Annonce
Svendborg

Smittede med Covid-19 må ikke føde i Svendborg

Børn kommer til verden som altid. Hvor de skal fødes, bliver afgjort af sandsynligheden for, at moderen er smittet med corona-virusset. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Børn bliver født. Også i en corona-tid. Men arbejdsgangene på fødeafdelingen i Svendborg er ikke upåvirket af risikoen for spredning af covid-19. Afdelingsledelsen har besluttet, at fødende, der er smittet med eller viser symptomer på covid-19, skal omvisiteres til Odense.
Annonce

Svendborg: Hvis en fødende kvinde viser symptomer på at være smittet med covid-19 eller allerede er konstateret smittet, må hun ikke føde i Svendborg.

Det er ledelsen på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på OUH i Odense og Svendborg blevet enige om på baggrund af anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen om, hvordan man håndterer covid-19 blandt gravide og fødende.

Det oplyser chefjordemoder Anettte Lund Frederiksen.

- Barnet bliver ikke født som smittet, men der er en risiko for, at mor eller far kan smitte barnet efter fødslen, så derfor vælger vi at sige, at flest muligt skal gå hjem efter fødslen, for det er godt at være derhjemme. Men hvis vi har en mor, som er syg med covid-19, skal hun føde i Odense.

I Svendborg er der ingen børnelæger, og de kan blive nødvendige, hvis den fødende er smittet med covid-19.

- Der er øget risiko for iltmangel under fødslen, hvis mor har covid-19. Iltmangel kan betyde, at barnet får brug for assistance af en børnelæge i forbindelse med fødslen, forklarer Anette Lund Frederiksen.

Annonce

Omvisitering går begge veje

Når fødende ringer ind til fødeafdelingen, vil jordemoderen i den anden ende af røret altså ikke alene spørge til veerne.

- Der ligger sådan en hel spørgeguide, som jordemødrene skal vurdere ud fra, når kvinderne ringer ind. Og hvis jordemødrene er i tvivl, bliver det den læge, som har vagten, som vi konsulterer i forhold til, om det er symptomer, der gør, at kvinden skal til Odense, eller de godt kan tage hende i Svendborg.

Indtil videre ved Anette Lund Frederiksen ikke af, at der er blevet sendt fødende fra det sydfynske til Odense på baggrund af corona-mistanke. Og hun tør ikke spå om, hvor mange fødende kvinder, der vil skulle omvisiteres fra Svendborg til Odense i den kommende tid.

- Det ved jeg ikke. Det vil vise sig. Jeg aner det ikke. Vi aner jo overhovedet ikke, hvordan det rammer, siger hun og forklarer, at der også er planer om visitering den modsatte vej, så raske fødende bliver sat til at føde i Svendborg i stedet for Odense.

Personalet på de to afdelinger er der dog ikke umiddelbart planer om at rykke rundt på. Som det ser ud lige nu.

- I den yderste konsekvens kan alt jo komme på tale, men det er i hvert fald ikke der, vi er lige nu, siger hun.

Annonce

Ingen fødselsforberedelse

Også i forløbet frem mod fødslen kommer de gravide kvinder til at mærke ændringer som konsekvens af forsøget på at undgå spredning af corona-virusset.

De to første jordemoderkonsultationer, gravide bliver tilbudt i deres graviditet, bliver ændret fra at være samtaler i jordemoderhuset i Valdemarsgade til samtaler over telefonen. De øvrige konsultationer senere i graviditeten vil stadig foregå i jordemoderhuset, så jordemoderen har mulighed for at mærke på den gravides mave og lytte til barnets hjertelyd.

Fødselsforberedelse må gravide derimod undvære for tiden.

- Men vi arbejder lige nu på, om vi kan lave nogle smarte telemedicinske løsninger. Vi forsøger at finde ud af, om der er en måde, vi kan gøre det smart virtuelt, siger Anette Lund Frederiksen.

Desuden må kvinder, der skal føde i løbet af de kommende måneder, forberede sig på, at det kan blive uden den, de gerne vil have ved deres side. For har den vedkommende symptomer på smitte, må han eller hun ikke være med ved fødslen. Det må kun pårørende, der er smitte- eller symptomfri.

- Det er da ubehageligt at skulle afvise pårørende. Det, synes jeg da, er træls. Og folk bliver forståeligt frustrerede over det, og det kan man ikke fortænke dem i. Det bringer noget andet med sig. For eksempel utryghed. Det er da ærgerligt. Det kunne vi da godt have været foruden. Men omvendt vil vi også gøre alt, hvad vi kan, for ikke at få nogle af dem, der er raske, syge, siger chefjordemoderen.

Det gælder ikke mindst afdelingens personale.

- Vi har sørme brug for hænderne nu. Og lige nu har vi en større opmærksomhed på det, hvis man har hoste eller snue. Så siger vi til vores medarbejdere, at vi ikke kan have dem på arbejde.

Den frygt for smittespredning er allerede at se på vagtplanen.

- Op til sidste weekend havde vi 23 jordemødre hjemme på tværs af Odense og Svendborg. Så derfor er vi også vældig opmærksomme på at beskytte personalet. De skal ikke blive syge. Så det går begge veje, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Tillidsmand rystet over lukning af kraftvarmeværk: - Vi troede, vi havde frem til 2024. Nu får vi travlt med at omskole os

Annonce