Annonce
Fyn

Coronakrise eller ej: Investorer vælger grønt

Vindmøller ved Skrøbelev på Langeland. Formuende kunder efterspørger i stigende grad bæredygtige investeringer, fortæller dagens klummeskriver. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce

Coronakrise eller ej: Folk, der skal investere deres penge, bliver mere og mere opmærksomme på, at investeringerne foregår ansvarligt og bæredygtigt.

I mit daglige virke som rådgiver af formuende kunder bliver jeg i stadigt stigende grad mødt af kunder, der også lige vil sikre sig, at investeringerne nu også er ansvarlige og bæredygtige.Det er ikke sikkert, at det er det allervigtigste for dem, men det bliver hyppigere og hyppigere, at der bliver spurgt til det, og at det i hvert fald har en betydning.

I mit daglige virke som rådgiver af formuende kunder bliver jeg i stadigt stigende grad mødt af kunder, der også lige vil sikre sig, at investeringerne nu også er ansvarlige og bæredygtige. Det er ikke sikkert, at det er det allervigtigste for dem, men det bliver hyppigere og hyppigere, at der bliver spurgt til det, og at det i hvert fald har en betydning.

Det kan både være spørgsmål om, hvordan screeningprocessen i vores investeringer foregår, og hvordan vores investeringer flugter med FN’s 17 verdensmål og i den dur.

Jeg hører mine rådgiverkollegaer fortælle det samme, så der er med temmelig høj sikkerhed tale om en trend – og endda en trend, der er kommet for at blive og ikke bare et forbigående fænomen.Det hænger formentlig sammen med, at mange af vores kunder selv driver eller har drevet virksomhed, hvor de allerede selv er blevet mødt med de stigende krav til korrekt adfærd. Det smitter så af, når de vil investere deres penge hos os.

Da coronakrisen stod på sit højeste i februar og marts og fik de finansielle markeder til at falde drastisk, kan det godt være, at opmærksomheden på bæredygtige investeringer faldt lidt i baggrunden til fordel for et mere rent fokus på afkast. Men det er aldrig gledet helt i baggrunden.

Når coronapandemien engang klinger af, vil klimafokusset vende tilbage for fuld styrke. Hverken kunder, virksomheder eller politikere har glemt at tænke bæredygtigt i dette historiske corona-halvår,men på kort sigt er det naturligvis først og fremmest vigtigt at overleve først og sikre den fremtidige eksistens. Ellers står vi tilbage med en situation, hvor operationen lykkedes, men patienten døde. Det er ingen tjent med.

Det er i øvrigt en ret så gammeldags opfattelse, at investeringer med ansvarlighed for øje står i kontrast til det at skabe et afkast. Sådan er det ikke længere. De to ting står ikke i modsætning til hinanden.

Hvis man ønsker at investere bæredygtigt, er der et væld af muligheder derude, og man kan rent faktisk tjekke det. Det uafhængige analysehus Morningstar, der er kendt for at uddele stjerner til forskellige investeringsløsninger afhængigt af, hvilket afkast de har leveret historisk, har også en Sustainability Rating, hvor stjernerne er afløst af globusser, der giver et fingerpeg om, hvor bæredygtig investeringen er.

Det er et udtryk for, at der hele tiden er flere, der får øjnene op for dette emne, og intet tyder på, at det er noget, som hverken investorer, kapitalforvaltere, virksomheder og magthavere i længden kan undslå at forholde sig til. Der er en stigende bekymring for klimaforandringer, forurening,ordentlige arbejdsvilkår – alt det der ligger under ESG– den stigende bekymring medfører øget krav fra befolkning og interessenter om, at det er tid til handling.

Ifølge Morningstar er det især kvinder og den yngre generation, der har fokus på ESG, men min opfattelse er, at det spreder sigover en bred kam – også mænd og ældre investorer.

Det udtrykker altså en vis villighed til at gå på kompromis med afkastet, men sådan behøver det som nævnt ikke at være. Det har man kunnet se under coronakrisen, hvor det er sektorer, som energi og transport, især luftfart, der har lidt de største tab. Der er naturligvis en sammenhæng med, at de brancher har været hårdest ramt af nedlukningen, mens de mere bæredygtige investeringer har generelt set haft en mindre barsk tid på børserne under corona.

Den gode nyhed er altså, at bæredygtige værdier ikke blot er et spørgsmål om etik og høj moral, men også kan omsættes til værdi på bundlinjen ved at skabe afkast af din investering. Det er et godt svar at kunne give det stigende antal kunder, der efterspørger investeringer af den bæredygtige slags. Afkast er jo en kapitalforvalters kerneopgave.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fyn nærmer sig igen nul nye corona-smittede

Danmark For abonnenter

Coronasmittede sundhedspersoner får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce