Annonce
Langeland

Sommerserie: På to hjul til den langelandske fortid

"Der findes ikke dårligt vej. Kun dårlig påklædning" lyder et populært mundheld. Journalist Anne Kidmose Jensen satte sig for at teste dette udsagn på de langelandske veje. Foto: Kresten Thomsen
De små langelandske veje gemmer på hemmeligheder, og et lokalt turistbureau opfordrer folk til at lære øens historien fra cykelsadlen. Fyns Amts Avis’ journalist tog med på cykeltur i regnvejr.
Annonce

TULLEBØLLE/ÅSØ/TRANEKÆR/STENGADE: Det regner allerede inden, vi stiger på cyklerne, og mine tynde cowboybukser bliver langsomt mørkere og mørkere i regnen.

- Er du vant til at cykle, spørger cykelguiden Kresten Thomsen.

- Jo, tja, jeg har da cyklet noget, men ikke ligefrem Tour de France, får jeg fremstammet, mens jeg forsøger at tilpasse cykelhjelmen.

Sommerserie: Helt ud i skoven

Langeland markedsfører sig på sin smukke natur, og i år er det særligt populært at holde ferie i det fri. Men hvad er det egentlig, der er så fedt ved at okse op og ned ad bakker på cykel, sove i telt i skoven og fange sin egen aftensmad?

Anne Kidmose Jensen er journalist og sommervikar på Fyns Amts Avis på Langeland. Hun er en habil cyklist og glad for naturen, men også en gedigen frossenpind. Hun pakker varmt tøj, spænder hjelmen og finder teltet for at tage ud og finde svar.

Jeg har cyklet fra Rudkøbing til Svendborg et par gange, fortæller jeg, men undlader at nævne, at det er flere år siden.

Jeg har altid holdt af at cykle, men mest i solskin. Og på Langeland har mine cykelture begrænset sig til hovedvejene og Rudkøbings toppede brosten. Jeg har aldrig udfordret bagvejene, stierne eller skovene på to hjul.

Annonce

Cykelture til ukendte steder

Jeg er ikke alene om at ville udforske Langeland på cykel.

- Cykling og vandring – det er det nye sort i år, siger Heidi Karlsen fra Turist- og Erhvervsforeningen Langeland.

Som noget nyt i år tilbyder det lokale rejsebureau Vagabond Tours guidede cykelture rundt om på øen, så jeg kan ikke bruge undskyldningen om at være bange for at fare vild.

Selvom bureauet har reklameret for turene, siden skolernes sommerferie begyndte, er jeg den første cykelturist. Til en begyndelse inviterede Vagabond Tours naboerne i Tullebølle på cykelture i området, men jeg er den første fastlænding, der træder i pedalerne.

- Vi har haft vejret imod os, svarer Hanne Bruun fra Vagabond Tours på spørgsmålet om, hvorfor de endnu ikke har solgt en guidet cykeltur.

Hun mener, at mange turister benytter sig af de gratis færger eller rabatten på museer i stedet for at betale for en guidet tur.

- Selvom de fleste turister vælger selv at finde vej rundt på øen, får man mere historisk viden og kommer på steder, man ikke kendte med en cykelguide, argumenterer hun.

Langeland har en lang historie. På cykelturen besøger vi flere dysser og jættestuer fra bondestenalderen. Foto: Kresten Thomsen
Annonce

Gear ned og træd til

Vi cykler ud af Tullebølle på regnvåde veje, og lige pludselig åbner landskabet sig. Til venstre kan jeg se over til Fyn, og foran os øjner jeg nogle hatbakker som en serie af prøvelser på min vej.

Jeg må geare ned og er taknemmelig, da Kresten Thomsen pludselig gør stop-tegn, og vi lægger cyklerne i det vilde græs ved vejsiden.

Inde i skoven ligger endnu en bakke, men det er ikke en hatbakke, men derimod resterne af Langdyssen Ringelshøj. Her blev en høvding begravet i bondestenalderen for omkring 5000 år siden.

