg.

- Det er helt klart vores største styrke her. Mange siger, de vil komme tilbage, fordi de slet ikke er færdige med at udforske området, siger Karin Daugaard.

Annonce

Afleder de kroniske smerter

Bjarne Daugaard, 69, lever med kroniske smerter efter en færdselsulykke, hvor han blandt andet fik smadret sin venstre hofte og brækkede begge fodled. I 2000 blev han tildelt førtidspension, og han har haft adskillige besøg på smerteklinikken på OUH for at få rådgivning om, hvordan han bedst tackler smerterne.


Vi begynder klokken syv om morgenen og er færdige ved 22-tiden om aftenen, men det er det hele værd, når vi kan hjælpe folk og gøre dem glade.

Bjarne Daugaard


- Og det allerbedste for mig er at aflede mig selv ved at tænke på noget andet. Det duer ikke, at jeg sætter mig ned og får ondt af mig selv. Jeg ville slet ikke undvære det her. Når min hjerne er optaget af noget andet, kan den ikke tænke på smerterne samtidig, forklarer han.

Så da han i 2014 fik muligheden for at opkøbe 25 cykler fra en anden cykeludlejning, som lukkede ned, gjorde han det. Det er blevet hans projekt. Og siden første sæson er interessen støt vokset. I dag råder Bjarne over et sted mellem 75 og 80 cykler, elcykler, cykeltrailere, bagagevogne mm.

Bjarne Daugaard har to elektroder monteret på ryggen og ved hjælp af denne lille boks, kan han styre styrken på den elektriske impulser, der med få sekunders mellemrum støder ham i ryggen. "Tens" (transkutan elektrisk stimulation, red.) hedder metoden, som også hjælper Bjarne Daugaard med at aflede tankerne fra smerterne efter trafikuheldet. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Man kan både leje cyklerne herfra, og jeg kan aflevere og hente dem der, hvor folk skal bruge dem. Det er en service, som mange sætter pris på. Og så sender jeg dem afsted med pumpe, lappegrej og cykelkort med ruteforslag, fortæller han.

I år har rigtig mange gerne villet leje cykler på ugebasis, men Bjarne Daugaard har holdt en del tilbage, så der også var cykler til dagturisterne.

Bjarne Daugaard står standby til at hjælpe strandede cykelturister - og han har endda hentet en vognfuld hollændere, der gav op under et regnvejr. Foto: Maria Retoft Pedersen

- Men alligevel har jeg måttet afvise mange i år, erkender han.

Faaborg Cykeludlejning vandt Bike Island-prisen som "Fyns bedste cykeloplevelse" i 2019.

Annonce

Vil gerne drosle ned

Sidste år gik Karin Daugaard på pension fra sit arbejde som graver og kirketjener ved Diernæs Kirke, og hun nyder at have fået mere tid til opgaverne på hjemmefronten. For der er altid nok at se til med to forretninger og en 15.000 kvadratmeter stor grund at passe.

Parret råder over 15.000 kvadratmeter grund, der skal passes. Foto: Maria Retoft Pedersen

Parret har på ingen måder planer om at lukke, men de er i gang med en proces, hvor der skal "skrues lidt på nogle knapper", som Karin Daugaard udtrykker det.

- Det bliver jo ikke ved med at være lidt attraktivt med de lange dage, jo ældre vi bliver. Derfor har vi meldt os til "Styrket erhverv i gadeplan" (udviklingsforløb for sydfynske virksomheder, red.) med henblik på at optimere og vælge til og fra i vores forretning, siger hun.

- Men vi kommer aldrig til at sætte os i sofaen og kede os. Det duer vi slet ikke til, understreger Bjarne Daugaard.

Fra grunden har man et fantastisk kig ud over Det Sydfynske Øhav. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Professor opfordrer til at droppe daglige coronatal

Sport

Genlæs livebloggen: GOG tager den første titel i 13 år efter drama

Annonce