Annonce
Svendborg

Coronanedlukningen medfører socialt savn: Derfor hænger de unge ud ved færgen

Unge bruger venterummet ved Ærøfærgerne som opholdssted, da de ikke kan mødes andre steder. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj
De unge overholder ikke restriktioner nede ved Ærøfærgernes venterum. De bruger det dog stadig som socialt samlingspunkt, for de har ikke andre muligheder. Politi og mulige bøder eller straf skræmmer dem ikke.

Svendborg: Der kastes de sidste snebolde, imens Gilli's musik brager ud fra en bluetooth-højtaler. En gruppe af unge 14-17-årige bevæger sig ind i venterummet ved Ærøfærgerne.

De skal ikke sejle, men her er varmt, og der er strøm til telefonen.

Forsamlingsforbuddet er brudt og der bæres ikke mundbind. De har været bedre til at følge restriktionerne, men nu har de fået nok og trænger til socialt samvær. Politi og havnefoged har udtrykt deres frustrationer over, at stedet bliver hærget.

Annonce

De unge har dog et andet syn på problematikken. De er her for at ses med kammeraterne, og det er efterhånden det eneste varme sted tilbage.

- Vi mangler et sted, hvor vi kan samles. Mange af stederne i byen er lukkede, så der kan vi ikke samles. Vi mangler et sted, hvor vi kan være unge, og lige her er en af de steder, vi kan være, medmindre politiet kommer, fortæller Mikkel, som er en del af gruppen.

Selv under normale forhold er de blevet trætte af ungdomsklubbens mange regler omkring energidrik og lignende. De efterspørger et sted for de unge i byen.

De unge vil have plads

- Hvis folk kommer til os og er positive, så er vi til at tale med. Dem, som tager færgen, de skal selvfølgelig have lov til at være her. Kommer de og er sure, strenge og antager, at jeg er en slem fyr, fordi jeg har min brøndbyhue på og ryger smøger, så er jeg nok også lidt træls, fortæller Mikkel.

De unge i venterummet rummer efterhånden over ti personer. Langt over forsamlingsforbuddet. De erkender, at de er blevet lidt ligeglade, men mener selv, at det skyldes en mangel på et bedre sted at mødes.


Der skal selvfølgelig være regler, så et sted holdes rent, og nu her i Corona skal der være nogle andre. Jeg synes dog godt, at kommunen kunne give os et sted, hvor man kan være ung.

Mikkel


- Vi går til siden for de ældre og folk, som er mere bange for corona end os. Vi er måske blevet lidt ligeglade efter flere måneders nedlukning. Hvis vi kunne mødes et bedre sted med plads til os, så var det bedre, men det kan vi ikke lige nu, fortæller Eline fra den unge gruppe.

Selvom de er mange, så deler den store gruppe af unge sig op, så meget som arealet tillader. I den ene ende sidder et par drenge og stirrer i deres telefon. I den anden deler en gruppe på otte stykker sig, hvor halvdelen sidder på bænkene i den ene side og resten op ad de modsatte vinduer.

- Jeg vil ikke sige, at vi er helt ligeglade med corona, men vi har også brug for at være sociale. Alt er jo lukket, så vi har ikke nogen muligheder. Under normale omstændigheder kan vi bruge ungdomsklubben, men de har alle mulige regler, som at vi ikke må drikke energidrik, som gør det kedeligt, siger Mikkel og uddyber:

- Der skal selvfølgelig være regler, så et sted holdes rent, og nu her i Corona skal der være nogle andre. Jeg synes dog godt, at kommunen kunne give os et sted, hvor man kan være ung.

De unge mødes forskellige steder i byen, hvor det fortsat er muligt. Hvis de kan samles i et pizzeria, som vil have dem, så gør de det.

Annonce

"Jeg løber, hvis politiet kommer"

- De har sagt fra SSP, at politiet vil komme herned og give bøder eller anholde folk, som er her og ikke skal med færgen, fortæller Mikkel.

Alligevel har ham og hans kammerater vovet at bevæge sig ned i Ærøfærgernes venterum med vinduer på tre af de fire vægge. Tidligere på ugen havde politikommissær Christian Billesøe også et prompte svar på, om de havde tænkt sig at vende tilbage:

- Det kan du tro. Så længe der er udfordringer, har vi fokus på dem, fortalte han til avisen.

For de unge betyder truslen om politiets fremmøde dog ikke de store, imens de snakker, drikker af deres Faxe Kondi boosters og hører musik.

- Vi kan jo blive smidt ud over det hele. Så må vi bare rykke det videre til et nyt sted, hvis de kommer. Jeg løber nok bare. Hvis de kom herned nu, så var jeg væk, før du havde tænkt dig om, fortæller Mikkel og peger ud af venteværelset.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Dybt traumatiseret og vil ikke i skole: 11-årige Jack blev jagtet med en kniv i skoletiden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Se videoen: Ild og dynamit - Svendborgs skovstrategi skudt i gang med sprængning af træer

Svendborg For abonnenter

Ostemand genvalgt som formand for de torvehandlende: Langer kraftigt ud efter socialdemokrat i åbent brev

Langeland

Debat: Langeland er en økonomisk karklud

Fyn

Nu lukker det sidste corona-afsnit i det danske sundhedsvæsen - men det kommer nok til at åbne igen

Svendborg

Veteraner på de sydfynske veje

Ærø For abonnenter

Nu er der faldet dom i sag om spildevand på Ærø: - Jeg er sikker på, at jeg får ret i sidste ende

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Debat: Socialdemokratiet og Enhedslisten straffer de svage

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fyn

Kommunal direktør: Ulykke i naturbørnehave var et hændeligt uheld

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Faaborg-Midtfyn

Mor og datter overtager tank: Vivi stopper efter 38 år på Shell

Navne For abonnenter

Øjebæ i stuen: Skoleleder Kasper Føns elsker sin soundbox og hader at gøre tingene halvt

Svendborg

Gratis mad fra Det Grønne Køkken: Spis løs og støt Knæk Cancer

Annonce