Cykelturisme på Langeland

Som noget nyt i år arrangerer Vagabond Tours guidede cykelture på Langeland. Cykelruterne starter ved turistbureauets kontor i Tullebølle, hvor man får udleveret cykel og cykelhjelm. Man kan cykle både kortere og længere ture, hvoraf den længste er en motionstur på 35 kilometer og den korteste en familietur til stranden på 13 kilometer. Man kan cykle med mandag, tirsdag, onsdag og torsdag, og prisen er 250 kroner for voksne og 100 kroner for børn.

Ifølge Turist- og Erhvervsforeningen er både cykling og vandring særligt populært på Langeland i år. Turist- og Erhvervsforeningen på Langeland har i mange år markedsført Langeland som en cykeldestination med afmærkede cykelruter. Langeland Kommune og Destination Fyn arbejder på at fremme cykelturismen på Langeland og gøre øen til et ”hot spot” for cykelturisme i år.

Jeg ser mig rundt om i skoven og forestiller mig et fakkeloptog til ære for høvdingen. Men lige nu er her stille, og jeg hører hun trommen fra regnen mod min cykelhjelm.

Lidt længere fremme er der pludselig larm i skoven. En enorm grøn landbrugsmaskine er ved at flytte rundt på en stor bunke jord, og da jeg vender mig rundt, opdager jeg, at den følger efter os.

Så jeg træder til i pedalerne og suser gennem skoven. Heldigvis drejer den af, opgiver jagten.

- Hovedvejene er meget farlige, så der cykler vi ikke. Jeg cykler der heller ikke alene, siger Kresten Thomsen, der bor på Tåsinge og selv er aktiv cyklist.

Tranekær Slot rager majestætisk op over kornmarkerne. Foto: Anne Kidmose
Annonce

Den syge greve

Jeg hiver efter vejret oven på endnu en bakke, da tårnet på Tranekær Slot kommer til syne over markerne, og nedenfor løber en smal allé op mod slottet. Det ligner en illustration fra et eventyr.

Men virkeligheden har været knapt så rosenrød, fortæller Kresten Thomsen.

I 1700-tallet hærgede koppeepidemier i Europa, og i 1770’erne ramte koppevirussen også Tranekær.

Greven på Tranekær Slot var så angst for virussen, at han anlagde den smalle allé udelukkende til eget brug i et forsøg på at distancere sig fra de almindelige folk i byen. Men det gik galt.

- Ifølge historien hilste han en dag på et lille barn, der havde kopper, fortæller Kresten Thomsen.

- Hvad skete der så, spørger jeg.

- Han døde, svarer Kresten Thomsen tørt.

Lidt lamslået står jeg tilbage og ser på grevens allé, mens jeg tænker på skæbnens ironi. Og på hvordan epidemier har leget med den i århundreder.

Annonce

Karen Blixen-film i gaderne

På vej op ad en smal gade i Tranekær står en kassevogn fyldt med filmudstyr, og en flok filmfolk kigger på os med alvorlige miner, mens vi triller forbi.

De er ved at optage Bille August-filmen ”Pagten”, der handler om Karen Blixens venskab med den unge digter Thorkild Bjørnvig. Bjørnvig boede egentlig i Humlebæk, men filmholdet skulle til Tranekær for at finde et stråtækt hus, der står som i 1940’erne.

Guldalderdigteren Adam Oehlenschläger fik efter sigende inspiration til "Der er et yndigt land" fra en tur til de store bøgetræer ved Stengade Strand. Foto: Anne Kidmose

Regnen fortsætter, mens vi kører videre mod et litterært fikspunkt. Skovstierne mod Stengade Strand er smattede, så mine cykelhjul er lige ved at skride væk under mig, men jeg når frem til træet med tilnavnet ”Oehlenschlägers bøg”. Det er en kæmpebøg.

Det regner kun svagt nu, så jeg kan hale min notesblok frem og lade som om, at jeg tænker store tanker under den store digters bøg. Men de store tanker lader vente på sig. Egentlig er det en befrielse at føle sig lille i naturen og i historien, så det eneste, jeg noterer, er:

- Tiden flyver afsted på cykel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce