Annonce
Fyn

Coronasmitten stiger stadig i Vollsmose: Politikere afviser at lukke bydelen helt ned

Både borgmester og rådmænd er bekymrede for Vollsmose, hvor coronasmitten fortsat stiger. Men politikerne er langt fra enige om, hvordan det bedst håndteres. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Venstres forslag om at lave en lokal nedlukning af Vollsmose for at komme coronasmitten til livs møder hård kritik og en blank afvisning fra borgmester og to rådmænd. Også selv om smittetallet i den omdiskuterede bydel igen er steget.

Odense: Den omfattende coronasmitte i Vollsmose er mandag steget endnu et nøk og har nået en incidens på 776,6 - lørdag var tallet 689,1 og søndag 732,8.

Men trods det høje mandagstal - der er mere end dobbelt så stort som i Ishøj Kommune, der lige nu har landets højeste incidens blandt de 98 kommuner - så afviser Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) at følge rådmand Christoffer Lilleholts forslag om helt at lukke Vollsmose ned ved blandt andet at sende børnene hjem fra alle bydelens daginstitutioner, ligesom de fredag blev det fra de to folkeskoler i området.

- Vi står midt i en krisetid, hvor vi ikke læner os op ad partipolitiske synsninger, men op ad sundhedsmæssige anbefalinger. Og sundhedsmyndighedernes anbefalinger er lige nu ikke at lukke daginstitutionerne, fremhæver Rahbæk Juel og opfordrer Christoffer Lilleholt til at levere den slags indspark på lukkede møder i for eksempel Økonomiudvalget frem for i pressen.

Annonce

- Det skaber slør i vores krisekommunikation og bidrager til en usikkerhed omkring, hvilke initiativer der er sat i værk og på hvilken baggrund, mener borgmesteren.

Coronaindsatsen i Vollsmose

  • Begge folkeskoler i Vollsmose er foreløbig lukket, og de børn, der mandag skulle være begyndt i forårs-sfo, bliver i børnehaverne.
  • Der bliver stemt dørklokker hos beboere i området for at dele informationsmateriale ud og opfordre alle til at blive testet, samme besked er sendt til alle Vollsmose-borgere på en sms, ligesom der kommunikeres på flere forskellige sprog også på de sociale medier, gennem opslag og netværk og gadeplansmedarbejdere.
  • Flere idrætsklubber i området holder foreløbig lukket, selv om de med mandagens genåbning har lov til at lave udendørs aktiviteter for op til 25 personer.
  • Det er muligt at få en traditionel PCR-test på Abildgårdskolen hver dag til og med søndag mellem klokken 9 og 18, og på den tidligere Humlehaveskolen kan man få foretaget den nye type hurtigtest, der ikke skal så langt op i næsen. Det er dagligt mellem klokken 7.30 og 16.30 og foreløbigt ugen ud.

Hos SF kalder rådmand Brian Dybro Venstre-forslaget, der også inkluderer en henstilling til Vollsmoses fritidsaktiviteter og moskeer om at holde lukket, for "en primitiv kampagne fra rigmandsghettoen". En kampagne, der både er uværdig, grim, trist farlig og uansvarlig.

- For fællesskabet skyld og for byens skyld bør vi være én samlet politisk ledelse, som står i spidsen for at få Odense sikkert og godt igennem en krise. Så kan man bagefter pleje sit partipolitiske virke, konstaterer Dybro i et opslag på sin Facebook-side.

71 nye smittede

Peter Rahbæk Juel understreger, at han deler Christoffer Lilleholts bekymring for den stigende smitte i Vollsmose.

- Det er en uge siden, jeg var ude og ringe med alarmklokkerne, og vi er på daglig basis i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed om udviklingen, og om det giver anledning til flere initiativer, siger han.

En professor fra Aarhus Universitet har i DR kaldt smitten i Vollsmose en tikkende bombe og kritiseret, at der ikke langt tidligere er sat ind. Reagerer I ikke for sent?

- Nej. Jeg tror ikke, professoren har et fyldestgørende overblik over alle de indsatser, der er sat i gang i Vollsmose. Vi har hele tiden et stift blik på alle områder i byen - også Vollsmose.

Men når der er så mange smittede i Vollsmose, er det vel et tegn på, at der alligevel ikke er blevet gjort nok?

- Vi læner os op ad de sundhedsmæssige anbefalinger, understreger Rahbæk Juel igen. Og påpeger samtidig, at incidenstallet på 776,6 svarer til, at der den seneste uge er konstateret 71 nye smittede blandt områdets cirka 9000 beboere.

Annonce

Ikke bare en fiks idé

Ifølge børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) gælder der for Vollsmoses vuggestuer og børnehaver samme retningslinjer, som der hele tiden har gjort - også i resten af byen: At der ved smitteudbrud kan besluttes - i tæt dialog med sundhedsmyndighederne - at sende enkelte stuer eller en hel daginstitution hjem i en periode.

Og det gør sig også gældende på de folkeskoler i andre dele af Odense, som har elever med Vollsmose-adresse. At klasser eller årgange kan sendes hjem ved udbrud af corona-smitte.

- Men det er ikke sådan, at politikere i Odense Kommune bare kan få en fiks idé om for eksempel at lukke daginstitutionerne. Og jeg synes, der er nogle, der for ikke at skabe usikkerhed i en krisesituation skal holde deres politiske tanker tættere til kroppen, siger Susanne Crawley Larsen.

- Jeg er tryg ved de indsatser, vi har i Vollsmose. Der vil altid være nogle, der ikke følger retningslinjerne, men det har vi politiet og SSP til at tage sig af, konstaterer hun.

Annonce

Corona er politik

Trods kritikken fastholder Christoffer Lilleholt, at der er brug for åbent at diskutere den udbredte coronasmitte i Vollsmose.

- Jeg er dybt bekymret både for borgerne i Vollsmose og resten af byen. Det her handler ikke om, at jeg markerer mig partipolitisk, men sundhedspolitisk. Og corona er politik. Det har vi set både med nedlukninger, genåbninger og minknedslåning, og derfor skal vi turde tale åbent om de alvorlige problemer, der lige nu er med corona i Vollsmose.

Men hvorfor skabe usikkerhed om indsatserne og krisehåndteringen ved at præsentere dine forslag i pressen og ikke på et lukket møde?

- Jeg mener ikke, jeg skaber usikkerhed. Det her skal ikke foregå i et mørkt rum, og vi lever i et demokratisk samfund. Selvfølgelig skal vi læne os op ad de sundhedsfaglige anbefalinger, men vi kan godt som kommune ringe til Styrelsen for Patientsikkerhed og sige, at vi politisk er klar til at lave en lokal nedlukning i Vollsmose, mener Lilleholt.

- Ellers risikerer vi, at smitten breder sig, og byens skoler og butikker igen må lukke.

Mandag var den samlede incidens for Odense - altså antallet af nye coronasmittede den seneste uge per 100.000 indbyggere - på 115. Det svarer til 235 smittede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce