Annonce
Fyn

Coronanedlukning rammer retten: Retssager udskydes og hober sig op

De strammere restriktioner med forsamlingsforbud betyder, at Retten i Odense har været nødt til at aflyse en stribe mindre retssager. Det betyder, at de kommer til at hobe sig op senere på året. Arkivfoto: Michael Bager
Forsamlingsforbuddet betyder, at en stribe af mindre sager er blevet aflyst og udsat ved Retten i Odense. Kun de mest alvorlige og presserende retssager gennemføres.
Annonce

Fyn: Netop som Retten i Odense var ved at nå i bund i bunken af retssager, udsat fra den første coronanedlukning i foråret 2020, begynder sagerne igen at hobe sig op.

Forsamlingsforbuddet blev for nylig strammet endnu en gang fra maksimalt 10 personer til 5 personer, og det har betydet aflysning af en lang række retssager.

- Vi er lidt i et vadested. Vi laver ikke så dramatisk en nedlukning som i foråret, men de enkelte dommere vurderer på vigtigheden af sagerne, og hvilke, der bedst kan aflyses og udsættes til senere, siger Henrik Agersnap, retspræsident ved Retten i Odense.

Den første nedlukning i marts 2020 var nærmest altomfattende i en kortere periode. Det betød, at man har haft et stort efterslæb af retssager, som skulle indhentes hen over sommeren og efteråret. Det lykkedes næsten, men med nedlukning nummer to øges antallet af uafklarede retssager så igen.

- Vi risikerer én gang til at få en meget voldsom ekstra arbejdsbyrde med at få sager afviklet og lange berammelsestider, nogle gange i månedsvis. Jeg vil godt indrømme, at det gør det svært for os, men vi tager ingen chancer med vores sikkerhed og forsvarlighed, fortsætter retspræsidenten.

Annonce

Plexiglas i retssalene

Efter den første nedlukning blev der iværksat tiltag for at holde parterne i en retssag på sikker coronaafstand af hinanden.

Blandt andet fik man indrettet retssalene med plexiglas mellem dommer, domsmænd, anklagere og forsvarere, og med den seneste nedlukning har man i samarbejde med sundhedsmyndighederne kigget på hele dette setup igen.

- Styrelsen for Patientsikkerhed har igen sagt o.k. til det plexiglas, vi har sat op, så vi stadig kan dispensere fra afstandskravet på to meter. Vi skal bare være sikker på, at afskærmningen med plexiglasset også dækker, når man står op, og det er vi, siger retspræsidenten.

Derudover kigger man på venterummene i tilknytning til hver enkelt retssal, hvor tilhørere, vidner, presse og andre venter på at komme ind.

- Der har været en tilbøjelighed til, at folk var lidt for sløsede, når de satte sig og tog deres mundbind af. Der strammer vi op, så vores vagter bliver mere kontrollerende end tidligere, forklarer Henrik Agersnap.

Annonce

Retsvæsen skal fungere

Nu er det svært at sammenligne små sager og store sager, og retspræsidenten kan ikke sige, hvor stor en andel der nu nu bliver udskudt.

- Det er meget svært at sige, men en sag, hvor der kommer vidner fra både Jylland og hovedstaden, bliver vi nødt til at aflyse her og nu og udskyde sagen. Det er ikke smart at sende folk på kryds og tværs af landet, og har vi en lille bødesag med få vidner, tager vi også den af, siger Henrik Agersnap.

Mens de kritiske sager med stor betydning for de involverede parter og samfundet bliver fastholdt, kommer de små sager til at hobe sig op.

- Vi har et ansvar i forhold til de mennesker, der valfarter til retterne. Når man i samfundet skruer ned for aktiviteterne, skal vi følge med, men omvendt er det også enormt vigtigt, at vi ikke sander til i retssager og sidder uhjælpeligt fast, så der vil gå årevis, før sagerne kan komme for. Det er også kritisk, hvis vi har et samfund, hvor retsvæsenet ikke fungerer, siger Henrik Agersnap.


Vi risikerer én gang til at få en meget voldsom ekstra arbejdsbyrde med at få sager afviklet og lange berammelsestider, nogle gange i månedsvis.

Henrik Agersnap, retspræsident, Retten i Odense
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Harders åbner bar med Morten i spidsen: - Jeg håber, det bliver noget med, at i aften skal vi kun høre goth rock fra 1980’erne

Svendborg For abonnenter

Formand for beværterforening skeptisk over ny bar: - Jeg synes ikke, det er et spillesteds opgave at drive café

Annonce